Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Η στόχευση της επίθεσης στα συνδικάτα και η απάντηση των εργαζομένων


« - Συνάδελφοι, εγώ διαφωνώ με την πρόταση, θεωρώ ότι αν σταματήσουμε την απεργία χωρίς να έχει δεσμευτεί η εργοδοσία ότι θα ξαναπάρει πίσω τον συνάδελφο θα είναι μία βαριά ήττα για μας, μετά θα ξεσαλώσει...

- Ναι συνάδελφε, καλά τα λες, αλλά μέχρι πότε μπορεί να πάει αυτή η κατάσταση; Εμένα προσωπικά τα χρέη με πνίγουν...

- Οχι μόνο εσένα, όλους μας, όμως έχεις σκεφτεί ότι αν ήσουν εσύ ο απολυμένος τα χρέη τι θα σε κάνανε;»

Η παραπάνω στιχομυθία εκτυλίχθηκε πριν από λίγες βδομάδες, σε μία από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργατών στην «Αφοί Βλάχου», μία ζωντανή Γενική Συνέλευση, όπου μετά από μία ώρα οι εργάτες αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας τους, να απευθύνουν κάλεσμα στο Εργατικό Κέντρο να την στηρίξει, να βγει κάλεσμα από το κλαδικό Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου για οικονομική βοήθεια στήριξης του αγώνα τους κ.ά.

ΚΚΕ Ερώτηση για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης»



Ερώτηση για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης:

«Τελειωμό δεν έχει ο εμπαιγμός των εργαζόμενων στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην S/M Αρβανιτίδης), οι οποίοι παλεύουν για τα δικαιώματα τους ήδη από το 2016. Παρά το γεγονός της πρόσφατης δικαστικής δικαίωσης τους βρίσκονται για ακόμα μια φορά μπροστά στην πιθανότητα να χρειάζεται να εμπλακούν σε νέους μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες.

"Πέθανε ο Μάνος Λοΐζος;"


Στις 15 Αυγούστου 1982, ο Μάνος πήγε στο σπίτι της πρώτης γυναίκας του στο Χολαργό, για να ευχηθεί και στη Μάρω και στη Μυρσίνη, "χρόνια πολλά", που γιόρταζαν. Στο δρόμο για το Χολαργό, μέσα στο αυτοκίνητο του Παγωμένου, γύρισε στον πατέρα του και του είπε: " Μπαμπά, θα' ρθεις να με πάρεις από το αεροδρόμιο, όταν θα επιστρέψω;" Λέει, σήμερα, ο Ανδρέας Λοΐζου: " Τον κοίταξα έκπληκτος. 
Ποτέ δε μου'χε πει τέτοιο πράγμα - να πάω να τον πάρω από το αεροδρόμιο. " Και πού θα ξέρω παιδί μου, πότε θα' ρθεις;" τον ρώτησα. " Θα σου τηλεγραφήσω", μου απάντησε. Τώρα που το σκέφτομαι, δεν ξέρω γιατί μου' κανε αυτή την κουβέντα. Λες να προαισθανόταν το τέλος του και ζητούσε, σαν παιδί, να πάρει κουράγιο, με τη σκέψη πως θα γυρίσει και θα τον περιμένω, εγώ, ο πατέρας του, στο αεροδρόμιο;"

Ο Μάνος διανυκτέρευσε στο σπίτι της Μάρως και της Μυρσίνης. Το πρωί της επομένης, κι ενώ τον περίμενε στο αυτοκίνητο για να τον πάρει στο αεροδρόμιο, ο Παγωμένος, ο Λοΐζος, κατεβαίνοντας μαζί με τη Μάρω, με το ασανσέρ, έγειρε το κεφάλι του στον ώμο της και της εξομολογήθηκε: " Μάρω, φοβάμαι, πως αυτό το ταξίδι στη Μόσχα, θα' ναι το τελευταίο. Φοβάμαι, πως δε θα ξαναγυρίσω..."

Ήταν η κατάρρευση. Γιατί, ως τότε και από παιδί, ο Μάνος, όπως θα μου πει ο παιδικός του φίλος Φώτης Κωνσταντινίδης, " έμπαινε, συνεχώς, σ' ένα δικό του πλανήτη. Σ' ένα δικό του κόσμο. Παρατηρούσα, πως συχνά, βρισκόταν σε μια κατάσταση μέθης. Και καλλιεργούσε την ιδέα ότι ήταν αθάνατος. Ότι μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε κατάχρηση, να μπει σε οποιαδήποτε συγκινησιακή περιπέτεια και να βγει χωρίς απώλειες. Ναι. Καλλιέργούσε την ιδέα ότι ήταν αθάνατος".

