Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Απόρρητα

 

Δύο πακέτα απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία διέρρευσαν την προηγούμενη βδομάδα στο διαδίκτυο, με θέμα την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και σχεδιασμών στην Ουκρανία. Το «παράξενο» είναι ότι στους στόχους των αμερικανικών υπηρεσιών βρίσκονται και σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Ουκρανία, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, τα ΗΑΕ και η Νότια Κορέα. Βασικό στοιχείο της παρακολούθησης είναι η διαθεσιμότητά τους να παρέχουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ΗΠΑ αξιολογούν τις πολιτικές των συμμάχων τους και πώς μπορούν να ασκήσουν επιρροή για να τις αλλάξουν. Θυμίζουμε ότι τον Μάη του 2021 αποκαλύφθηκε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας από το 2012 έως το 2014, σε μια περίοδο δηλαδή που μαινόταν η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και οι σχέσεις κυρίως Γερμανίας - ΗΠΑ ήταν πολύ τεταμένες. Ο νέος γύρος παρακολουθήσεων που αποκαλύπτεται είναι κι αυτός δηλωτικός των ανταγωνισμών που οξύνονται στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, αλλά και με τους συμμάχους των ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση πολλών απ' αυτών απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να φυλάξουν ...τα νώτα τους από οποιεσδήποτε εξελίξεις γεννά ο αδυσώπητος ανταγωνισμός για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις κινήσεις των αντίπαλων κέντρων, αλλά και τη στάση των συμμάχων τους.

Χιλή έναν χρόνο μετά: Μειώσεις μισθών, στοίχιση με το ΝΑΤΟ και καταστολή

 

Ενας χρόνος έχει περάσει απ' όταν ο Γκαμπριέλ Μπόριτς διαδέχθηκε στην προεδρία τον Σεμπαστιάν Πινιέρα στη Χιλή, γεγονός που χαιρέτισαν στην Ελλάδα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ο οπορτουνιστικός χώρος, αναπαράγοντας αυταπάτες στον λαό για την υποτιθέμενη «φιλολαϊκή» διαχείριση του καπιταλισμού. Ο Μπόριτς σχημάτισε κυβέρνηση με τις σοσιαλδημοκρατικές/οπορτουνιστικές δυνάμεις του εκλογικού συνασπισμού «Apruevo Dignidad» (Εγκρίνω Αξιοπρέπεια), υπουργοποίησε πρώην στελέχη ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ενώ τρία υπουργεία ανέλαβε και το ΚΚ Χιλής.

Το πόσο «κερδισμένος» έχει βγει ο λαός της Χιλής, φανερώνεται από το στοιχείο που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της χώρας, που αναφέρει πως οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων μειώνονται για 17 συνεχόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού (12%), που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα και εντείνει παραπέρα την ήδη μεγάλη φτώχεια για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Αποδεικνύεται δηλαδή με ένα ακόμα παράδειγμα πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνταγή φιλολαϊκής διαχείρισης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και ότι παντού, είτε με φιλελεύθερες, είτε με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, ο λαός πληρώνει τα σπασμένα για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Μόνο το ΚΚΕ είναι εγγύηση για την υπεράσπιση του λαού μέσα και έξω από τη Βουλή (VIDEO)

 

 
 

«Μόνο το ΚΚΕ αποτελεί πραγματική εγγύηση για την ανάπτυξη μαζικών, ουσιαστικών, αποφασιστικών αγώνων για την υπεράσπιση του λαού έξω και μέσα στη Βουλή», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. 

«Συνηθίζεται όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν από τις εκλογές, να κλείνουν τις εκκρεμότητες τους. Προφανώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αυτό τον χαρακτήρα άλλωστε έχει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών», είπε στην αρχή της τοποθέτησης του.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως πρέπει «να ασχοληθούμε με τις πραγματικές εκκρεμότητες». Εστίασε στην τροπολογία  που προβλέπει την καταβολή έκτακτου οικονομικού επιδόματος στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, καθώς και στην τροπολογία του ΚΚΕ που δίνει την δυνατότητα στους εποχικούς εργαζόμενους του τουρισμού να ψηφίσουν στον τόπο που εργάζονται. 

