Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Κατά ριπάς

 

«Κατά ριπάς» βάλλει η κυβέρνηση τις τελευταίες 10 μέρες, επιβάλλοντας και εξαγγέλλοντας χαράτσια πάνω στα χαράτσια στη «δημόσια» Υγεία. Πρώτον, ανακοίνωσε τον τιμοκατάλογο της ντροπής για τα «νόμιμα φακελάκια» των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με την ταρίφα να ξεκινά από 300 ευρώ και να φτάνει τα 2.000 ευρώ. Δεύτερον, ήρθαν οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες σκευάσματα γενόσημων φαρμάκων που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις τσέπες των ασθενών, ώστε να χρηματοδοτούνται έμμεσα οι φαρμακοβιομηχανίες. Και τρίτον, ήρθαν οι εξαγγελίες για χαράτσι 1 έως 3 ευρώ στους ασθενείς για κάθε παραπεμπτικό σε εξετάσεις, ώστε πάλι να χρηματοδοτούνται έμμεσα οι διαγνωστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Οπως έλεγε άλλωστε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη, «δωρεάν Υγεία δεν υπάρχει», «τίποτα δεν είναι τσάμπα». Με άλλα λόγια, οι ασθενείς βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κερδίζουν όλο και περισσότερα. Απέναντι σε αυτήν την αθλιότητα βρέθηκαν στους δρόμους οι υγειονομικοί την περασμένη Πέμπτη, ενώ ετοιμάζονται για τη νέα πανεργατική απεργία την Τετάρτη 28 Φλεβάρη. Γιατί απέναντι στη βαρβαρότητα ένα «όπλο» έχουν: Τον αγώνα τους μαζί με όλο τον λαό για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, για να μην εξαρτάται η υγεία από την τσέπη του καθενός.

Τέμπη: Από πότε η διαμαρτυρία για ένα έγκλημα είναι «θόρυβος»;

 


 

(…)  Για άλλη μια φορά η μικροπολιτική έρχεται να καλύψει την ουσιαστική πολιτική, δηλαδή, το πώς θα γίνει ώστε οι σιδηρόδρομοι να είναι ασφαλείς, οι τόποι μας να είναι τόποι που θα είναι καύχημα μόνο για την ομορφιά τους και δεν θα γίνονται διάσημοι για άλλους λόγους και από εκεί και μετά όλα τα άλλα είναι απλά λόγια. Λόγια που απλά κουράζουν. Αυτές τις μέρες έχουμε ακούσει πολλά λόγια. Τόσα πολλά που δεν νομίζω ότι δικαιώνουν τις ψυχές που έφυγαν.

ΝΑΡ/ΠΡΙΝ: Τα αδιέξοδα οδηγούν σε εξόφθαλμες ακροβασίες


 

Με την απεργία στις 28 Φλεβάρη φιλοτιμήθηκε να ασχοληθεί το ΠΡΙΝ στο πρόσφατο φύλλο του, καταλήγοντας στις καθιερωμένες ακροβασίες αυτού του χώρου (ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Γιατί το λέμε αυτό; Αντιγράφουμε την πρώτη παράγραφο του άρθρου: «Αν και ο αρχικός σχεδιασμός του ΠΑΜΕ για απεργία στις 28 Φλεβάρη, ένα χρόνο μετά το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, ήταν γραφειοκρατικός και δεν συνέβαλε στην ενοποίηση των μετώπων πάλης (φοιτητικό κίνημα, αγρότες, εργαζόμενοι) το προηγούμενο διάστημα, η δυναμική της ταξικής πάλης οδήγησε στο να διαμορφωθεί ως ένας κόμβος. Η απεργία της 28ης Φλεβάρη, που παίρνει πανεργατικά χαρακτηριστικά χωρίς τη ΓΣΕΕ, καθώς πολλά Εργατικά Κέντρα έχουν πάρει απεργιακή απόφαση (ανάμεσά τους και τα ΕΚ Αθήνας, Πειραιά κ.ά.) όπως και η ΑΔΕΔΥ...».

Όσα δεν φτάνει το ΝΑΡ τα κάνει κρεμαστάρια... Γι' αυτό μόνοι τους χαρακτηρίζουν «γραφειοκρατικό» τον σχεδιασμό για απεργία στις 28/2 και ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν και την απεργία «κόμβο»!

ΒΕΛΓΙΟ Οι αγρότες έσπασαν τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας - Φωτιές στο κέντρο των Βρυξελλών (VIDEO-ΦΩΤΟ)

 

Πηγή: Associated Press

Οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο των Βρυξελλών για να διαμαρτυρηθούν, επιχείρησαν να σπάσουν τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας, έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας.

Στη διαδήλωση συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

ΟλΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ Απεργούμε για τις ζωές μας, κόντρα στα κέρδη τους! - Κανείς για δουλειά (SPOT)

 

 

Το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» θα συγκλονίσει ξανά όλη τη χώρα, στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, την οποία προετοιμάζουν εντατικά σε όλη τη χώρα  εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με διεκδικήσεις για τη ζωή των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες για την άνοδο της οργάνωσης και της αγωνιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, η απεργία στις 28 Φλεβάρη αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο σταθμό για την ένταση της διεκδίκησης των εργαζομένων.

H απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και την ίδια ώρα  στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Έναν χρόνο μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προκάλεσε η απώλεια 57 συνανθρώπων μας στις ράγες της πολιτικής κόστους - οφέλους, σωματεία και φορείς διατρανώνουν για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα. Εξάλλου, στις ίδιες «ράγες» εκτροχιάζεται κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους: Οι μισθοί ροκανίζονται από την ακρίβεια και εξαντλούνται στις 19 κάθε μήνα, οι δημόσιες δομές Υγείας βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω της υποστελέχωσης, η μόρφωση και οι σπουδές μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων εστιάζουν μεταξύ άλλων στις ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στην κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, με ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τον πληθωρισμό και καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 - 2023, όπως και της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους, επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κόντρα στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων.