Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Καμία ανοχή, κανένας συμβιβασμός των συνταξιούχων με τις βάρβαρες αντισυνταξιουχικές πολιτικές


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ

& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ  105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. (210) 52 01 573 - 52 29 442  FAX 210 52 29 907

http://www.osika.gr       E – Mail: osika@otenet.gr


Αθήνα 10/7/2023



«Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν μέσα από δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις αναδεικνύοντας κυβέρνηση ξανά αυτοδύναμη τη ΝΔ. Oι συνταξιουχικές οργανώσεις όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και την προεκλογική, δεν σταμάτησαν ούτε για μια στιγμή με όσα μέσα διαθέτουν να ενημερώνουν τους συνταξιούχους με τις θέσεις τους για τις αιτίες και τους υπεύθυνους της τραγικής κατάστασης που ζούμε από τις θανατηφόρες περικοπές που έχουμε υποστεί σε όλα μας τα δικαιώματα.

Μετά από τις συναντήσεις μας με τα κόμματα της Βουλής κάναμε επίσης καθαρό ότι στα προγράμματα των κομμάτων που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν, δεν χωράνε τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων που είναι αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών που έχουν δεχθεί από όλες τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το πώς αυτές πολιτικά αυτοπροσδιορίζονται.

Ολες οι αιτίες για τις πύρινες καταστροφές είναι εδώ

 


Πάνω από 50 δασικές πυρκαγιές καταγράφει το δελτίο της Πυροσβεστικής τις τρεις τελευταίες μέρες, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τις επόμενες βδομάδες, που μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, με τις υψηλές θερμοκρασίες να καραδοκούν. Οι καθησυχαστικοί λόγοι των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών από το βήμα των προγραμματικών δηλώσεων δεν πείθουν κανέναν, αφού κάθε χρόνο το κράτος εμφανίζεται έτοιμο απέναντι στην πύρινη απειλή, αλλά ο απολογισμός στο τέλος του καλοκαιριού δείχνει πάντα το ίδιο: Καμένες δασικές εκτάσεις, κατεστραμμένες περιουσίες, ακόμα και χαμένες ζωές. Τα εγκλήματα είναι πολλά και βαραίνουν όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις. Ετσι και φέτος: Παρά την ...κοσμογονία που θέλει να παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, με τη δήθεν «έγκαιρη προετοιμασία» και ενίσχυση της Πυροσβεστικής, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση «καλά κρατούν» και για άλλη μια φορά απειλούν δάση, σπίτια, ζωντανά, ανθρώπους, σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής πρόληψης, που αφήνει τα δάση απροστάτευτα στο έλεος μιας πυρκαγιάς, αν αυτή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

ΣΥΡΙΖΑ Θέλει ταχύτερα «εκσυγχρονισμό» και άλλη μοιρασιά για τις... μη προνομιούχες μεγάλες επιχειρήσεις

 

Eurokinissi

Για «μη εκσυγχρονιστική πολιτική» και έλλειψη σχεδίου κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση της ΝΔ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Δηλωτικά για το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι «κατηγορίες» που εκτόξευσε ο Σ. Φάμελλος προς την κυβέρνηση, ότι «δεν ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις προσκλήσεις του μέλλοντος», λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ελλάδα «στην πρωτοπορία της Ευρώπης» και να παίζει «ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο στη γειτονιά μας και έξω από αυτήν», εξωραΐζοντας τόσο τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ όσο και την επικίνδυνη εμπλοκή σε ευρωΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μάλιστα, επιχειρώντας να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός διαχειριστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, είπε ότι επιδιώκει σχεδιασμό στην οικονομία που να εξασφαλίζει «υγιή ανταγωνισμό, με ρύθμιση, με έλεγχο της αισχροκέρδειας, αλλά και με πρόσβαση όλων στα χρηματοδοτικά εργαλεία, γιατί σήμερα για να πάρεις ένα δάνειο, για να μπεις σε μια επιχορήγηση, για να πας στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να έχεις κολλητό είτε υπουργό είτε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ε, αυτό λοιπόν είναι αδικία. Αυτήν την αδικία δεν τη θέλουμε» είπε, ισχυριζόμενος πως «σ' αυτό το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, του καθεστώτος Μητσοτάκη, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις είναι στους μη προνομιούχους και πλήττονται»! «Αναξιοπαθούντες» λοιπόν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέλει άλλη «μοιρασιά» από τους πακτωλούς των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πληρώνει ο λαός με μνημόνια διαρκείας.