Τις απέρριψε χωρίς δεύτερη συζήτηση η κυβέρνηση

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

INTIME NEWS

Απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα η κυβέρνηση τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορούσαν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν εργαζόμενους σημαντικών κλάδων. Οι τροπολογίες του ΚΚΕ αφορούν: Τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στους εργαζόμενους του τουρισμού στον τόπο όπου εργάζονται, το έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και την παροχή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΟΑΣΘ.

Ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει επί του θέματος της τροπολογίας για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, μιλώντας χτες στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση την απορρίπτει γιατί δεν έχει να πάρει και πολλές ψήφους από αυτούς τους εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους νέοι, που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στη ΝΔ. Ομως, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από κανέναν...

Η τροπολογία για την παροχή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΟΑΣΘ, που κατέθεσε χτες το ΚΚΕ, αφορά την «παροχή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΟΑΣΘ, η οποία ανέρχεται καταρχήν σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί του βασικού μισθού που λαμβάνει ο εργαζόμενος. Ειδικώς δε για το προσωπικό που απασχολείται σε βάρδιες σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) και κατά τούτο η διασφάλιση της θέσης των εργαζομένων και επέρχεται ισονομία μεταξύ των εργαζομένων με τους συγκοινωνιακούς φορείς ΣΤΑΣΥ ΜΑΕ και ΟΣΥ ΑΕ», αναφέρεται στην Αιτιολογική Εκθεση.

Προεκλογικό σόου της υπουργού Παιδείας σε βάρος των απλήρωτων σπουδαστών που κάνουν την πρακτική τους άσκηση

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Σε ανακοίνωσή του για την απάντηση της υπουργού Παιδείας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά την απλήρωτη πρακτική άσκηση των σπουδαστών ΙΕΚ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρει:

«Ύστερα από αλλεπάλληλες ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, καθώς και αρκετές παρεμβάσεις των Συλλόγων Σπουδαστών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ για την απλήρωτη πρακτική άσκηση χιλιάδων σπουδαστών, η κα Κεραμέως εδέησε να εμφανιστεί στη Βουλή, αλλά, αντί να δώσει απαντήσεις, προέβη γι’ άλλη μια φορά σε προεκλογικό σόου αντιστρέφοντας την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές.

Συγκεκριμένα:

Περίεργη «σιωπή»

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Μια περίεργη «σιωπή» σκεπάζει τα Ελληνοτουρκικά όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που κατά τα άλλα καβγαδίζουν μέχρι και για την ...ουρά του γαϊδάρου, δεν βρίσκουν ούτε ένα σημείο αντιπαράθεσης σε όσα ακούγονται και γράφονται για την ατζέντα που διαμορφώνεται προεκλογικά και θα «τρέξει» μετεκλογικά, πάντα κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Κι όχι μόνο δεν διαφωνούν, αλλά ο καθένας με τον τρόπο του «σπρώχνει» αυτόν τον σχεδιασμό, που επιταχύνεται με αγωγό το «καλό κλίμα» στις σχέσεις των δυο κυβερνήσεων μετά τους σεισμούς στην Τουρκία. Θυμίζουμε ότι η αυτονόητη βοήθεια στον σεισμόπληκτο τουρκικό λαό παρουσιαζόταν απ' όλα τα αστικά κόμματα ως μια «ευκαιρία» αναθέρμανσης του παζαριού για επώδυνες διευθετήσεις που προϋπήρχαν στο τραπέζι και τώρα ξαναζεσταίνονται.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτή η σιωπή καθόλου «περίεργη» δεν είναι. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι συμφωνούν με την «ανάγκη» να διασφαλίζεται κάτω απ' όλες τις συνθήκες η ΝΑΤΟική συνοχή και η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, απέναντι στα σχέδια των ανταγωνιστών του, Κίνας και Ρωσίας. Πόσο μάλλον τώρα που οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία είναι περισσότερο από ορατός.