Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι κοινωνική συμμαχία για αντεπίθεση ή συνέχιση του δρόμου που φέρνει νέα δεινά (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Τις θέσεις του ΚΚΕ για την οικονομία και τις γενικότερες εξελίξεις παρουσίασε σήμερα το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα «Θεσσαλονίκη» του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, επιστήμονες, άνθρωποι του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, νέοι και γυναίκες που τα τελευταία χρόνια δίνουν τη μάχη μαζί με τους κομμουνιστές στα διάφορα μέτωπα πάλης.

Μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έγιναν σύντομες παρεμβάσεις από συναγωνιστές και συναγωνίστριες που συναντήθηκαν με το ΚΚΕ τα προηγούμενα χρόνια μέσα από την κοινωνική τους δραστηριότητα και τη συμμετοχή τους σε μαζικούς φορείς του κινήματος. Παρεμβάσεις έκαναν ο Γιώργος Μαργαρίτης, πανεπιστημιακός - καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, ο Γιώργος Γκαντίδης, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο Γιώργος Μαλτανίδης, επαγγελματίας στην Εστίαση - μέλος του ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας, η Ελλάδα Κελασίδου, συμβασιούχος ΟΤΑ - μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, ο Παντελής Ραβίσης, δικηγόρος - πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, αγρότισσα - μέλος του ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, ο Πασχάλης Λόγγος, εργαζόμενος στην Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Σαρηγιαννίδης, γιατρός στο Νοσοκομείο Κατερίνης - μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας και ο Νίκος Στεφάνου, δημόσιος υπάλληλος - μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα  

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:
«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Καλούμε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη τους εργαζόμενους, το λαό να οργανώσει την αντεπίθεσή του.

Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

Να γυρίσει την πλάτη στο σκηνικό της υποταγής. Της αποδοχής της σημερινής μίζερης κατάστασης. Στο σκηνικό επιβολής μειωμένων προσδοκιών και απαιτήσεων, που στήνουν η κυβέρνηση και η ΝΔ με την κάλπικη αντιπαράθεσή τους, με την ευκαιρία της 83ης Διεθνούς Έκθεσης.

Άλλαξες το σώμα μου με έπιπλα και σκεύη, σαν το σοσιαλισμό που σε βολεύει


Αρκεί μια υψωμένη γροθιά για να δηλώσουμε μάχιμοι αριστεροί πρώτης γραμμής, μια βόλτα στην Καισαριανή για να δηλώσουμε πίστη σε ιδανικά και αξίες! Φτάνει μια μπλούζα με την στάμπα του Τσε Γκεβάρα για να δηλώσουμε επαναστάτες. Τώρα τις θεωρίες ποιου επαναστάτη πολιτικού είχε ενστερνιστεί ο Τσε και ακολουθούσε πιστά, μικρή σημασία έχει. Πάντως ο Χρουτσώφ δεν ήταν…


Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση ο χώρος τον οποίο εκπροσωπούν αρέσκονται να λειτουργούν με συμβολισμούς.
Φτάνει μια μπλούζα με την στάμπα του Τσε Γκεβάρα για να δηλώσουμε επαναστάτες. Τώρα τις θεωρίες ποιου επαναστάτη πολιτικού είχε ενστερνιστεί ο Τσε και ακολουθούσε πιστά, μικρή σημασία έχει.

Πάντως ο Χρουτσώφ δεν ήταν…

Αρκεί μια υψωμένη γροθιά για να δηλώσουμε μάχιμοι αριστεροί πρώτης γραμμής, μια βόλτα στην Καισαριανή για να δηλώσουμε πίστη σε ιδανικά και αξίες!
Δεν είναι ότι αγνοούν την ουσία των πραγμάτων. Το κάθε άλλο! Γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα, γνωρίζουν την σκληρή της πλευρά την οποία βιώνουν οι πολλοί στις μέρες μας και ακόμα περισσότερο γνωρίζουν ότι προορίζονται για την «βρώμικη δουλειά».

Όχι γιατί είχαν τη γενναιότητα («οι γενναίοι», να ένας ακόμα συμβολισμός) να αναλάβουν την εξουσία στα δύσκολα, αλλά γιατί στο παρόν πολιτικό σύστημα το οποίο καλούνται να διαχειριστούν κι όχι να ανατρέψουν, αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο παραδοσιακός τους ρόλος.

