Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

ΚΚΕ: Η γνωμοδότηση Ντογιάκου υλοποιεί και ενισχύει το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο

 

 

«Φύλλο συκής» του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις είναι ο ρόλος της δήθεν «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης και των δήθεν «ανεξάρτητων» αρχών τονίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου που υποστηρίζει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση σχετικά με παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλειας. 

Αναλυτικά:

Ως και οι πέτρες

 

Δυο γάιδαροι μαλώνανε στον ...ΝΑΤΟικό προμαχώνα. Αυτήν την παραφρασμένη παροιμία μάς θυμίζει το «καβγαδάκι» του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ σχετικά με όσα είπε ο υφυπουργός της κυβέρνησης και διεθνολόγος Αγγ. Συρίγος, ότι «θέλουμε η Τουρκία να πάρει F-16... διότι είναι προς το συμφέρον μας». Γιατί, βέβαια, ούτε η κυβέρνηση που προσπαθεί να «παρκάρει» την λίγο - πολύ προειλημμένη απόφαση για τα F-16 στην Τουρκία, μετά από ένα κρεσέντο επικίνδυνου εφησυχασμού, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνει ότι βγαίνει στα «κεραμίδια», γιατί η κυβέρνηση δεν παζαρεύει τάχα περισσότερα ανταλλάγματα, λένε κάτι διαφορετικό. Την ίδια επικίνδυνη αυταπάτη καλλιεργούν στον λαό, ότι έχει κάτι καλό να περιμένει στα Ελληνοτουρκικά από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Μήπως διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, προϋπόθεση της οποίας είναι να παραμείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στη Δύση, με τα ανάλογα βέβαια ανταλλάγματα και διευθετήσεις που «ακουμπούν» τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου; Σίγουρα όχι και το αποδεικνύει με την πολιτική του, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Από την άλλη, ακόμα και οι πέτρες ξέρουν ότι οι προσχηματικοί όροι για την απόκτηση των F-16 από την Τουρκία εντάσσονται στο παζάρι με τις ΗΠΑ, για τον μελλοντικό της ρόλο στην περιοχή. Ούτε «σπιθαμή» λοιπόν δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος τα αμερικανοΝΑΤΟικά παραμύθια και των δύο, που ανοίγουν νέους επικίνδυνους «λογαριασμούς» για τον λαό.

Φυγή από την πραγματικότητα

 


Κι αν οι ταινίες του Φώσκολου ήταν ενδεικτικές γι΄ αυτόν τον αόριστο ανθρωπισμό που προωθούσε ο εμπορικός κινηματογράφος, αντίστοιχα και οι σειρές του Παπακαλιάτη είναι ενδεικτικές για την προώθηση του  προοδευτισμού που υποκρίνεται η κυρίαρχη ιδεολογία μέσα από ανατροπές στερεοτύπων που συνδέονται με φύλα και ταυτότητες.

Ο  πόλεμος στην Ευρώπη συνεχίζεται 10 μήνες τώρα,  η μεγάλη ενεργειακή κρίση καλύπτεται πίσω από επιδοτήσεις στις εταιρείες ενέργειας, ο  πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης και η πολιτική μας ηγεσία θέλει να μας διαβεβαιώσει για τη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία που με τις ενέργειές της  μας έχει εξασφαλίσει. Και όσοι είναι ή νιώθουν συνεργοί της κυρίαρχης τάξης, ευχαριστημένοι με αυτές τις διαβεβαιώσεις, θέλουν στην εξωραϊσμένη εικόνα της κοινωνικής πραγματικότητας που πολιτειακή και πολιτική ηγεσία περιγράφουν σε μηνύματα και διαγγέλματα να αναγνωρίζουν το δικό τους μικρόκοσμο, που τον υπερασπίζονται υποστηρίζοντάς τους. Και πείθονται για τον τακτοποιημένο κόσμο που τους υπόσχονται. Από κοντά μικροαστοί που φοβούνται την πτώση τους από ένα κοινωνικό επίπεδο το οποίο θεωρούν εφαλτήριο αναρρίχησής τους, εσωτερικεύουν την κυρίαρχη ιδεολογία κι αρνούνται να δουν την πραγματικότητα της κοινωνικής κατάστασης. Κι εκείνοι που νιώθουν την σκληρότητα του καπιταλισμού στο ίδιο τους το σώμα, με τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, κατευθύνονται ν’  αναζητούν τη διέξοδο που πρόθυμα η κυρίαρχη τάξη τους δίνει, με τη φυγή από την πραγματικότητα. 

