Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Περιφέρεια Αττικής : Βαφτίζει «φιλοξενούμενους» τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας


 
 
 
Στην «παραχώρηση» εργαζομένων στο «Αττικόν» Νοσοκομείο προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής πριν λίγες μέρες. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσληφθεί μέσα από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», επιβεβαιώνει ότι η Περιφέρεια όχι μόνο συμβάλλει στη διαμόρφωση πάμφθηνου και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, αλλά και ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίησή του μέσα από το σύγχρονο «δουλεμπόριο».
 
Δύο ακόμα πτυχές αυτής της «παραχώρησης» δείχνουν με ποιο τρόπο τα προγράμματα παίζουν καταλυτικό ρόλο για τη δημιουργία στρατιών εργαζομένων χωρίς δικαιώματα. Η μία είναι ότι οι επτά εργαζόμενοι που δόθηκαν «δανεικοί» στο νοσοκομείο, θεωρούνται ότι «φιλοξενούνται» (!) σε αυτό.
Θυμίζουμε ότι στους όρους του προγράμματος, οι πενταμηνίτες χαρακτηρίζονται «ωφελούμενοι». Ετσι, εξαφανίζεται το γεγονός ότι πρόκειται για εργαζομένους και μαζί με αυτό παραγράφονται τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει για τους άλλους συναδέλφους τους. Να πως διατύπωσε το δανεισμό των εργαζομένων η Περιφέρεια στο «Αττικόν» νοσοκομείο: «Ως εκ τούτου προτείνουμε να φιλοξενηθούν στο νοσοκομείο της αρμοδιότητάς σας τα παρακάτω άτομα για χρονικό διάστημα πέντε μηνών»!

Η δεύτερη πτυχή, είναι ότι αυτή η «φιλοξενία» στοιχίζει πολύ ακριβά στους ίδιους τους «φιλοξενούμενους». Συγκεκριμένα, η διοίκηση του νοσοκομείου απαιτεί να δουλεύουν πλήρες ωράριο, βάρδιες και φυσικά σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον. Ολα αυτά μόνο με 19,6 ευρώ τη μέρα (!) για εργαζομένους 25 ετών και άνω, με 17,1 ευρώ τη μέρα (!) για εργαζομένους κάτω των 25 ετών, χωρίς ασφάλιση για ανθυγιεινή εργασία. Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες ως νοσηλευτές και άλλες παρεμφερείς ειδικότητες.

Για το ζήτημα αυτό οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια έκαναν παρέμβαση σήμερα Πέμπτη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα, Κ. Παπαντωνίου, (για χρόνια στέλεχος της ΠΑΣΚ και αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ) απαιτώντας να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια.

 

Αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕ

Αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ

Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με δύο αποφάσεις του, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΑΕΡ), που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το ΣτΕ έκρινε ότι το εν λόγω ειδικό τέλος (ΕΤΜΑΕΡ), που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί φόρο, καθώς δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΕΤΜΑΕΡ προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το ύψος του επίμαχου ειδικού τέλους καθορίζεται ανά εξάμηνο με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Φιλοκτήμονα Αρναούτογλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Αριστόβουλο Βώρο, αναφέρει ότι «το ανταποδοτικό τέλος διακρίνεται από το φόρο κατά το ότι αποτελεί μεν και αυτό, όπως ο φόρος, αναγκαστική παροχή, καταβάλλεται, όμως, έναντι ειδικής αντιπαροχής ήτοι έναντι ειδικώς παρεχόμενης δημόσιας υπηρεσίας». Και η δημόσια αυτή υπηρεσία «παρέχεται προεχόντως χάριν δημοσίου σκοπού, εξυπηρετούνται, όμως, με αυτήν ταυτοχρόνως και όποιοι την χρησιμοποιούν, που φέρουν και το βάρος των δαπανών της».
Σε άλλο σημείο των αποφάσεων, σημειώνεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί φόρο και όχι εδικό τέλος και αυτό γιατί το ΕΤΜΕΑΡ «δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους». Και δεν τον έχει γιατί δεν αποτελεί ειδική αντιπαροχή, αλλά «αποβλέπει στην οικονομική ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού του νόμου 2773/1999», με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα παραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Ακόμη, το ΣτΕ αναφέρει ότι ο νόμος 4001/2011, ο οποίος αναθέτει στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να ορίσει τη μεθοδολογία διαμόρφωσης του ύψους του ΕΤΜΑΕΡ και αφετέρου, παρέχει εξουσιοδότηση στη ΡΑΕ να καθορίσει τον συντελεστή χρέωσης ανά κατηγορία καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αντίθετος στο άρθρο 78 παράγραφος 4 του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό του Συντάγματος καθορίζει την έννοια του φόρου και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτός να επιβληθεί. Κατά συνέπεια, το ΕΤΜΕΑΡ δεν μπορεί να καθοριστεί με υπουργική απόφαση, παρά μόνο με νόμο. Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας του θέματος, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια.
Τέλος, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει πολίτες της Αττικής, όπως και διάφορες εταιρείες, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της ΡΑΕ, με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β΄ εξάμηνο του 2013.
πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