Συνήγορος ΧΑ: “Να φέρω κι εγώ ένα μάρτυρα θύμα του συμμοριτοπολέμου και 50 καταδικαστικές για το ΚΚΕ, να δούμε ποιος είναι εγκληματική οργάνωση…”


Η βασική διαφορά είναι πως τότε το αστικό κράτος έστηνε τους αντάρτες και τους κομμουνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα, ενώ τώρα χαϊδεύει τους χρυσαυγίτες, τη σαπίλα του ντουνιά, που απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία και η ατιμωρησία τους αποθρασύνει.


Αν χρειάζεται κανείς μια μικρή απόδειξη για το ποιόν των φασιστών που δεν είναι μόνο αμετανόητοι αλλά και προκλητικοί, θα αρκούσε η σημερινή αποστροφή του συνηγόρου τους στο δικαστήριο κατά τη δίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας.

Η απάντηση μας είναι η συνέχιση των αγώνων μας





ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Αριστοτέλους 32 & Ολύμπου 77   Τ.Κ. 546 31     ΕΚΘ  Τηλέφ: 2310 237694
www.syntaxio.blogspot.com      ------    e-mail: suntax.ika@gmail.com

Τρίτη 11/09/2018
                                                         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ     
                          
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους συνταξιούχους και τις συντάξεις τους, μιμούμενος τον κ. Λοβέρδο, υπουργό των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά, που είχε πει «Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν κιόλας. Ζούνε πολλά χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους», είπε:  «Είναι ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό. Διότι γιατί αφορά στην προσωπική διαφορά. Αφορά δηλαδή κάποια μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι. Άρα η όποια – ας το πούμε έτσι – περικοπή δαπανών δεν είναι μια μόνιμη περικοπή. Θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου!».

«Κρίσιμος ενεργειακός εταίρος των ΗΠΑ»...




Το ρόλο του «σημαιοφόρου» στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιβεβαίωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με αφορμή τη ΔΕΘ, διεκδικώντας να αναβαθμίσει τη συμμετοχή της χώρας στο δίκτυο των αγωγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας που ανταγωνίζονται τη Ρωσία, με διακηρυγμένο στόχο την «απεξάρτηση» της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και το κέρδισμα μεριδίων στην ευρωπαϊκή αγορά από τις ΗΠΑ. Σχέδια που απλώνονται σε όλη την περιοχή και βάζουν την Ελλάδα στο επίκεντρο ισχυρών ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ετσι, η «ισχυρή στρατηγική σχέση» στον τομέα της Ενέργειας, που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, δεν περιλαμβάνει μόνο τους υπό κατασκευή αγωγούς ΤΑΡ και IGB (μεταφέρουν αζέρικο φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά), ούτε μόνο τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Προϋποθέτει και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στην εμπέδωση της αμερικανοΝΑΤΟικής «σταθερότητας» στη Μέση Ανατολή, την Ανατ. Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Ν/Α Ευρώπη, για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής, ώστε ανταγωνιστικά μονοπώλια - και κυρίως αμερικανικά - να κερδίζουν νέες αγορές και με «ασφάλεια» να αναπτύσσουν δράση, επενδύοντας και στην Ελλάδα κεφάλαια που είναι αναγκαία για μια πιο ορμητική και «διατηρήσιμη» ανάκαμψη της οικονομίας.

Τακτοποίηση


Και μόνο η φράση του πρωθυπουργού ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η κατάργηση του υποκατώτατου, πρέπει να γίνει με τρόπο που θα δημιουργεί την κοινωνική συναίνεση και βεβαίως την προοπτική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», επιβεβαιώνει την κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος παλιών και νέων εργαζομένων με τις εξαγγελίες της από τη ΔΕΘ. Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη διετή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, ως αντιστάθμισμα στο αυξημένο «κόστος» που συνεπάγεται για την εργοδοσία η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Δηλαδή, η όποια αύξηση στον κατώτερο μισθό, με την κατάργηση του υποκατώτατου, αντί να επιβαρύνει τους εργοδότες που κέρδισαν και κερδίζουν από την καρατόμηση των μισθών, θα φορτωθεί και πάλι στα λαϊκά στρώματα, αφού η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό προέρχεται έτσι και αλλιώς από τη σκληρή φορολογία και τα «ματωμένα πλεονάσματα», δηλαδή από την τσέπη του κόσμου. Επιπλέον, με την αύξηση του αφορολόγητου από την 1/1/2020, οι μισθωτοί θα δούνε την όποια «αύξηση» να εξανεμίζεται και να ξαναγυρίζει στον κρατικό προϋπολογισμό. Χώρια που η συγκεκριμένη εξαγγελία της κυβέρνησης έχει ήδη ανοίξει την όρεξη στους εργοδότες για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και στους κλαδικούς μισθούς, θέτοντας αυτόν τον όρο για να συμφωνήσουν σε επέκταση των συμβάσεων ή στην υπογραφή νέων. Με άλλα λόγια, πριν ακόμα οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τους πλέον άθλιους μισθούς, δουν μερικές πενταροδεκάρες παραπάνω στις αποδοχές τους, η κυβέρνηση σπεύδει να «τακτοποιήσει» τις επιχειρήσεις με όλα τα πρόσφορα μέτρα...

