Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

«Εργοδόται εκβιάζουν διά εργασίαν όλας τας ημέρας της εβδομάδος»

 

 

H συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από δημοσίευμα της αστικής εφημερίδας «Αθήναι» της 1/1/1926. «Εις τα γραφεία της  Ομοσπονδίας Επισιτισμού ελήφθη τηλεγράφημα εκ Κέρκυρας, δι' ου γνωρίζεται ότι οι εκεί εργοδόται κατόπιν εφαρμογής του νόμου περί εβδομαδιαίας αναπαύσεως απολύουν αυθαιρέτως από τας επιχειρήσεις των εργάτας επισιτισμού με σκοπό να εκβιάσουν τούτους να εργάζωνται όλας τας ημέρας της εβδομάδος». 

Είναι μια ματιά στην ιστορία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ταυτόχρονα μια απάντηση στην κυβέρνηση που παρουσιάζει την 7ήμερη δουλειά ως «πρόοδο» και «εκσυγχρονισμό»... «Εκσυγχρονισμός» με νόμο που ικανοποιεί εργοδοτικές αξιώσεις από το ...1926!

Το δημοσίευμα της εφημερίδας προέρχεται από το αρχείο του Επιμορφωτικού Κέντρου Χαρίλαος Φλωράκης.

902gr

Ένα έξυπνο "music short film" σε 7 πράξεις και άλλες 3 που ακολούθησαν...

 

Thumb_Politismos_Mithridatis_Xrostao 
 
Ο λόγος για το νέο μουσικό short film του Μιθριδάτη με τίτλο "Για να μην τα χρωστάω". Ως προς τις 7 πράξεις του αυτές καθαυτές δεν θα σχολιάσουμε κάτι. Ούτως ή άλλως τα όσα ακολούθησαν μετά τη δημοσίευση του κομματιού θα μπορούσαν, κατά μία έννοια, να τιτλοφορηθούν... "εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι".

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δε γίνεται να ξεκινήσουμε τις 3 "πράξεις" που ακολούθησαν χωρίς εξαρχής να δηλώσουμε πως ό,τι προβληματισμό και να ’χει ο καθένας, το τραγούδι είναι αδιαμφισβήτητα πανέξυπνο και με καινοτόμα μορφή παρουσιασμένο. Κάτι που στους νεότερους μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά για τους λίγο μεγαλύτερους που ξέρουν (ή για τους νεότερους που έχουν μάθει) τα "Ημισκούμπρια", είναι σχεδόν αναμενόμενο.

Ας πει κάποιος στον Πρετεντέρη ότι ξεφτιλίζεται… – Η Λευκορωσία, ο φασισμός και ο Ιωάννης Βαπτιστής στο ρόλο του 5χρονου

 


Ο Πρετεντέρης απαντά για το νεοναζιστικό παρόν και παρελθόν του Προτάσεβιτς: “Σκασίλα μου μεγάλη και δέκα παπαγάλοι”. Εκ των οποίων δέκα αυτός είναι μάλλον ο επικεφαλής…

Τον Αύγουστο θα κλείσει τα 67. Έχει έρθει η ώρα να το μάθει. Αλλά με τρόπο, για να μην πάθει κάτι.

Λοιπόν, Ιωάννη-Βαπτιστή Πρετεντέρη, είναι ίσως χρήσιμο να μάθεις ότι δεν έχεις χιούμορ. Μπορεί βέβαια να νομίζεις ότι έχεις, αλλά δεν είναι καλό να ζεις με ψευδαισθήσεις. Κι ίσως να χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός ειδικού για να το συνειδητοποιήσεις.

Και πάρε ως αδιάψευστη απόδειξη το εξής. Δεν υπάρχει δεξιός-φιλελεύθερος, που χρησιμοποιεί ειρωνικά την προσφώνηση “σύντροφοι” και να έχει στάλα χιούμορ. Το πολύ-πολύ να ήταν αστείο στο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, που τους/σας είχε μείνει ακόμα ως εθιμοτυπία.

Το χιούμορ στην οικογένεια τελείωσε πιθανότατα με τον θάνατο του ταλαντούχου θεατρικού συγγραφέα Κ. Πρετεντέρη. Δυστυχώς δεν έχει αποδειχτεί ότι μεταβιβάζεται κληρονομικά από γενιά σε γενιά, μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία. Κρίμα, αλλά τι να κάνουμε; Τα έχει αυτά η ζωή.