Φλιτζάνι

 

«Βάζουμε σε λειτουργία ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα διαβλέπουμε ποιες είναι οι ανάγκες του Δημοσίου και έτσι από νωρίς θα μπορούμε να στελεχώνουμε το Δημόσιο», είπε η Ν. Κεραμέως, νέα υπουργός Εσωτερικών. Οπως τα λέει η υπουργός, αυτό που έλειπε μέχρι σήμερα από το κράτος, ήταν ένα «έξυπνο» σύστημα έγκαιρης πρόβλεψης των αναγκών σε προσλήψεις. Γι' αυτό τα νοσοκομεία είναι ξεδοντιασμένα τόσα χρόνια από προσωπικό. Γι' αυτό στο ΕΚΑΒ οι τεράστιες ελλείψεις στοιχίζουν ζωές. Γι' αυτό στη δασοπροστασία και στη δασοπυρόσβεση το προσωπικό μετριέται στα δάκτυλα. Γι' αυτό στην Παιδεία υπάρχουν κάθε χρόνο τεράστια κενά και χιλιάδες αναπληρωτές καλύπτουν τις τρύπες. Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ξέρουν καλά τις μεγάλες ελλείψεις σε κάθε τομέα του κράτους που έχει σχέση ακόμα και με στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Οι προσλήψεις όμως είναι δέσμιες των δημοσιονομικών περιορισμών, του κανόνα «κόστος - όφελος» για το κεφάλαιο, των αντοχών της οικονομίας, της μνημονιακής πρόβλεψης «ένας φεύγει - ένας μπαίνει» στο Δημόσιο. Οπότε, μηδέν από μηδέν, ίσον μηδέν! Καμιά «τεχνητή νοημοσύνη» δεν τους λείπει. Αλλά ακόμα κι αν την εφαρμόσουν, θα λειτουργεί με τα σημερινά αντιλαϊκά κριτήρια και θα συνδράμει το κράτος στην κατεύθυνση του «εξορθολογισμού» του προσωπικού προς τα κάτω, και όχι βέβαια προς τα πάνω. Κατά τα άλλα, πάλι καλά που δεν μας είπε η υπουργός ότι μέχρι τώρα διάβαζε τον ...καφέ και το φλιτζάνι δεν της έδειχνε προσλήψεις.

Θα μας βρίσκετε παντού μπροστά σας, στο πλάι των εργαζομένων, μέσα στους αγώνες τους


Η δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

 

RIZOSPASTIS

Τρεις μέρες τώρα ακούμε τα κυβερνητικά στελέχη, τους βουλευτές της ΝΔ, να υπερασπίζονται το αντιλαϊκό πρόγραμμά τους. Θα έλεγε κανείς πως «δεν κρατιόσαστε». Ερχεστε κι εσείς με «φόρα» για να το υλοποιήσετε.

Μάλιστα, την πρώτη μέρα ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να σβήσει τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία. Παρουσιάστηκε περίπου σαν ένας νέος εθνάρχης και μας είπε ότι ο λαός έφτασε πια στο σημείο της ωριμότητας για να δείξει συναίνεση στις δήθεν αυτονόητες μεταρρυθμίσεις του. Λίγο πολύ μας είπε ότι τις επιζητά κιόλας. Κρατηθείτε λίγο κύριε Μητσοτάκη, δεν χρειάζεται τόση έπαρση...

