Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

ΚΟΜΙΣΙΟΝ Μέτρα σε βάρος των λαών για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

 

Πακέτο 300 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στα ταμεία των μονοπωλίων της Ενέργειας

 

  Πηγή: Associated Press

Μέτρα συνολικού ύψους 300 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν στα ταμεία των μονοπωλίων της Ενέργειας και θα τα πληρώσουν με διάφορους τρόπους οι λαοί των χωρών της ΕΕ, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο όνομα της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το σχέδιο REPowerEU, εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες: Στην εισαγωγή περισσότερου μη ρωσικού φυσικού αερίου, στην ταχύτερη ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην μεγαλύτερη προσπάθεια για «εξοικονόμηση Ενέργειας» σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αναφορικά με τον πρώτο άξονα, η Κομισιόν προτείνει τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και στην αντικατάστασή του από το πανάκριβο LNG. Για το λόγο αυτό, δηλώνει ότι θα εξετάσει την ανάπτυξη ενός «κοινού μηχανισμού αγορών» που θα διαπραγματεύεται και θα συνάπτει συμβάσεις για αγορές αερίου για λογαριασμό των συμμετεχόντων κρατών-μελών. Προβλέπει τη διάθεση 10 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των υποδομών που χρειάζονται για την αποθήκευσή του.

ΑΡΑΞΟΣ - ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ - ΑΚΤΙΟ Βάσεις του ΝΑΤΟ - «αιχμή του δόρατος» απέναντι στους λαούς

 

Τελική ευθεία για το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο του Σαββατοκύριακου και στη Δυτική Ελλάδα

 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των Επιτροπών Ειρήνης, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας, για το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο δράσης το Σαββατοκύριακο 21-22 Μάη, όπου προγραμματίζονται μια σειρά πλούσιων δραστηριοτήτων.

Με αφορμή και το συγκεκριμένο γεγονός, ο «Ριζοσπάστης» θυμίζει τον ρόλο που παίζουν βασικές υποδομές της περιοχής και συγκεκριμένα του Αραξου, της Ανδραβίδας και του Ακτίου, στα επικίνδυνα για τον λαό αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.α., σε αντίθεση με τα λαϊκά αισθήματα.

Πάντα σε ετοιμότητα για υποδοχή πυρηνικών

Η 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο, όπως εξηγεί ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος (Ι) ε.α. και πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, «αποτελεί την "αιχμή του δόρατος" της Πολεμικής Αεροπορίας. Πριν την άφιξη των "Rafale", φιλοξενούσε ό,τι πιο σύγχρονο αεροσκάφος διέθετε η Ελλάδα όπως τα F-16. Είναι σταθερά ενταγμένη στα αμερικανοΝΑΤΟικά επιθετικά σχέδια, με τις δύο μοίρες αεροσκαφών που σταθμεύουν στη βάση να είναι αξιολογημένες από το ΝΑΤΟ ενταγμένες στους σχεδιασμούς του».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Ο λαός θα πληρώσει πολύ ακριβά τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ


  Πηγή: Associated Press

 

«Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε ως βασικό στόχο την ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «η στάση του ΚΚΕ διαφέρει ριζικά από τη στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που αρκούνται σε κάποιες υποσημειώσεις και αστερίσκους, γιατί πολύ απλά συμφωνούν με την ουσία της κυβερνητικής στρατηγικής».

Αναλυτικά το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: 

Μεσολόγγι όπως…Αζοφστάλ! Προκλητικά ανιστόρητο «πλυντήριο» Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

 


 

 

«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα»!