Μένω σ' αυτό το τελευταίο: " Καλλιεργούσε την ιδέα ότι ήταν αθάνατος". Και ρωτάω: " 

Πέθανε ο Μάνος Λοίζος;"

Λευτέρη Παπαδόπουλου , Μάνος Λοΐζος, Κάκτος, Αθήνα 1983, 2η έκδοση


ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Προκρίνει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων


  Πηγή: Eurokinissi

Στους επιχειρηματικούς ομίλους σχεδιάζει να παραδώσει η κυβέρνηση το «φιλέτο» της διαχείρισης των απορριμάτων, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και υπογράφηκε επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και των περιφερειαρχών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που «κληροδότησαν» στη ΝΔ και δήλωσε ότι η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα «είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να προχωρούν αυτού του είδους τα έργα». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το παράδειγμα της Περιφέρειας Ηπείρου, που «κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά», θα πρέπει να ακολουθηθεί στην περίπτωση της Αττικής και της Κέρκυρας,

Μέσω των περιβόητων ΣΔΙΤ, το κράτος χρηματοδοτεί την κατασκευή του έργου και έτσι οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξασφαλίζουν εγγυημένη κερδοφορία, ενώ τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν ως φορολογούμενοι, αλλά και ως χρήστες αυτών των έργων.

902gr

Από τα έτοιμα



Αν κάτι επιβεβαίωσε η παρουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, την προηγούμενη βδομάδα, είναι ότι το δίλημμα που προσπαθούν να ξανασερβίρουν, ανάμεσα στη λεγόμενη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ και την «ανάπτυξη για όλους», που τάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ψεύτικο.

Το δίλημμα αυτό καμιά σχέση δεν έχει με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες, αφού ο καβγάς τους γίνεται για το πώς θα στηριχθεί καλύτερα η κοινή τους στόχευση, η ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που τσακίζει τους εργαζόμενους και το λαό για τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου. Αλλωστε, η ΝΔ συνεχίζει με βάση τα «έτοιμα» στην αντιλαϊκή πολιτική που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, οι αποδείξεις περισσεύουν.

«Από τη Γη στον Ουρανό»… ν’ αλλάξουμε τον κόσμο



Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Από τη Γη στον Ουρανό», θ’ αρχίσει να προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, στα πλαίσια της επίσκεψης του Τούρκου κομμουνιστή δήμαρχου Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, που θα επισκεφτεί την Ελλάδα προσκεκλημένος της New Star.
Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Από τη Γη στον Ουρανό» θα αρχίσει να προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στα πλαίσια της επίσκεψης του Τούρκου κομμουνιστή δήμαρχου Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου που θα επισκεφτεί την Ελλάδα από 17 έως 22 του Σεπτέμβρη, προσκεκλημένος της New Star.


Μια εμπειρία. Μια ιστορία. Μια μνήμη.

«Από τη Γη στον Ουρανό»


Σκηνοθεσία: Cemil Güngören, Ozer Inal, Ozcan Ulucan, Σενάριο: Cemil Güngören, Erdal Atas, Ozer Inal
Παραγωγή: Urfuk Demirbilek, YCKM Sinema Colectivi 2019, Γλώσσα: Τούρκικα, Υπότιτλοι: Ελληνικοι, Διάρκεια: 52’
Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ «From Soil to Sky-Από τη γη στον ουρανό»:

ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2019 - 2020


Αντιλαϊκό σφαγείο με στόχο την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων
 
 
Το «κλείδωμα» του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και οι προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση των φορολογικών εσόδων μέσω της τρέχουσας ρύθμισης για τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών, συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, όπως αυτός διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πλέον εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ.
 Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με φόντο και τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος, εμφανίζονται «αισιόδοξες» σε ό,τι αφορά τον κεντρικό στόχο των πλεονασμάτων, αλλά και ειδικότερα για την πορεία των φορολογικών εσόδων τους επόμενους μήνες, ενώ βέβαια τα παραπάνω έρχεται να συνδράμει και η υποχρηματοδότηση ήδη προβλεπόμενων κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών.