Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Πράσσειν, πράσινα άλογα

 

 Εικόνα αλιευμένη το komotini24.gr



Τα πράσινα άλογα σπιρουνιασμένα απ' τη μανιώδη αρπαχτή κερδοφορία ορμάνε καταπάνω μας! Η αγέλη των δήθεν υπερασπιστών του περιβάλλοντος πράττει κυριολεκτικά άλογα εναντίον μας, βαφτίζοντας την καπιταλιστική περιβαλλοντική πολιτική σε εξαθλίωση μαζών για έναν ευρύτερο σκοπό, τη σωτηρία του πλανήτη, που προβάλλεται και είναι ιδιόκτητος παράδεισος για λίγους και κοινή κόλαση για τους πολλούς.

Ετσι χτίζονται κι αβγατίζουν τα χρηματιστήρια του βρώμικου βιομηχανικού μας παρελθόντος και του ακόμα πιο βρώμικου ψηφιακού μας μέλλοντος. Αυτά λοιπόν τα πράσινα άλογα της πράσινης οικονομίας έρχονται εκτός των άλλων και ως άλλοθι για αρπαχτές μελλοντικών κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Για παράδειγμα, σήμερα έχουμε χρηματιστήριο ρύπων και σε λίγο θα έχουμε και χρηματιστήριο νεκροταφείων αυτοκινήτων. Είναι βέβαιο ότι θα μας προκύψουν στη γεωπολιτική ανακατανομή των γαιών που θα χρησιμοποιηθούν ως σκουπιδότοποι, ή ως απόπατοι υλικών του παλαιού καυσίμου, χώρες και περιοχές του πλανήτη που θα θυμίζουν οι κάτοικοί τους, ορδές από επιζήσαντες, σαν τα ανθρώπινα θηρία στην προφητική παλιά ταινία «Μαντ Μαξ».

Η πάλη ενάντια σε όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι αναπόσπαστη πλευρά της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο


Παρέμβαση του ΚΚΕ σε τηλεδιάσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ενάντια στα βιολογικά όπλα

 

Το 1949 στο Χαμπάροφσκ (ΕΣΣΔ), δικάστηκαν 12 Γιαπωνέζοι εγκληματίες πολέμου. Ωστόσο, παρά το σοβιετικό αίτημα προς τις ΗΠΑ, δεν εκδόθηκε ο βασικός «εγκέφαλος» των βιολογικών πειραμάτων σε αιχμαλώτους, ο αντιστράτηγος και μικροβιολόγος Σίρο Ισιι. Ο συγκεκριμένος εγκληματίας φρόντισε να παραδοθεί στα αμερικανικά στρατεύματα. Οι αρχές των ΗΠΑ τού έδωσαν το 1946 ασυλία με αντάλλαγμα την παράδοση των δεδομένων από τα γιαπωνέζικα πειράματα βιολογικών όπλων σε αιχμαλώτους
Το 1949 στο Χαμπάροφσκ (ΕΣΣΔ), δικάστηκαν 12 Γιαπωνέζοι εγκληματίες πολέμου. Ωστόσο, παρά το σοβιετικό αίτημα προς τις ΗΠΑ, δεν εκδόθηκε ο βασικός «εγκέφαλος» των βιολογικών πειραμάτων σε αιχμαλώτους, ο αντιστράτηγος και μικροβιολόγος Σίρο Ισιι. Ο συγκεκριμένος εγκληματίας φρόντισε να παραδοθεί στα αμερικανικά στρατεύματα. Οι αρχές των ΗΠΑ τού έδωσαν το 1946 ασυλία με αντάλλαγμα την παράδοση των δεδομένων από τα γιαπωνέζικα πειράματα βιολογικών όπλων σε αιχμαλώτους
Στις 3 Νοέμβρη 2021, με πρωτοβουλία του Συνασπισμού ενάντια στα στρατιωτικά εργαστήρια βιολογικού πολέμου, που έχουν συγκροτήσει το Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Η αυξανόμενη απειλή διάδοσης και χρήσης βιολογικών όπλων και η ανάγκη δημιουργίας ενός διεθνούς κινήματος για την υποστήριξη της απαγόρευσής τους».

Στην τηλεδιάσκεψη εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Ακολουθεί η παρέμβαση του ΚΚΕ.

