Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Η Υγεία στη μέγγενη του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο


Για το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας σε αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη, καθολική και δωρεάν Υγεία, το οποίο υπονομεύεται από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, μίλησε η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία της υγείας του λαού και τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο επίκεντρο των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, στη λογική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Οπως είπε, «οι καλύτεροι όροι για τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου απαιτούν πιο φτηνή εργατική δύναμη, συνεπώς απαιτούν και υποβαθμισμένες παροχές Υγείας για τα λαϊκά στρώματα, στα όρια ενός ελάχιστου πακέτου κάλυψης (βλ. Κανονισμός Παροχών ΕΟΠΥΥ). Η ίδια η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις, επιστημονικοί σύλλογοι και εταιρείες, αστοί επιστήμονες με αντικείμενο τα οικονομικά της Υγείας, έχουν κοινή θέση ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών αποκατάστασης της υγείας για το λαό. Σε αυτήν τη βάση σχεδιάζεται και υλοποιείται η ΠΦΥ».

Ταγκό για δύο μεταξύ ΠΑΜΕ και Μητσοτάκη βλέπουν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ



Την ώρα που το ΠΑΜΕ καλεί σε εγρήγορση και ετοιμάζει συλλαλητήριο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο την ερχόμενη Τρίτη, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ ασχολούνται απλώς με τις καρέκλες τους και κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.


Μπορεί η ΓΣΕΕ να συναντήθηκε για τσάι και συμπάθεια με το Μητσοτάκη, μπορεί να μην ετοιμάζει καμία απολύτως αντίδραση για το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο που έρχεται, μπορεί το μόνο στο οποίο διακρίνεται να είναι οι πρακτικές μαφίας, μπορεί κάθε συγκέντρωσή της να εξελίσσεται σε φιάσκο χωρίς κοινό και εργάτες, τουλάχιστον όμως έχει καθαρή εικόνα για τον πραγματικό της αντίπαλο: το ΠΑΜΕ.

Ολοι μαζί στην αντεπίθεση, με την εργατική τάξη μπροστά, με κοινωνική συμμαχία, για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού


Σημεία της εισηγητικής ομιλίας που έκανε στη χτεσινή εκδήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - Ολόκληρη η ομιλία στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον αστικό μύθο που διακινούν τόσο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα κόμματα, ότι «έρχεται πλέον η ανάπτυξη για όλους», και έθεσε το εξής ερώτημα: «Ποιος και πόσο μπορεί να κερδίσει απ' αυτήν την ανάπτυξη; Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους;».
 Αφού επισήμανε ότι «μια επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να ανακόψει ή ίσως και να ανατρέψει ακόμα και αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας» επειδή «αυξήθηκε ο βαθμός εξωστρέφειάς της την τελευταία δεκαετία», ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη των μισθών πριν και μετά την κρίση, που επιβεβαιώνουν ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να επανέλθει ο μέσος μισθός στα προ κρίσης επίπεδα, γιατί οι ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη, τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, γιατί αυτή είναι η προϋπόθεση της ανάπτυξης. Η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω στη σφαγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ΕΥΑΘ είναι όψεις της ίδιας καπιταλιστικής ανάπτυξης


Στις εξελίξεις που μεσολάβησαν και στα χρήσιμα συμπεράσματα που εξάγονται, ενάμιση χρόνο μετά τη μεγάλη διακοπή νερού της ΕΥΑΘ, αναφέρθηκε ο Βασίλης Μπαλτίκας, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.
 Υπενθυμίζοντας τη βλάβη του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Αραβησσού, που εξυπηρετεί την υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, είπε μεταξύ άλλων: «Οι μικρότερες διακοπές νερού που ακολούθησαν, αλλά και η μεγάλη διακοπή νερού που ταλαιπώρησε τον φετινό Αύγουστο τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, αποδεικνύουν ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Τι φταίει λοιπόν που η κατάσταση δεν διορθώθηκε ακόμα, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της, και η λύση του ζητήματος μετατίθεται για το 2023; Οι μελέτες είναι έτοιμες από καιρό. Επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό δυναμικό υπάρχει στη χώρα μας, και στη Θεσσαλονίκη. Γιατί λοιπόν οι χρηματοδοτήσεις τους έρχονται και χάνονται; Γιατί οι επιπτώσεις από την έλλειψή τους και το κόστος τους βαραίνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα;

Αντιλαϊκό «πολυεργαλείο»


  Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο φανερώνει τι πραγματικά σημαίνει για το λαό η περιβόητη «ανάπτυξη για όλους» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, σε αντιστοιχία με την εξίσου απατηλή «δίκαιη ανάπτυξη» που αναμασούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρα στην προκλητική προπαγάνδα, που ξεδιάντροπα κάνει λόγο για... «φιλεργατική τομή», το πολυνομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης προϋποθέτει νέα δώρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, από τη μια, και νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, στους μισθούς και στη συλλογική δράση, από την άλλη.

Τα μέτρα του νομοσχεδίου, που λύνουν ακόμα περισσότερο τα χέρια του κεφαλαίου με προκλητικά προνόμια για την προσέλκυση επενδύσεων, πάνε «πακέτο» με την άλλη «συνιστώσα» του «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος»: 
Τα μέτρα για το πλήρες ξήλωμα των κλαδικών ΣΣΕ, το άνοιγμα του δρόμου για το φακέλωμα των εργαζομένων και τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος.