Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Συνέντευξη του Δήμου Κουμπούρη, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ


Την Τρίτη 4 Απρίλη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποιούν παναττική συνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας). Για την κινητοποίηση αυτή, την πείρα από την αγωνιστική δραστηριότητα του προηγούμενου διαστήματος, τον χαρακτήρα των νέων χτυπημάτων στις συντάξεις και την απάντηση του συνταξιουχικού κινήματος, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

***
 
-- Οπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές νέες θανατηφόρες περικοπές στις συντάξεις. Πώς επηρεάζουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα τους συνταξιούχους;

-- Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές, με νέες περικοπές στις συντάξεις μας, επιβολή βαριάς φορολογίας, αυτόματους «κόφτες», έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα καταστρεπτικά μέτρα που τσάκισαν κυριολεκτικά τη ζωή μας, αποτελούν συνέχειά τους. Ολα αυτά έχουν μετατρέψει τις συντάξεις μας, κύριες και επικουρικές - που είναι πληρωμένες από εμάς σε όλο τον εργασιακό βίο και δεν τις χρωστάμε σε κανένα δανειστή - σε προνοιακά βοηθήματα. Από τα ασφαλιστικά μας ταμεία λεηλατήθηκαν αποθεματικά πολλών δισεκατομμυρίων, κουρεύτηκαν για λογαριασμό των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων. Η Υγεία γίνεται κερδοφόρα επιχείρηση, αντιμετωπίζουμε τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, κρεβάτια. Αυξήθηκαν οι κρατήσεις μας για την Υγεία και Υγεία ουσιαστικά δεν έχουμε. Από τη λίστα των φαρμάκων έχουν αφαιρεθεί αρκετά, όπως και ιατρικές εξετάσεις. Πολλές κοινωνικές παροχές έχουν καταργηθεί...

«Ακραίες απόψεις... »


Την ώρα που η κυβέρνηση «κλειδώνει» τη συμφωνία με το κουαρτέτο για τις νέες περικοπές στις συντάξεις, με διαρροές της εμφανίζεται να ανεβαίνει τάχα στα κάγκελα για την προχτεσινή ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρα, για το Ασφαλιστικό. Τι είπε ο διοικητής της ΤτΕ; Επανέλαβε το γνωστό αντιλαϊκό τροπάρι που αναμασούν όλα τα αστικά επιτελεία, ειδικά όταν επίκειται νέο τσεκούρι στις συντάξεις, περί «δαπανηρού» ασφαλιστικού συστήματος και «γενναιόδωρων συνταξιοδοτικών παροχών», στις οποίες θα πρέπει να γίνουν οι «αναγκαίες προσαρμογές», ενώ υποστήριξε επίσης τον «αυξημένο ρόλο» που θα πρέπει να έχει η ιδιωτική Ασφάλιση. «Οι απόψεις αυτές είναι πιο ακραίες ακόμα και από αυτές των υπερασπιστών του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού», έσπευσε να σχολιάσει η κυβέρνηση, η οποία, αφού ψήφισε πέρσι το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, έρχεται τώρα να κόψει άλλο 1,8 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους! Η ίδια κυβέρνηση που με τους αντιασφαλιστικούς της νόμους στρώνει το έδαφος για την υλοποίηση των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ για επέκταση των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής Ασφάλισης! Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και... τα δυο μαζί χτυπούν το λαό, ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου! Είτε με τη γνωστή θεωρία περί «δαπανηρού ασφαλιστικού συστήματος», είτε με την εξίσου γνωστή απάτη της κυβέρνησης ότι «δεν το θέλουμε που πετσοκόβουμε τις συντάξεις, αναγκαζόμαστε να το κάνουμε γιατί είναι αρνητικός ο συσχετισμός στην ΕΕ», η λυπητερή πέφτει στις πλάτες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Η πρώτη ύλη της ζωής



1. Το Survivor δεν είναι απλώς ένα ακόμα τηλεοπτικό σκουπίδι: δυστυχώς αποτυπώνει με δραματικό τρόπο το χάλι μας, αυτό που ζούμε στην καθημερινότητά μας. Ο αυτοεξευτελισμός κάθε παίχτη αναδεικνύει ό,τι χειρότερο έχει μέσα του. Δεκαετίες τώρα, μπροστά στα μάτια μας, η μια τηλεοπτική χυδαιότητα διαδέχεται την άλλη. Η πολιτεία, ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού, η Δικαιοσύνη ας αφήσουν τα «ανώτερα θέματα» και ας καταδυθούν στην προοδευτικά απαξιούμενη καθημερινότητα, ώστε να συναντήσουν την πρώτη ύλη της ζωής, αφήνοντας κατά μέρος κάθε επίσημη περιττολογία, και να φωτιστούν για μέλλον αυτής της χώρας.
 
2. Δεν είναι ανάγκη να έχει μελετήσει κάποιος φιλοσοφία για να συλλάβει τις λεπτές πτυχές της καθημερινότητας. Αρκεί μια βόλτα με την υπόγεια συγκοινωνία και θα τα δει όλα. Ας συμπεριλάβει στη βόλτα του και τους πέριξ της Ομόνοιας και της πλατείας Βάθη δρόμους - εκεί που τελειώνει το παραμύθι και η ζωή εξαναγκάζεται να γίνει μια διαρκής συνωμοσία όλων όσους έχει πετάξει στα σκουπίδια το πολιτικό σύστημα, που δεν ορρωδεί προς ουδενός.