Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Αύξηση χρήσης ναρκωτικών ως και 650% στην καραντίνα δείχνει η ανάλυση λυμάτων της Ψυττάλειας – Ρεκόρ δεκαετίας στην κατανάλωση κοκαΐνης



Τα ευρήματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σαφώς χρήζουν περισσότερης και πιο στοχευμένης έρευνας, ιδιαίτερα ενόψει ενός πιθανολογούμενου νέου κύματος της πανδημίας, αλλά και των επιπτώσεων της ήδη διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων στο Κέντρο Επεξεργασίας της Ψυττάλειας, η οποία εκπονείται από το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ν. Θωμαΐδη. Φαίνεται πως ένα αυξημένο ποσοστό κατοίκων του λεκανοπεδίου τουλάχιστον προσπάθησε να αντεπεξέλθει στο άγχος της πανδημίας και της συνεπακόλουθης οικονομικής αβεβαιότητας, όπως και στην απομόνωση του λοκντάουν καταφεύγοντας σε ναρκωτικά ή ψυχοφάρμακα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ


Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να περάσει σε νέα επίθεση - Διεκδικούμε ό,τι μας έχουν άδικα αφαιρέσει (VIDEO - ΦΩΤΟ)




Οι θέσεις, οι εκτιμήσεις για την πανδημία και γενικότερα τις εξελίξεις καθώς και η οργάνωση της δράσης του συνταξιουχικού κινήματος για το επόμενο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

«Σήμερα, γίνεται φανερό ότι τα δεδομένα της πανδημίας λειτούργησαν ως καταλύτης και έφεραν πιο γρήγορα μια νέα οικονομική κρίση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πιο βαθιά, με αστάθμητους παράγοντες και στη διάρκεια της, παρότι το επιτελείο και η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθούν να τονώσουν το κλίμα, προβάλλοντας γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο», επεσήμανε εισηγητικά ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει ειδικά μέτρα σε αντεργατική, αντισυνταξιουχική, αντιλαϊκή κατεύθυνση.

«Οι "αφανείς ήρωες" να γίνουν πρωταγωνιστές!»


Οι "αφανείς ήρωες" να γίνουν πρωταγωνιστές! Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!

Οι "ήρωες" με τις μάσκες, που σώζουν ζωές, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, τεχνικά και αναλώσιμα μέσα...

Οι "ήρωες" με τα τεράστια αποθέματα δύναμης, που κράτησαν σε λειτουργία τα super market, τις αποθήκες και τα logistics, παρά τους κινδύνους, λόγω της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση και τις απειλές της εργοδοσίας...


Οι "ήρωες" με τα μηχανάκια, που δεν λογαριάζουν ήλιο και βροχή, τις περισσότερες φορές ανασφάλιστοι!

Οι "ήρωες" με τις ποδιές, που δουλεύουν σε επισιτιστικά ή “take away”, τις περισσότερες φορές με μισή ασφάλιση και μισθούς πείνας...

Οι "ήρωες" με τα laptop, που αναγκάστηκαν να βάλουν τα αφεντικά μέσα στο σπίτι τους!

Οι "ήρωες" με αναστολή, που είναι "στο περίμενε", ζουν στην αγωνία και την ανασφάλεια...

Οι "αφανείς ήρωες" μας κράτησαν όρθιους!

Ουρά 1,5 χλμ. για δωρεάν φαγητό σε μια από τις πλουσιότερες πόλεις του κόσμου


Ξενοδοχεία, εστιατόρια, οικογένειες απέλυσαν καθαρίστριες, σερβιτόρους, νταντάδες λόγω lockdown. Και χιλιάδες σκληρά εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να γίνουν αποδέκτες ελεημοσύνης για να επιβιώσουν.

 

FABRICE COFFRINI via Getty Images

Η πόλη αριθμεί περί τους 500.000 κατοίκους και είναι μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο όπως φυσικά και της χώρας των 8,5 εκατ κατοίκων στην οποία ανήκει, όπου το κεφαλήν ετήσιο εισόδημα ανέρχεται περίπου στα 67.500 δολάρια το χρόνο. 

Αναφερόμαστε φυσικά στη Γενεύη της Ελβετίας, διάσημη για την ουδετερότητά της, τις σοκολάτες, τα τυριά, τα ρολόγια και τις τράπεζές της. Επίσης είναι μια από τις τις χώρες της Ευρώπης που δεν επλήγη τόσο όσο άλλες από την πανδημία κορονοϊού  αφού μέχρι σήμερα έχει περί τα 31.000 κρούσματα και περί τους 1.900 νεκρούς ενώ πλέον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων είναι πολύ χαμηλός (ενδεικτικά την Πέμπτη 33 νέες περιπτώσεις και ένας θάνατος). Οι επιδόσεις της στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν σχετικά καλές. 

Τα αγάλματα, οι συμβολισμοί και η ουσία


Με αφορμή τις διαδηλώσεις για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Διαδηλωτές στη Μινεσότα των ΗΠΑ, εκεί όπου δολοφονήθηκε ο Τζ. Φλόιντ, γκρεμίζουν το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου
Διαδηλωτές στη Μινεσότα των ΗΠΑ, εκεί όπου δολοφονήθηκε ο Τζ. Φλόιντ, γκρεμίζουν το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου
Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στις ΗΠΑ πυροδότησε σε πολλές χώρες διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό, αλλά και στη φτώχεια, στην κοινωνική αδικία, στο χάσμα πλούτου - φτώχειας που ολοένα διευρύνεται. Η λαϊκή διαμαρτυρία ξέσπασε μεταξύ άλλων και σε αγάλματα δουλεμπόρων, βασιλέων και άλλων «επιφανών», λαομίσητα σύμβολα της πιο άγριας εκμετάλλευσης σε προηγούμενες εποχές, που τιμώνται από τη σύγχρονη αστική τάξη, άλλοι ως «ευεργέτες», άλλοι ως «πρότυπα» και άλλοι ως πρωτοπόροι στην εδραίωση της εξουσίας της.
 
Για παράδειγμα, στη Βρετανία διαδηλωτές έριξαν στη θάλασσα το άγαλμα του Εντουαρντ Κόλστον, δουλέμπορου στα τέλη του 17ου αιώνα. Το άγαλμα του Σκοτσέζου εμπόρου, πλοιοκτήτη και γνωστού δουλοκτήτη του 18ου αιώνα Ρόμπερτ Μίλιγκαν καλύφθηκε με κουβέρτα και ένα πλακάτ με το σύνθημα «Black Lives Matter» (Η ζωή των μαύρων μετράει). Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε το άγαλμα του Σέσιλ Ρόουντς, μεγαλοκαπιταλιστή αποικιοκράτη, ιδιοκτήτη χρυσωρυχείου στη Νότια Αφρική το 19ο αιώνα, όπου δεινοπάθησαν χιλιάδες και χιλιάδες σκλάβοι.