Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Χειρουργείο

 

Ενα νέο βίντεο έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, το οποίο καταγράφει τη «χειρουργική» επέμβαση ενός drone για την εξόντωση ενόπλου στη Γάζα. Με τέτοιες γελοιότητες και προπαγανδιστικά τρικ προσπαθούν να απαντήσουν στη διεθνή κατακραυγή για τον θάνατο τουλάχιστον 20.000 Παλαιστινίων τους τελευταίους δυόμισι μήνες, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. Η γενοκτονία που εξελίσσεται στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη δεν είναι αποτέλεσμα «χειρουργικών επεμβάσεων», αλλά ενός οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης του Παλαιστινιακού λαού, με «στοχευμένα» και «τυφλά» χτυπήματα σε καταυλισμούς, νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους και πολυκατοικίες, ώστε να προκαλείται ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις χιλιάδες πυραυλικές επιθέσεις των Ισραηλινών οι μισές είναι «τυφλές», σκορπώντας μαζικά τον θάνατο, ενώ και οι «στοχευμένες» πέφτουν με μεγάλη ακρίβεια πάνω σε πολιτικές υποδομές, όπου βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες γυναικόπαιδα. Είναι τέτοια η λύσσα τους να μην αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα στη Γάζα που σκοτώνουν ακόμα και τους Ισραηλινούς ομήρους, με την υποψία και μόνο ότι μπορεί να είναι Παλαιστίνιοι μαχητές! Πάντως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Ισραηλινούς ότι δεν ξέρουν από «χειρουργικά χτυπήματα»... Το αποδεικνύει η δεξιοτεχνία με την οποία ισραηλινά άρματα μάχης καταστρέφουν τα σπίτια στο Κιμπούτς Μπεέρι στις 7 Οκτώβρη, σκοτώνοντας όσους βρίσκονταν μέσα σ' αυτά, για να ενοχοποιήσουν μετά τους Παλαιστίνιους.

Με κάλπικα επιχειρήματα η υπεράσπιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων

 

Νέο χτύπημα στην αξία του πτυχίου, ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση συνδεδεμένη με το «πορτοφόλι» κάθε οικογένειας. Αυτά θα μείνουν όταν κατακάτσει η στάχτη που η κυβέρνηση επιχειρεί ανεπιτυχώς να ρίξει στα μάτια της νεολαίας και του λαού, σε ό,τι αφορά την ίδρυση ιδιωτικών - «μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων.

Παραμονές Χριστουγέννων δόθηκαν στη δημοσιότητα οι άξονες του σχετικού νομοσχεδίου. Είχε προηγηθεί ένα διάστημα περίπου έξι μηνών, κατά το οποίο κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας επιστράτευσαν μια σειρά από επιχειρήματα για να προετοιμάσουν το έδαφος, εξαπολύοντας επίθεση στο κρατικό «μονοπώλιο» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο άρθρο 16 του Συντάγματος και στους αγώνες για την υπεράσπισή του, την οποία παρουσιάζουν λίγο - πολύ ως «ιδεοληψία».

* * *

Αυτοί που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ σε χιλιάδες νέους, με το Λύκειο - εξεταστικό κέντρο, τι λένε στην εργατική - λαϊκή οικογένεια πιο ξεκάθαρα από ποτέ; Οτι τα παιδιά της θα πρέπει να υπερπηδήσουν το ένα ταξικό εμπόδιο μετά το άλλο για να φτάσουν στο πανεπιστήμιο, αλλά οι πόρτες για ανώτατες σπουδές με πτυχία ήδη αναγνωρισμένα είναι ορθάνοιχτες για όσους μπορούν να τις πληρώσουν!

Η πρόκληση συνεχίζεται όταν η κυβέρνηση ισχυρίζεται με θράσος ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «θα καλύψουν και τη μεγάλη διαρκώς αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές». Πριν από δύο μέρες, όμως, ο πρωθυπουργός εκθείαζε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, για να τονώσει την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, την οποία παρουσιάζει ως «απεγκλωβισμό» των νέων από τα δημόσια πανεπιστήμια. Θυμίζουμε ότι για τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης, η κυβέρνηση επικαλούνταν την «αριστεία» και κατακεραύνωνε την εισαγωγή στα ΑΕΙ με χαμηλές βαθμολογίες. Σήμερα, ανακοινώνει ότι όποιος έχει χρήματα να σπουδάσει, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τα μόρια. Με γεμάτο πορτοφόλι «αγοράζεις» μέχρι και την ...αριστεία που σε πετάει έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ατζέντα Κουμουνδούρου


 

Χτες με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης για να χαρακτηρίσει τα πάρε-δώσε της κυβέρνησης με τις αρχές του Πακιστάν χρησιμοποίησε τον όρο «Ατζέντα Ισλαμαμπάντ» ενώ στην ανάρτησή του περίσσευαν οι αναφορές σε «500.000 εργάτες από το Πακιστάν». Με τον πιο επίσημο τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να επενδύσει σε ξενοφοβικά ένστικτα δήθεν για να αντιπολιτευθεί τη Νέα Δημοκρατία.

Καθόλου τυχαία από χτες ο γνωστός εσμός του ΣΥΡΙΖΑ στα social media επενδύει με τη σειρά του στην ξενοφοβία με αντίστοιχη ορολογία, αξιοποιώντας κατά κόρον μία (κατά τύχη επίσης χτεσινή) διαδικτυακή εκπομπή - βόθρο ξενοφοβίας του γελωτοποιού της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Λαζόπουλου. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από την εκπομπή ενδεικτικά:

Στη «χώρα της χρονιάς»

 

 

Αν κάποιος αμφιβάλλει για το τι ακριβώς εννοούν η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία όταν μιλούν για την ανάπτυξη και τις προϋποθέσεις της, δεν έχει παρά να δει την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, λοιπόν, προϋποθέτει καθηλωμένους μισθούς, που «να καλύπτουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, χωρίς όμως να δημιουργούν ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών - τιμών που θα οδηγούσε και σε χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητας», όπως γράφει η έκθεση.

Για «να μη στάξει η ουρά» των καπιταλιστικών κερδών, δηλαδή, οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν να ζουν σαν ...τον γάιδαρο του Χότζα, με τον μισθό να τελειώνει στις 15 κάθε μήνα!

Τι άλλο προϋποθέτει η «διατήρηση της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς», σύμφωνα με την ΤτΕ; «Συνέχιση και ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων (...) βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα της εργασίας».