Ουφ, το είπαμε. Πάμε παρακάτω.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Επιβεβαιώνουν την ανάγκη της υγειονομικής επιτήρησης και ενίσχυσης της ΠΦΥ

 

Eurokinissi

Την ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), της φαρμακοεπαγρύπνησης και της υγειονομικής επιτήρησης για την πορεία των εμβολιασμών, για τις πιθανές αντιδράσεις - παρενέργειες που εμφανίζουν οι εμβολιασμένοι, αναδεικνύουν τα περιστατικά των θανάτων από θρομβώσεις που σχετίζονται με το σκεύασμα της «AstraZeneca».

Τα στοιχεία που δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι χαρακτηριστικά. Στο σύνολο των εμβολιασθέντων με το συγκεκριμένο σκεύασμα στη χώρα μας (μέχρι στιγμής 905.915 εμβολιασμοί 1ης και 2ης δόσης), υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά επεισοδίων θρόμβωσης, δηλαδή αναλογία 0,55/100.000.

Ομως, σε ηλικιακές ομάδες κάτω των 50 ετών, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30 - 39 ανεβαίνει στο 1,58/100.000, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40 - 49 φτάνει σε 2,28/100.000.

Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάγκη ανάπτυξης ενός σύγχρονου δημόσιου συστήματος Υγείας, με κρατική χρηματοδότηση και μόνιμη στελέχωση, σύμφωνα με τις ανάγκες. Σήμερα, η διαχρονικά αποδεκατισμένη δημόσια ΠΦΥ αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού για προληπτικές εξετάσεις, έγκαιρες διαγνώσεις, ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά τον εμβολιασμό.

Ακόμα πιο αντιδραστικός, για τη διαχείριση των «πρότζεκτ» του κεφαλαίου

 

ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
 



Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη 1 Ιούνη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Διοίκηση, με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειαρχών Αρχών».

Μετά την «καρικατούρα» απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και με πρόσχημα την «ακυβερνησία» επαναφέρει το εκλογικό σύστημα που εξασφαλίζει στην πρώτη δύναμη απόλυτη κυριαρχία, πλέον με ένα ποσοστό 43%, επαναφέρει την 5ετή θητεία, το πλαφόν του 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, προβλέπει την εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, μείωση του αριθμού των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, με τον αριθμό τους να καθορίζεται με βάση πληθυσμιακές κλίμακες κ.ά. Ολα αυτά με «μπούσουλα» την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και την «εξειδίκευση» των στρατηγικών στόχων της αστικής τάξης σε τοπικό επίπεδο.

Κοινές «αξίες» η φτώχεια, η εκμετάλλευση και οι πόλεμοι για τα κέρδη του κεφαλαίου

 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΕΕ


Eurokinissi

Την ώρα που στο Σύνταγμα διαδήλωνε ο λαός ενάντια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα, η κυβέρνηση έστηνε στο Ζάππειο φιέστα για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και μετέπειτα στην ΕΕ, τιμώντας την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής επιλογής της αστικής τάξης, που φόρτωσε και φορτώνει νέα δεσμά στον λαό.

Μιλώντας εκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας την πορεία της χώρας στη διακρατική αυτή ένωση ως «κοινή συνισταμένη» για όλα τα αστικά κόμματα, τόνισε ότι πλέον «όλο το πολιτικό φάσμα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συνέκλινε στην ευρωπαϊκή κοίτη», θυμίζοντας ως χαρακτηριστικό δείγμα της τέτοιας σύμπνοιας το πώς προωθήθηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, «με ευρύτατη πλειοψηφία τότε, χάρη στην ωριμότητα και των άλλων πολιτικών κομμάτων».

Βάζοντας τις αναγκαίες, για αυτούς, χυδαίες δόσεις αντικομμουνισμού, συνέδεσε τις «χώρες του ανατολικού μπλοκ» με «δικτατορικά καθεστώτα». Είπε συγκεκριμένα: «Η ελληνική υπόθεση, πάντως, πλούτισε και την εμπειρία της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί ήταν η πρώτη υποδοχή κράτους του Νότου από εκείνα που είχαν βιώσει δικτατορικά καθεστώτα. Για να ακολουθήσουν, λίγο μετά, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και αργότερα οι χώρες του ανατολικού μπλοκ».