Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Κριτήριο της συμμετοχής και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί και στους συνταξιούχους, για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές, αντεργατικές, αντισυνταξιουχικές πολιτικές της κυβέρνησης


             ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

                                         ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



     

           Θεσσαλονίκη 07/04/2021

 

   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι.

Τα σωματεία που συγκροτούν την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων στην Θεσσαλονίκη, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας,  βρέθηκαν,  χθες Τρίτη 6 Απρίλη και σήμερα Τετάρτη 7 Απρίλη, στο πλευρό των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, με αφορμή την  48ωρη απεργιακή τους κινητοποίηση, σαν απάντηση στις προθέσεις της κυβέρνησης, να εκχωρήσει υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων στους ιδιώτες.

Κριτήριο της συμμετοχής και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί και στους συνταξιούχους, για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές, αντεργατικές, αντισυνταξιουχικές πολιτικές της κυβέρνησης, που έχουν στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, παραδίδοντάς την ως επενδυτικό προϊόν στα νύχια των αρπακτικών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στα «κοράκια» του κέρδους.

Οταν ιδιωτικά νοσοκομεία ξεπετάνε ασθενείς στα γονατισμένα δημόσια

 


Αποκαλυπτική καταγγελία για επικίνδυνες μεταφορές ασθενών, όπως όπως, από ομίλους της Υγείας στο «Γ. Γεννηματάς»

 Με δεμένα τα χέρια βρίσκονται οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία της μιας νόσου, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που με κάθε κόστος προωθεί την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της βαρβαρότητας, με αναφορές στην «ευεργετική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην προάσπιση της δημόσιας υγείας», τα όσα αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», που διαδραματίστηκαν στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» (ανάλογα συμβαίνουν και σε άλλα νοσοκομεία) επιβεβαιώνουν ξανά ότι δεν υπάρχει καμιά συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προς όφελος του λαού στην Υγεία.

Ένας χρόνος αγώνας για τη ζωή και την αναπνοή μας ενάντια στα κέρδη τους




Γενική συνέλευση της «Πρωτοβουλίας»

το Σάββατο 10/4, 18.00,

στο πρ. στρατόπεδο  Καρατάσιου

 

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη δεύτερη προκλητική αδειοδότηση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από το εργοστάσιο του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία. 

Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν άμεση και καθοριστική.  Η «Πρωτοβουλία Συλλόγων-Σωματείων-Φορέων» ως έκφραση των πολιτών που εναντιώνονται ενεργά απέναντι στην «καύση» εκφράστηκε μαζικά με δυναμικούς αγώνες και πολύμορφες δράσεις. Με διαρκή παρουσία καταφέραμε να ενημερώσουμε χιλιάδες πολίτες για το νέο «πράσινο» έγκλημα που επιχειρείται στις γειτονιές μας, να κινητοποιήσουμε δεκάδες φορείς, συλλόγους και σωματεία της πόλης.        

Το δίκαιο του αγώνα μας επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ!

Τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) απέδειξαν χειροπιαστά το δίκαιο και αναγκαίο χαρακτήρα του αγώνα μας. Η ρύπανση που προκαλεί η λειτουργία του εργοστασίου είναι διάχυτη σε αέρα, γη και νερό. Το γεγονός αυτό πρέπει να σημάνει το συναγερμό ώστε περισσότεροι φορείς και σύλλογοι  να δώσουν τώρα το παρόν   στη μάχη της διεκδίκησης.

Το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης

 

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας για τα Εργασιακά, αποτελεί αιτία πολέμου με την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις. Το νομοσχέδιο αποτελεί βασικό συστατικό του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης», ενώ τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον γύρο επίθεσης μειώνουν ακόμα περισσότερο την αξία της εργατικής δύναμης και παράλληλα ελαστικοποιούν παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις.

Οσο κι αν η καλοπληρωμένη προπαγάνδα της κυβέρνησης αναφέρεται σε «τομές», «εξευρωπαϊσμό» και «τάξη» στις εργασιακές σχέσεις, η συνδυασμένη επίθεση που χτυπάει τις κεντρικές αρτηρίες των εργατικών δικαιωμάτων και παράλληλα δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο καταστολής διεκδικήσεων και αγώνων, θα πρέπει να πέσει στο κενό, να συναντήσει ηχηρή απάντηση από τις εργατικές οργανώσεις, από τους εργαζόμενους.

Το νομοθετικό έκτρωμα που παρουσιάστηκε ως «αποκαλυπτικό θέμα» σε δημοσιεύματα εφημερίδων της Κυριακής, είναι κόλαση για τους εργαζόμενους, είναι η αποκάλυψη της εξαθλίωσης. Ο πολυδιαφημισμένος «εκσυγχρονισμός» από την κυβέρνηση φέρνει 10ωρη ημερήσια εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά τις Κυριακές. Οδηγεί σε νέες μειώσεις τους μισθούς τραβώντας προς το «απόλυτο χαμηλό» τα όριά τους, που ξεκινούν από 200 ευρώ μέσα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος μετατρέπεται σε «λαγό» κακοπληρωμένης και ευέλικτης εργασίας.

Όχι στο επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ

 

 

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την αξιοποίηση του χώρου της ΔΕΘ, ανέλυσαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης που είχαν με την «Κίνηση Πολιτών για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ και Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην ενημέρωση που έγινε με αντικείμενο τις εξελίξεις σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του χώρου της Έκθεσης, ο Γ. Δελής και ο Σ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησαν για την πρόσκληση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα  (που την αποδέχτηκε αλλά λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος - ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν ήταν εφικτή η προσωπική του παρουσία), αλλά και για την ενημέρωση πάνω στις προτάσεις της «Κίνησης Πολιτών» στο ζήτημα της αξιοποίησης του χώρου της ΔΕΘ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη συνάντηση αναπτύχθηκε η θέση του Κόμματος όπως αυτή έχει γίνει γνωστή και δημόσια. Πιο συγκεκριμένα:

Το ίδιο γήπεδο...

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Μια «εποικοδομητική» συζήτηση έγινε ξανά την Τρίτη στη Βουλή, ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με βάση την παρουσίαση του «Σχεδίου Ανάκαμψης» του κεφαλαίου.

Η «ηχώ» του ενός και του άλλου είναι αποκαλυπτική για το «κοινό σχέδιο» που υπηρετούν, σε βάρος των λαϊκών αναγκών:

Η κυβέρνηση έλεγε πως «αιτία όλων των προβλημάτων είναι το επενδυτικό κενό (...) αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα κανένα άλλο πρόβλημα, ανεργία, μισθοί, εισοδήματα (...) δεν μπορεί να λυθεί» και παρουσίαζε ως προϋποθέσεις για να κλείσει τη «μείωση φορολόγησης εργασίας του κεφαλαίου», το μικρότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, την «άρση των έμμεσων εμποδίων των επενδύσεων».