Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες στο στόχαστρο της ΕΕ και της αστικής τάξης


Το νομοσχέδιο της ΝΔ για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα νομοσχέδιο κρατικής καταστολής. Ούτε έρχεται να καλύψει «νομικό κενό», όπως επικαλείται η κυβέρνηση, αφού, άλλωστε, υπάρχει ήδη προηγούμενη σχετική νομοθεσία (π.χ. ο λεγόμενος νόμος Δένδια - παρ. 2 του ΠΔ 120/2013). Αντίθετα, αποτελεί σημαντικό νέο κρίκο στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποινικοποίησης και καταστολής των εργατικών - λαϊκών αγώνων, που είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ. Αυτήν την πολιτική ακολουθούν κατά γράμμα όλες οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις, με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή της ΝΔ να επιταχύνουν μια σειρά από επεξεργασίες και σε νομοθετικό επίπεδο.
 
 Γι' αυτό και δεν αποτελούν «ελληνική πρωτοτυπία» του συγκεκριμένου νομοσχεδίου η ρητή αναφορά στην ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας και η σύσταση της «Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας». Στη «Στρατηγική της ΕΕ για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας», ήδη από το 2005, η ριζοσπαστικοποίηση αναδεικνύεται ως βασική αιτία της τρομοκρατίας, ενώ η πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπισή της περιλαμβάνει τέσσερις «πυλώνες»: α) Την «πρόληψη» (που συνεπάγεται επέκταση και αναβάθμιση των μηχανισμών παρακολούθησης και ελέγχου, όπως το σχέδιο «Αρτεμις» την περίοδο της καραντίνας), β) την «προστασία», γ) την «καταδίωξη» (με την «ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων» να αποτελεί βασική πλευρά τους, με αποτέλεσμα στρατιωτικές δυνάμεις της FRONTEX να αλωνίζουν σε Εβρο και Αιγαίο και κατά χιλιάδες να πνίγονται οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά της Μεσογείου) και δ) την «απάντηση» (με τις δεκάδες στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ ανά την υφήλιο, την εμπλοκή σε μικρότερες ή μεγαλύτερες πολεμικές συγκρούσεις από κοινού με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, την προετοιμασία πιο γενικευμένων συγκρούσεων και με τη Μεσόγειο στο επίκεντρο).

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ  ΣΕΑ  ΓΙΑ ΤΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνάδελφοι συνταξιούχοι!

Η Κυβέρνηση κατέθεσε ήδη νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο επιδιώκει να καταργήσει τη δυνατότητα εργαζόμενων και συνταξιούχων να διαδηλώνουν, απαιτώντας λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της, αλλά και στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες μας από την πολιτική και τα μνημόνια όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων.

Με το νομοσχέδιό της αυτό, που είναι αντιγραφή χουντικού νόμου του 1971, έρχεται:

·       Να επιβάλλει τους όρους , τα μέρη και το περιεχόμενο που θα έχει μία διαδήλωση. Να συκοφαντήσει και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις «λάστιχο» που θα τις ερμηνεύουν οι Αστυνομικές αρχές και οι μηχανισμοί καταστολής.

·       Να χειραγωγήσει το μυαλό των συνταξιούχων, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις σαν κάτι  εν δυνάμει «εγκληματικό» και «επικίνδυνο».

·       Να εισάγει απαγορεύσεις με βάση το σκοπό της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων.

·       Να αναθέσει στην Αστυνομία υπερεξουσίες, αφού με το νομοσχέδιο την ορίζει σαν Ανώτατη Αρχή με διευρυμένο επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει και καθήκοντα ερμηνείας του νόμου.

Πανελλαδική κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων - Συγκέντρωση στην κορυφή της Νιάλας



Κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων, που θα γίνει το διήμερο 4 και 5 Ιούλη, απευθύνει το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα.

Την Κυριακή 5 Ιούλη καλεί στη συγκέντρωση στην κορυφή της Νιάλας, σημειώνοντας:

«Τιμάμε την ιστορία! Τιμάμε τους νεκρούς ήρωες μας!! Υπερασπιζόμαστε τον φυσικό και ενεργειακό πλούτο της χώρας!!! Φθηνό ρεύμα για όλο το λαό.
Συμμετέχουμε σε πανελλαδική κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων το διήμερο 4 και 5 Ιούλη.

Με συγκέντρωση και πορεία στην ιστορική κορυφή της Νιάλας την Κυριακή 5 Ιούλη 2020.

Περπατάμε στα μονοπάτια της φύσης και της ιστορίας. Στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα και μέχρι τις Βρυξέλλες, ηχηρό μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, υπεράσπισης του φυσικού πλούτου και των κοινών δημόσιων αγαθών όπως η ενέργεια και το νερό.

Κυριακή 5 Ιούλη:

Στις 10.00 θα συγκεντρωθούμε στο πέρασμα του Αγ. Νικολάου.
Στις 11.00 (το αργότερο) θα ξεκινήσουμε μαζική πεζοπορία με τελικό προορισμό το μνημείο στη Νιάλα, όπου θα είναι το κοινό σημείο συνάντησης με όσους θελήσουν να το προσεγγίσουν από άλλες διαδρομές, όπως από το ιστορικό μονοπάτι Βραγγιανά - Νιάλα, από τα Καμάρια ή από τις γύρω βουνοκορφές.

Στις 13.30 θα συγκεντρωθούμε στο Μνημείο της Νιάλας.
Θα ανακοινώνονται σταδιακά και όσες άλλες εκδηλώσεις οργανωθούν με πρωτοβουλία των τοπικών συλλόγων και ομάδων για το Σάββατο 4 Ιούλη».

Νύχι... κρέας


Ενα από τα επιχειρήματα που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με τον νόμο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις, είναι ότι «τα ίδια γίνονται και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο». Αλήθεια, όμως, τι γίνεται σε όλο τον κόσμο; Μια «γεύση» δίνει έκθεση του ΟΗΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων απ' όταν τέθηκε σε ισχύ το άρθρο του Οργανισμού «για την ελευθερία των συναθροίσεων και του συνεταιρίζεσθαι». Σύμφωνα με την έκθεση, που κατά τα άλλα εξαντλείται σε διαπιστώσεις για την αυξανόμενη φτώχεια, τις ανισότητες, τους πολέμους κ.ο.κ., το 2019 ήταν το 14ο συνεχόμενο έτος υποχώρησης της ελευθερίας παγκοσμίως. Την τελευταία μάλιστα δεκαετία, οι ελευθερίες της συγκέντρωσης, της ειρηνικής συνάθροισης και της έκφρασης έχουν υποστεί οπισθοδρόμηση σε ολόκληρο τον κόσμο και το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου καταργήθηκαν οι ελευθερίες του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης! Η έρευνα τονίζει μάλιστα πως η μείωση των δημόσιων ελευθεριών αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των περιορισμών στις συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο, με την έγκριση νόμων που σχετίζονται με την «εθνική ασφάλεια», την αντιτρομοκρατική και δημόσια τάξη, την ποινικοποίηση της ειρηνικής διαμαρτυρίας, την αδιάκριτη και υπερβολική χρήση βίας και την καταστολή ειρηνικών διαμαρτυριών, τα εμπόδια στη χρηματοδότηση, τη στοχοποίηση και τις επιθέσεις σε φορείς, τη λογοκρισία και την επιτήρηση του ψηφιακού χώρου.