Ιστορική, λοιπόν, η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο; Μα, όταν παρομοιάζεις την Επανάσταση του ’21 με την σύγκρουση του ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία κι όταν στους ναζί του Αζόφ εσύ βλέπεις το Μεσολόγγι και τον Λόρδο Βύρωνα (!), προφανώς πρόκειται περί ιστορικής. Κατάντιας…

Διαπιστευτήρια πίστης σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με ανιστόρητες κορόνες (από 902) 

Διπλωματία... της γραβάτας

 

Αθλια ήταν στην πλειοψηφία τους τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών και των ιστοσελίδων για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Μπάιντεν. Τόνοι άχρηστης πληροφορίας εκτοξεύονταν δεξιά και αριστερά: Για τη γραβάτα του Προέδρου των ΗΠΑ, που είχε πάνω της ελληνικές σημαίες, για τα «κρυφά μηνύματα» στην ομιλία Μπάιντεν, για τους «εκλεχτούς» ομογενείς καλεσμένους στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο, για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις επισκεπτών και οικοδεσποτών, για το μενού στο επετειακό φαγοπότι που ακολούθησε. Ολα αυτά για να μας πουν ότι το κλίμα ήταν «θερμό» στην υποδοχή του πρωθυπουργού, ότι υπήρξαν «χημεία» και «φιλική διάθεση», κι επομένως οι ΗΠΑ «θα στηρίξουν την Ελλάδα στα εθνικά της θέματα, έναντι της Τουρκίας», όπως ήταν η κατακλείδα των περισσότερων σχολιαστών. «Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει»!

Η «διπλωματία της γραβάτας», όμως, την οποία εκθείαζαν τα αστικά ΜΜΕ, καμιά σχέση δεν έχει με τους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βαθιά ελληνική εμπλοκή, με την ένταση στα Ελληνοτουρκικά που κλιμακώνεται στο έδαφος αυτών των ανταγωνισμών, με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα - με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών κομμάτων - για μεγαλύτερη συμμετοχή στα ευρωατλαντικά σχέδια και για σταθερή υπεράσπιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής». Αυτά είναι που βάζουν σε κίνδυνο πρώτα απ' όλα τον λαό μας, που γίνεται στόχος, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ αυτό που συζητήθηκε τελικά, όταν οι πόρτες έκλεισαν, ανάμεσα στον Μητσοτάκη και στον Μπάιντεν, ήταν να υπάρξει προσήλωση στην ατζέντα που αποφασίστηκε στην τελευταία συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δηλαδή, στον αμερικανοΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη» των διευθετήσεων στην περιοχή, που περιλαμβάνει και τα Ελληνοτουρκικά, προετοιμάζοντας το έδαφος για να φορεθούν ...γραβάτα στον λαό επώδυνες και επικίνδυνες «λύσεις» στο Κυπριακό, στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.

Στο «απόγειο»

 

 
Πηγή: Eurokinissi

 

Όταν ο λαός ακούει ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους», μόνο ένας τρόπος υπάρχει να το «μεταφράσει»: Οτι στο απόγειό τους βρίσκονται οι μεγάλοι κίνδυνοι και οι συνέπειες που πληρώνει ο ίδιος. Γι' αυτό χρειάζεται να επαγρυπνά και να δυναμώσει τη δράση απέναντι στην επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή και τη συμμετοχή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις «στο απόγειο» σημαίνει Ελλάδα - ορμητήριο πολέμου για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Σημαίνει προπύργιο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, που καθιστά τη χώρα θύτη άλλων λαών και τον λαό μας θύμα και στόχο των ανταγωνισμών. Που «ραντίζει» με εύφλεκτο υλικό όλη την περιοχή, απειλώντας με γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη. Αυτό επισφραγίζει και η «φρεσκοψηφισμένη» κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις «στο απόγειο» σημαίνει αναβαθμισμένοι ρόλοι για τη χώρα μας στο σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στην περιοχή, που οξύνει τους ανταγωνισμούς και προκαλεί νέες εστίες έντασης: Στα Βαλκάνια, όπου «από μια κλωστή» κρέμονται οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου «ανακατεύεται η κουτάλα» των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των δρόμων του εμπορίου. Αλλά και πολύ πιο πέρα, έως τον Περσικό και τον Ινδο-Ειρηνικό.