Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Παρέμβαση για τις χορηγίες στα σχολεία

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Παρέμβαση για τις χορηγίες στα σχολεία



 

Παρέμβαση ενάντια στη νέα προσπάθεια εταιρειών να μπουν στα σχολεία με το πρόσχημα της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης» πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να αντιδράσουν στη νέα απόπειρα, αλλά και τους εκπαιδευτικούς να μη λειτουργούν ως πλασιέ των επιχειρήσεων.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει:

«Χρόνια τώρα, το υπουργείο Παιδείας, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ προωθούν με όλα τα μέσα το "σχολείο της αγοράς", το "σχολείο-επιχείρηση", ανοίγοντας τις πόρτες του σε κάθε εταιρεία που σήμερα θέλει να διαφημιστεί, αύριο θέλει να επιβάλει το πρόγραμμα σπουδών που θα εξυπηρετεί τα κέρδη των μετόχων της. Άξιοι συμπαραστάτες σ’ αυτή την προσπάθεια είναι ορισμένες δημοτικές αρχές.

Με τον πιο επίσημο τρόπο οι επιχειρήσεις εισβάλλουν μέσα στα σχολεία μας, για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να καλλιεργήσουν το "επιχειρηματικό πνεύμα" στα παιδιά. Με τις ευλογίες υπουργείου Παιδείας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εκπαίδευση δεν είναι πια το μάθημα, αλλά τα προγράμματα, για να πάρει το σχολείο μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που πρέπει να έχει, δηλαδή τη μόρφωση των παιδιών μας.

Η λεγόμενη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από έναν πολύ έξυπνο τρόπο των μεγάλων εταιρειών να κάνουν διαφήμιση των προϊόντων και των δραστηριοτήτων τους με πολύ χαμηλό κόστος και μάλιστα μια διαφήμιση με πολλαπλασιαστική δύναμη.

Τα χρήματα που δήθεν θα δαπανήσει η κάθε εταιρία τα έχει πάρει πίσω 100 φορές μέσα από προγράμματα της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα (δικά μας λεφτά, από τη φορολόγηση των εργαζομένων), τα έχει πάρει πίσω επίσης ως επιχορηγήσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Τα έχει πάρει πίσω από τις "νόμιμες φοροαπαλλαγές" που απλόχερα όλες οι κυβερνήσεις τους παρέχουν.

Οταν τελειώνει το «σαβουάρ βιβρ»...


Τι σου είναι, πάντως, αυτή η «σημειολογία», βρε παιδί μου... Τη μια μέρα ο Δρίτσας δήλωνε στη Βουλή ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, και μάλιστα με όλες τις απαιτήσεις της COSCO μέχρι κεραίας, ήταν «κίνηση καλής θέλησης», προκειμένου «να πάρει μπρος η αναπτυξιακή διαδικασία». Και την επομένη ο υφυπουργός εργασίας, Πετρόπουλος, από βήματος της Βουλής κούναγε το δάχτυλο στους συνταξιούχους για το ΕΚΑΣ που τους έκοψε, ισχυριζόμενος ότι ήταν «επίδομα που επινοήθηκε» και όχι σύνταξη. Ετσι είναι. Το σαβουάρ βιβρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί παρά να προσαρμόζεται στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Βλέπετε, η «βάρκα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν έχει χώρο για όλους...

Τα «βασικά» στο αντιλαϊκό τεφτέρι... 
«Είμαστε σε φάση που μπορεί να αλλάξει σελίδα», ισχυρίστηκε προχτές σε τηλεοπτική εκπομπή ο Κ. Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, για τις «σελίδες που αλλάζουν» έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές, και από τη σημερινή, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ. Αλλά πιο ενδιαφέρον έχει κανείς να παρακολουθήσει τι σημαίνει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ το «γύρισμα της σελίδας»: «Προσπαθούμε να φύγουμε από τη διαδικασία των προηγούμενων χρόνων και να μπούμε στη διαδικασία της ανάπτυξης. Αυτό δεν αφορά το μέλλον, αλλά το καλοκαίρι του 2016. Αυτό δε σημαίνει ότι οι πολίτες θα δουν τα εισοδήματά τους να καλυτερεύουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο αλλά μπορούμε έχοντας βελτιώσει τα βασικά οικονομικά μεγέθη, τα οποία δεν αφορούν, ξαναλέω, την καθημερινότητα του πολίτη»! Και, μάλιστα, για να μη μείνει και καμιά αμφιβολία για το τι εννοεί, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως π.χ. τον αγωγό ΤΑP, την «Cosco», το Ελληνικό, αλλά και τις επισκέψεις Βαλς, Γιούνκερ, Πούτιν και Γκάμπριελ «μαζί με επενδυτές». Να ποια είναι τα «βασικά» στο τεφτέρι της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης: Προνόμια και διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων, «γην και ύδωρ» για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Και για το λαό; Ούτε τα βασικά...