Φαρμακεροί εκβιασμοί

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Με τη δαμόκλειο σπάθη του Covid και των ιώσεων να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μικρών και μεγάλων, κυβέρνηση και φαρμακοβιομήχανοι εκβιάζουν τον λαό να αποδεχτεί νέες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, προκειμένου να «ομαλοποιηθεί» η αγορά και να περιοριστούν οι ελλείψεις.

Και μόνο αυτός ο άθλιος εκβιασμός δείχνει ότι τα κέρδη δεν μπορούν να συνυπάρχουν πουθενά με τις λαϊκές ανάγκες και ότι στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς, που θωρακίζουν με την πολιτική τους όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, δεν υπάρχουν «λύσεις» σε οξυμένα προβλήματα που να μην αναπαράγουν τα αδιέξοδα για τον λαό και να μην τα πληρώνει από την άλλη τσέπη ή με άλλο τρόπο.

Ετσι και τώρα, το δίλημμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος είναι: Μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία ακόμα και μικρών παιδιών ή ακριβότερα φάρμακα; Μάλιστα η κυβέρνηση έχει το θράσος να λέει ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος» αν ακριβύνουν ορισμένα σκευάσματα και ότι μπορεί να τα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, που χρηματοδοτείται όμως κι αυτός από τις εισφορές των ασφαλισμένων!

Κινητοποίηση για να μην παραχωρηθεί το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς σε επιχειρηματικά συμφέροντα (VIDEO - ΦΩΤΟ)


 
 

Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ανάπλαση της περιοχής με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεση επαναλειτουργία του κτιρίου του πρώην νοσοκομείου «Παναγία» ως δομή υγείας, απαίτησαν σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παραλιακής ζώνης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από τον περιφραγμένο χώρο όπου μέχρι το 2013 λειτουργούσε το νοσοκομείο «Παναγία», αναδεικνύοντας την απαίτηση του λαού της περιοχής για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την επαναλειτουργία του κτιρίου ως δημόσια δομή υγείας, κόντρα στα σχέδια για αξιοποίησή του ως πεντάστερο ξενοδοχείο ή εμπορικό κέντρο.

Προσεχώς: Νεκροταφεία ανεμογεννητριών

 



Πριν από λίγες βδομάδες, με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, «πέρασε» από το Ευρωκοινοβούλιο η τροποποίηση μιας παλιότερης Οδηγίας της ΕΕ για την εγκατάσταση ΑΠΕ, που διευκολύνει και επιταχύνει τις επενδύσεις στους «πράσινους» τομείς της οικονομίας. Η νέα Οδηγία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στο εξής, σε «ειδικές οικονομικές ζώνες» που θα ορίζει το κράτος και θα περιλαμβάνουν ακόμα και περιοχές Natura, η εγκατάσταση ΑΠΕ θα αδειοδοτείται με διαδικασίες - express, χωρίς περιβαλλοντικές ή άλλες προϋποθέσεις.

Με λίγα λόγια, βουνά, κορυφογραμμές και άλλες περιοχές φυσικού κάλλους θα μετατραπούν σωρηδόν σε «αιολικά πάρκα» ή «δάση» από φωτοβολταϊκά πάνελ, στο όνομα της ταχύτερης ανάπτυξης των ΑΠΕ, ως δήθεν «αντίδοτο» στην ηλεκτροπαραγωγή από υδρογονάνθρακες και για την ταχύτερη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στην πραγματικότητα, η τροποποίηση προηγούμενων Οδηγιών έρχεται να παραμερίσει ένα βασικό εμπόδιο για την κερδοφορία των «πράσινων» μεγαθηρίων: Τα επενδυτικά τους σχέδια ταλαιπωρούνταν από «περιττές» διαδικασίες αδειοδότησης και καθυστερούσαν μέχρι και δέκα χρόνια, την ώρα που λιμνάζοντα κεφάλαια ψάχνουν γρήγορη διέξοδο στην «πράσινη» οικονομία, με «προίκα» τα δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.