Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…



ΚΕΝΤΡΙΚΗ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ • 6 Αυγουστου 2016


Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…


   Η ίδια η μυθολογία γύρω από τη γέννηση των Αγώνων πιστοποιεί ότι η ύστερη εξιδανίκευσή τους, λίγη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Οι Αγώνες δεν ήταν μόνο στέφανοι και κότινοι, δεν ήταν μόνο κλέη και αρετή ψυχής μέσα σε ρωμαλέα σώματα. Ηταν και εξαγορές, ήταν και δολιοφθορές, ήταν και απάτες, ήταν και δωροδοκίες, ήταν και ντόπινγκ…
     
Από τη γέννησή τους, κιόλας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες εμφανίζονται συνυφασμένοι με το δόλο. Οι αξεπέραστοι «παραμυθάδες» Ελληνες φρόντισαν να ενσωματώσουν στο μύθο για τη γέννηση των Αγώνων τη δολιότητα. Ετσι ο Πέλοπας, ο ιδρυτής των Αγώνων, αναδείχτηκε μέγας ηγεμόνας της Πελοποννήσου, αφού πρώτα εξόντωσε τον Οινόμαο με όχι και τόσο έντιμο τρόπο: Δωροδόκησε τον ιπποκόμο του Οινόμαου, τον Μυρτίλο και ο τελευταίος αφαίρεσε τους ήλους από τους τροχούς του άρματος του Οινόμαου. Στην αρματοδρομία ο Οινόμαος σκοτώθηκε και ο νικητής πια Πέλοπας, αφού νυμφεύτηκε την κόρη του Οινόμαου, την Ιπποδάμεια, αναδιοργάνωσε τους Αγώνες προς …τιμήν του πεθερού του. Προηγουμένως, όπως είπαμε, τον είχε δολοφονήσει…
  
  Δύσκολα θα βρει κανείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες νικητές «ταπεινούς το γένος». Ο Κόροιβος, πρώτος Ολυμπιονίκης στο στίβο, ένας απλός μάγειρος από την Ηλεία, είναι μάλλον η εξαίρεση, αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες των πρώτων αιώνων της κλασικής Ελλάδας ήταν περισσότερο υπόθεση των αριστοκρατών. Επρεπε να είσαι εύπορος, για να μπορείς να επωμιστείς την πολυήμερη μετάβαση στην Ολυμπία, να προπονηθείς και να επιστρέψεις στην πόλη σου, αν δεν είχες εξασφαλίσει τα προς το ζην. Λίγοι είχαν αυτή τη δυνατότητα και όχι φυσικά οι φτωχοί. Ο Κόροιβος ήταν τυχερός λόγω εντοπιότητας…
    
Η νίκη στην Ολυμπία δεν παρείχε μόνο δόξα. Ηταν και το εφαλτήριο για «άγη». Οπως το «Κυλώνειον άγος», από το όνομα του Ολυμπιονίκη Κύλωνα, που ξιπασμένος από τη νίκη του στην Ολυμπία, θα επιχειρήσει να καταλάβει την Αθήνα και να αναδειχτεί τύραννος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δε, δεν προσέδιδαν μόνο τιμή και αναγνώριση. Προσέδιδαν και περιφρόνηση. Η συμμετοχή στους Αγώνες δεν ήταν πάντα το παν. Ο Πίνδαρος καταγράφει ότι οι ηττημένοι απέφευγαν κατά την επιστροφή τους στις πόλεις τους τις δημόσιες εμφανίσεις, καθώς οι ειρωνείες των συντοπιτών τους ήταν αβάσταχτες.
   
 Οσο για το «ευ αγωνίζεσθαι» είναι πολύ ωραίο, για να είναι αληθινό. Κατ’ αρχήν, στις αρματοδρομίες νικητές αναδεικνύονταν οι ιδιοκτήτες των αλόγων και όχι οι αναβάτες – δούλοι. Επίσης, έδιναν και έπαιρναν οι εξαγορές διακεκριμένων αθλητών, για να αποσκιρτήσουν από την πατρίδα τους και να αγωνιστούν ως εκπρόσωποι άλλων πόλεων. Ούτε οι δωροδοκίες έλειπαν, όπως του Κάλλιππου, που πλήρωσε τους αντιπάλους του και αναδείχτηκε νικητής. Και φυσικά τα περί «εκεχειρίας», για αγώνες που ουσιαστικά συνιστούσαν προπαρασκευή στρατιωτών, δεν αναιρούν τις αγριότητες που συντελούνταν. Σε σημείο που μέχρι και νόμο αναγκάστηκαν να εισαγάγουν οι Αθηναίοι, για να μη διώκονται όσοι αθλητές φόνευαν αντιπάλους τους στην πάλη ή στο παγκράτιο.
    
Στους Ολυμπιακούς της αρχαιότητας συνυπήρχε, λοιπόν, το «ωραίο» και «αγαθό» με το «ευτελές» και την «ύβρι». Ο κανόνας «κλέψε αρκεί να μη σε δουν» ίσχυε και κει. Εκεί είναι και η μέγιστη διαφορά τους με το σήμερα. Οτι σήμερα οι σφετεριστές του περίφημου ολυμπιακού πνεύματος δεν ενδιαφέρονται, πια, ακόμα και να τους βλέπουν να «κλέβουν».

1 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

«Σκάσε και πλήρωνε»!



foroloi

ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ • 5 Αυγουστου 2016


«Σκάσε και πλήρωνε»!


Ο ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το δημόσιο, τον Ιούνιο, σημείωσαν αύξηση 1,2 δισ ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 90 δισ !
Ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων, που έχουν οφειλές προς τις εφορίες, ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια, ενώ σε 750.000 έχουν επιβληθεί, ήδη, μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από τις τραπεζικές τους καταθέσεις, ή από εισοδήματα εις χείρας τρίτων.
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στον μεγάλο αριθμό των ανέργων, στη μείωση του εισοδήματος (μισθοί, συντάξεις), αλλά και στη συνεχιζόμενη φορολογική λαίλαπα.

Στρατηγική σύμπλευση


Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της ΝΔ, στο αμέσως επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, θέλει να πυκνώσει τις επαφές του με τον κόσμο, για να «επικοινωνήσει» το δικό του μείγμα δημοσιονομικής διαχείρισης. 
 
Θεωρεί, δε, ότι έχει πλεονέκτημα απέναντι στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος - κατά την αξιωματική αντιπολίτευση - δεν μπορεί πια να κυκλοφορήσει στο δρόμο, λόγω των μέτρων που πήρε και σε ευθεία αντίθεση με όσα έταζε προεκλογικά. 
 
Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το ίδιο συνέβαινε παλιότερα και με τα στελέχη της κυβέρνησης ΝΔ. 
 
Και πώς αλλιώς, εφόσον τα μέτρα που προκρίνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, κινούνται στρατηγικά στην ίδια κατεύθυνση: Αυτή της εξυπηρέτησης των στόχων του κεφαλαίου, την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, που νομοτελειακά ό,τι κι αν λένε, όπως κι αν το σερβίρουν οι αστοί, προϋποθέτουν παραπέρα τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.