Γιατί λίγο ακόμα και θα μας πείτε πως οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου το απολαμβάνουν να πληρώνουν ακριβά για την υγεία τους, για τη μόρφωση των παιδιών τους, ότι αποδέχονται την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, την εργασιακή ζούγκλα, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την έλλειψη ασθενοφόρων, το να είναι αβοήθητοι στις φυσικές καταστροφές.

Ξέρετε πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και οι προσδοκίες που καλλιεργείτε μάλλον γρήγορα θα διαψευστούν.

Απέναντί σας θα βρείτε τους εργαζόμενους, τον λαό, το κίνημά τους

Σας τα είπαμε και στην πρωτολογία μας. Τα πράγματα στη διεθνή οικονομία, αλλά και στην Ευρωζώνη ειδικότερα, δεν είναι καθόλου όπως θέλετε να τα παρουσιάζετε. Και ξέρετε καλά πού έχουν βρεθεί σε τέτοιες περιπτώσεις - από τη μια μέρα στην άλλη μάλιστα - κυβερνήσεις που έχουν πάρει και πάνω από 40%, που πήρατε εσείς σε αυτές τις εκλογές.

Νέος γύρος συμπαιγνίας και ψηφοθηρίας στις πλάτες των αποδήμων

 

MotionTeam

Στη διαβούλευση δόθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων, με το οποίο η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να αλλάξει τον νόμο που είχε ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία τον Δεκέμβρη του 2019 και να βγάλει από τη μέση τις όποιες δικλίδες υπήρχαν, προκειμένου πλέον όλοι οι απόδημοι να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, ενώ προβλέπεται ακόμα ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι είναι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά τις μέρες των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η πρώτη απόπειρα αλλαγής του νόμου είχε γίνει το 2021, ωστόσο οι ψήφοι τότε της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης ήταν 190, δηλαδή δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου. Τώρα σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, «όλοι αυτοί μαζί είμαστε 202», επομένως το νομοσχέδιο περνάει. Εξάλλου, φέρεται να υπάρχουν και άλλοι «πρόθυμοι», όπως έδειξαν και οι τοποθετήσεις τους στη Βουλή στις προγραμματικές.

Οσον αφορά την ουσία, γίνεται σαφές ότι συνεχίζονται οι συμπαιγνίες και η απροκάλυπτη ψηφοθηρία στις πλάτες των Ελλήνων μεταναστών.

Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα οι θύτες, που ευθύνονται για τον διωγμό αυτών των ανθρώπων, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε μια σειρά ζητήματα (π.χ. ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό), επιδιώκουν ξανά να εμφανιστούν ως «προστάτες» και «εγγυητές» των δικαιωμάτων τους. Κι αυτό όταν η ΝΔ για παράδειγμα δεν έκανε τίποτε για να εξασφαλίσει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ακόμα και για τους εργαζόμενους στον τουρισμό ή τους φοιτητές στις πρόσφατες εκλογές.

Πολεμικό ανακοινωθέν

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Πολεμικό ανακοινωθέν» ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα.

Σαν έτοιμοι από καιρό, ο πρωθυπουργός και οι νέοι υπουργοί παρουσίασαν μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που άλλες θα έρθουν άμεσα στη Βουλή και άλλες θα «τρέξουν» σε βάθος τετραετίας.

Μια πρώτη «γεύση» έδωσαν οι εξαγγελίες για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρακάμπτοντας μάλιστα το άρθρο 16 του Συντάγματος, μέχρι η κυβέρνηση να επιχειρήσει την αναθεώρησή του, με άλλους πρόθυμους στη Βουλή.

Ξεχώρισαν επίσης οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας ότι έρχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέο χάρισμα στην εργοδοσία, δηλαδή παραπέρα «γονάτισμα» των ασφαλιστικών ταμείων.