Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Ούτε «για όλους»...ούτε «δίκαιη»


«Πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Ελληνες», είπε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, σερβίροντας για μια ακόμα φορά το παραμύθι ότι είναι τάχα δυνατόν από την καπιταλιστική ανάπτυξη να «ωφεληθούν όλοι», λαός και επιχειρηματικοί όμιλοι, και ότι όσο «ισχυρότερη» είναι η ανάκαμψη για το κεφάλαιο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το «μέρισμα» και για τον λαό. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Για να γράφει το «ταμείο» θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης υπέρ των ομίλων, το «μέρισμα» για τους εργαζόμενους και τον λαό ήταν ένα τσουβάλι αντεργατικές ανατροπές - με εμβληματικό το έκτρωμα Χατζηδάκη για τη 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες, το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης, του δικαιώματος στην απεργία - και αντιλαϊκά μέτρα, ενεργειακή φτώχεια, αλλά και νέα «πράσινα» και λοιπά χαράτσια, που ακόμα δεν έχουν «ξεδιπλωθεί» σε όλη τους την έκταση. Οπως αυτά για το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που θα μοιράζει «παχιά» πακέτα στους ομίλους.

Αλλά και οι τωρινές κυβερνητικές εξαγγελίες από τη ΔΕΘ αυτό αποτυπώνουν. Στο «καλάθι» που διαφημίζουν έβαλαν «μήλα με πορτοκάλια», παρουσιάζοντας ως δήθεν μέτρα για την ανακούφιση των εργαζομένων και του λαού τα καραμπινάτα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου: Από τις εισφοροαπαλλαγές, τις νέες φοροαπαλλαγές και τις «υπεραποσβέσεις» για τις επιχειρήσεις έως τα νέα «κατά κεφαλή» δώρα στη μεγαλοεργοδοσία για να εκμεταλλεύεται ακόμα φτηνότερα τους νέους εργαζόμενους. Τα... «ρέστα» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν μπορούν να ανακουφίσουν στοιχειωδώς εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, αλλά αποτελούν παραδοχή ότι όσο «πλουσιότεροι» γίνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τόσο περισσότερο θα απαιτούνται μέτρα για τη διαχείριση της φτώχειας που αυξάνεται και της λαϊκής δυσαρέσκειας. Γιατί με όσα συνθήματα κι αν καμουφλάρουν κατά καιρούς το ίδιο ψέμα, είτε με τη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ, καπιταλιστική ανάπτυξη που να συμβιβάζει τα κέρδη με τις ανάγκες του λαού ούτε υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει.

ΠΑΜΕ Ξεκάθαρος ο ρόλος που έχει αναλάβει η ΓΣΕΕ για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης

 

Από τη μεγάλη συγκέντρωση των Συνδικάτων στη ΔΕΘ 
Από τη μεγάλη συγκέντρωση των Συνδικάτων στη ΔΕΘ

 

Τον ξεκάθαρο ρόλο που έχουν αναλάβει για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, φρόντισαν να επιβεβαιώσουν για ακόμη μια φορά οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, αυτή τη φορά με αφορμή το «πακέτο» που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, το οποίο αφορά πρωτίστως το κεφάλαιο. 

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι τις περίμενε «πιο τολμηρές», ανέμενε «λιγότερη ατολμία στη σχεδίαση ανταποδοτικών πολιτικών σε όλους όσοι επλήγησαν από τα μνημόνια και την πανδημία», ενώ κατατάσσει «χαμηλά στη βαθμολογία την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης».

«Στον αφρό» οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια

 

Η σημαντικότερη είδηση για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης είναι αναμφίβολα η ολοκλήρωση του αγωγού «Nord Stream 2» την περασμένη Παρασκευή, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία και από εκεί στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης. Λίγες ώρες αργότερα, στο πλαίσιο του 5ου Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeast Europe Energy Forum), που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, υπογραφόταν μια άλλη συμφωνία, για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός αγωγού 123 χλμ. που θα συνδέσει τη Νέα Μεσημβρία με το Νεγκόντινο της Β. Μακεδονίας. Τη συμφωνία για τον διασυνδετήριο αγωγό υπέγραψαν η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ και ο εκτελεστικός διευθυντής της NER JSC SKOPJE, υπό το άγρυπνο βλέμμα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ. Βέβαια, η δυναμικότητα και το γεωπολιτικό βάρος των δύο αγωγών δεν είναι συγκρίσιμα. Δείχνουν ωστόσο τα ανταγωνιστικά σχέδια που συγκρούονται για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν αναφανδόν την απεξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, ως αναγκαία προϋπόθεση για τον περιορισμό της ρωσικής γεωπολιτικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Είναι φανερό ότι σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, η χώρα μας αναλαμβάνει κομβικό ρόλο, γεγονός που μπλέκει τον λαό βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με πυρήνα την Ενέργεια.

Οι νέοι στο στόχαστρο


  Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

 

Οι υποκριτικές διαπιστώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τη «γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα», τα καλοπιάσματα για τη νεολαία που έχει τάχα «την πρώτη θέση στην καρδιά και στο μυαλό» της κυβέρνησης, οι πομπώδεις αναφορές στη «νέα Ελλάδα» που χρειάζεται «νέους πρωταγωνιστές», δεν ήταν παρά μόνο η εισαγωγή για την παρουσίαση μιας σειράς μέτρων κομμένων και ραμμένων στις αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας, που χτυπάνε στην καρδιά τα δικαιώματα και τις ανάγκες ειδικά των νέων εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, που κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη «στήριξη της νέας γενιάς», διαμορφώνει έναν σύγχρονο εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα για τους νέους και τις νέες, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.