Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Ξεσάλωμα

 

Δεν φτάνει που οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και ειδικά στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ζουν κάθε μέρα την εξοντωτική εντατικοποίηση, τα διαλυμένα ωράρια, τις απολύσεις, το καθεστώς «τα κάνω όλα και συμφέρω». Τώρα βλέπουν κατάματα και το θράσος των εργοδοτών, που παραμονές της πανεργατικής απεργίας είπαν να διατυπώσουν τα δικά τους ...αιτήματα προς την υπουργό Εργασίας. Τι ζητούν λοιπόν οι εργοδότες ενός κλάδου με 15 δισ. ευρώ ετήσιο τζίρο, που απογειώνεται διαρκώς, αφού η ακρίβεια τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά; Απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση της «ψηφιακής κάρτας», ώστε να δικαιολογείται το «σλάλομ» των εργαζομένων από πόστο σε πόστο. Ζητούν επίσης να μην υπολογίζεται ως εργάσιμος «ο χρόνος που μεσολαβεί από την είσοδο του εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης μέχρι την ανάληψη της εργασίας του και από τη λήξη της εργασίας ως την αποχώρησή του»! Ετσι όπως πάνε, σε λίγο θα θεωρούνται «μη εργάσιμος χρόνος» ακόμα και τα λεπτά που μεσολαβούν μέχρι ο ταμίας να εξυπηρετήσει τον επόμενο πελάτη. Ζητούν ακόμα να αρθεί η απαγόρευση για εργασία τη Μ. Παρασκευή μέχρι τη 1 μ.μ. και να αυξηθεί ο επιτρεπόμενος ετήσιος αριθμός υπερωριών! Με λίγα λόγια, ζητούν ακόμα μεγαλύτερη διάλυση της ζωής των εργαζομένων, για να αυξάνονται ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν άφαντοι σε κάθε κάλεσμα των εργαζομένων για υπογραφή ΣΣΕ. Γι' αυτό και η απεργία στις 28 Φλεβάρη πρέπει να αποτελέσει μια καλή απάντηση στο εργοδοτικό ξεσάλωμα. Να μην ανοίξει ούτε ένα σούπερ μάρκετ, να δείξουν οι εργαζόμενοι τη δύναμή τους!

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί! Τα κέρδη τους - οι ζωές μας

 

Συγκέντρωση χτες στον ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη από σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους

 

INTIME NEWS

«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί - Τα κέρδη τους, οι ζωές μας!»: Το μήνυμα αυτό έστειλαν με τη χτεσινή τους συγκέντρωση στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι και νεολαία, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων της πόλης.

Το σύνθημα αυτό αναγραφόταν στο γιγαντοπανό στην πρόσοψη του σιδηροδρομικού σταθμού καλώντας παράλληλα και στην απεργία στις 28/2, με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Επίσης, ανακοινώθηκε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 28/2, στις 7 μ.μ., στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη και τη μεγάλη απεργία, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα απαιτώντας να αποδοθούν οι ευθύνες, να πληρώσουν οι ένοχοι. Δυναμώνουν την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που γεννά νέα εγκλήματα!

Με συνθήματα, όπως «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», που φώναζαν κυρίως οι φοιτητές, αλλά και «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», διατράνωσαν την απόφασή τους να βάλουν στο στόχαστρο την πολιτική που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στη λογική κόστους - οφέλους.

Για ποια συμφέροντα;

 

 

Θέμα λίγων ημερών - αν όχι ωρών - είναι ο απόπλους της φρεγάτας «Υδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα, όπου θα αναλάβει καθήκοντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής «Ασπίδες» και της αντίστοιχης ευρωατλαντικής.

Η κυβέρνηση, που πρωτοστατεί στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και οδηγεί τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες, εγκαταλείπει και τα τελευταία προσχήματα για τη συμμετοχή σ' αυτήν την πολεμική αποστολή. Λίγο πριν η «Υδρα» λύσει κάβους για το στόμα του λύκου, γίνεται πιο ωμή, πιο κυνική για τους πραγματικούς σκοπούς της πολεμικής εμπλοκής.

Χαρακτηριστικά είναι όσα έλεγε χτες ο υπουργός Αμυνας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε ότι τη συγκεκριμένη αποστολή, ακόμα κι αν δεν την είχε αποφασίσει η ΕΕ, θα έπρεπε να την προτείνει η χώρα μας, επειδή στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Σουέζ διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.