Περισσότερη καταστολή σε βάρος των εξαθλιωμένων – Ένοπλο σώμα μισθοφόρων που θα εμποδίζει την είσοδο προσφύγων σχεδιάζει η Κομισιόν










Από Panos στο Σεπ 12, 2018 Διεθνή
  
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Δεν φτάνουν οι φράχτες,τα συρματοπλέγματα, οι τοίχοι, τα πλοία της Frontex και όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, τώρα η Κομισιόν έχει Νέα Σχέδια για το πώς θα αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών.  Και κάθε νέο σχέδιο είναι περεταίρω ενίσχυση της καταστολής στα Ευρωπαϊκά σύνορα σε βάρος των εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων.

Η Κομισιόν σχεδιάζει νέο Σχέδιο προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες με πλήρη οπλισμό που θα μπορούν να επέμβουν και εκτός των συνόρων των κρατών μελών για να αποτρέψουν παράνομη είσοδο στην ΕΕ.

Είναι εδώ


Από την συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου (φωτό αρχείου) Από την συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου (φωτό αρχείου)
Πηγή: Eurokinissi

Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να παρουσιαστεί ότι ανήκουν πλέον στο παρελθόν, τα μνημόνια είναι εδώ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η πρώτη επίσκεψη της τρόικας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της μόνιμης «μεταμνημονιακής» εποπτείας.

Το αντικείμενο της επίσκεψης δεν είναι «γενικά και αόριστα» κάποια συζήτηση για την πορεία της οικονομίας, αλλά η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019, με το ακόμα ψιλότερο «κρησάρισμα» των κοινωνικών δαπανών, τα περισσότερα «αναπτυξιακά» κίνητρα στο κεφάλαιο, τους μόνιμους στόχους των ματωμένων πλεονασμάτων.

Είναι επίσης ο έλεγχος της πορείας των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες τα στελέχη της τρόικας δεν κουράζονται να θυμίζουν πως κάθε παρέκκλιση από τα συμφωνημένα θα σημάνει αυτόματα την ακύρωση των μέτρων διευθέτησης του χρέους.

Σε επόμενη ΔΕΘ θα εξαγγείλει το σοσιαλισμό!!!


  Τελικά, τον πρωθυπουργό τον έχουμε παρεξηγήσει. Όσοι λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι αριστερός ή ισχυρίζονται πως άλλα είχε υποσχεθεί κι άλλα έκανε ή θυμούνται πως έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια κι έφερε το δικό του, απλά δεν έχουν καταλάβει το σχέδιο της κυβέρνησης του.  
   Οι προσεκτικοί τηλεθεάτες της πολύωρης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ θα παρατήρησαν δύο σημεία – κλειδιά στις απαντήσεις του.    
   1) Ο πρωθυπουργός, απαντώντας για όσα εξήγγειλε από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ, είπε με νόημα:
«Πρώτα από όλα, χθες, δεν εξήγγειλα και το σοσιαλισμόΚάποια μέτρα που είναι απαραίτητα μετά από 8 χρόνια, όπου η μεσαία τάξη και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στον τόπο μας υπέφεραν δυσανάλογα και σήκωσαν τα βάρη για να μείνει η χώρα μέσα στην Ευρώπη». 
   2)  Σε άλλη χρονική στιγμή της συνέντευξης Τύπου, σε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, μεταφέρθηκαν τα εξής: 

«Πρόσφατα, πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής μέχρι σήμερα της ευρωομάδας της Δεξιάς, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κομισιόν. Ο κ. Βέμπερ έχει εκφράσει αντιμεταναστευτικές θέσεις στο παρελθόν, ενώ έχει πει, για παράδειγμα, ότι το μοναδικό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι ότι παραμένει πρωθυπουργός της ένας κομμουνιστής, για σας».
       Ο Αλέξης Τσίπρας είπε σε αυτό το σημείο ευγενικά και σεμνά:
«Ίσως έχει δίκιο σε αυτό»