***

Αγαπητοί σύντροφοι, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, που αφορά την πάλη των λαών ενάντια στα βιολογικά όπλα. Τα συγκεκριμένα όπλα, σαφώς εντάσσονται στα όπλα μαζικής καταστροφής, όπως είναι τα χημικά και τα πυρηνικά, η χρήση των οποίων μπορεί να πλήξει σε μεγάλο βαθμό τον άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο, η εγκληματική σύλληψη και κατασκευή αυτών των όπλων δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από το κύριο, που κατά τη γνώμη μας είναι πως στη σημερινή εποχή, του ιμπεριαλισμού, δηλαδή του μονοπωλιακού καπιταλισμού, η χρήση των βίαιων, πολεμικών μέσων αποτελεί την κορύφωση των ανταγωνισμών και της σύγκρουσης ανάμεσα στις αστικές τάξεις, ανάμεσα στα μονοπώλια, είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα. Ο πόλεμος είναι «σάρκα από τη σάρκα» αυτού του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.

Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ για να σωθούν ζωές (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης για την υγεία μεταφέρουν μέλη του ΚΚΕ από το πρωί της Δευτέρας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Να διεκδικηθούν άμεσα μέτρα για:

- Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού.

- Ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με πλήρη ενημέρωση του λαού.

- Μέτρα προστασίας σε χώρους μεγάλης διασποράς, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης και στα ΜΜΜ.

80 χρόνια από τη ίδρυση του ΕΑΜ, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ




Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του τμήματος ιστορίας, ο Γιώργος Σανίδας, Πανεπιστημιακός Καθηγητής, ιστορικός και ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο για την ίδρυση και τη δράση του ΕΑΜ, τις παρακαταθήκες που άφησε στους μετέπειτα αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος μέχρι σήμερα.

Ολοκληρώθηκε με αντάρτικα τραγούδια που παρουσίασαν μέλη του μουσικού συγκροτήματος της ΚΝΕ και τέλος με τη Διεθνή.

Χρήσιμα συμπεράσματα από τη δράση του Μακεδονικού Γραφείου

Το παραμύθι της «προοδευτικής κυβέρνησης» στον καπιταλισμό καταρρέει ξανά...

 

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


Από την πρόσφατη συνεδρίαση του πορτογαλικού κοινοβουλίου στην οποία καταψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός

Copyright 2021 The Associated

Από την πρόσφατη συνεδρίαση του πορτογαλικού κοινοβουλίου στην οποία καταψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός
Οι πολιτικές εξελίξεις όλης της προηγούμενης περιόδου στην Πορτογαλία, όπως και η επιτάχυνσή τους μετά την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 και την ακόλουθη προκήρυξη πρόωρων εκλογών, προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα, καθώς το «πορτογαλικό υπόδειγμα» προβλήθηκε και στη χώρα μας από διάφορες πλευρές.

Πολλά αστικά επιτελεία πρόβαλλαν εδώ και χρόνια την Πορτογαλία ως παράδειγμα καπιταλιστικού κράτους, που «χάρη στη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων μπόρεσε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την οικονομική κρίση», παρά τα μνημόνια και την πληθώρα αντιλαϊκών μέτρων.

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού πρόβαλλαν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) με πρωθυπουργό τον Αντόνιο Κόστα, η οποία στηρίχθηκε από το Πορτογαλικό ΚΚ (PCP), τους Πράσινους (PEV) και το «Αριστερό Μπλοκ» (BE) ως μοντέλο προοδευτικής καπιταλιστικής διαχείρισης, που μπορεί να προωθηθεί και στην Ελλάδα, με αιχμή τη λεγόμενη «προοδευτική κυβέρνηση».

Η πραγματικότητα βέβαια για τον λαό και τους εργαζόμενους είναι πολύ διαφορετική...

Το αντιδραστικό περιεχόμενο του Ποινικού Κώδικα και η κάλπικη διαμάχη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

 

Του Αγγελου Βρεττού*

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου με εκτενείς τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία.

Το νομοσχέδιο αυτό συνοδεύεται από δημόσιες πανηγυρικές τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ περί αύξησης των ποινών σε μια σειρά από ειδεχθή εγκλήματα και αυστηροποίησης των όρων αποφυλάκισης των κρατουμένων, ασκώντας παράλληλα κριτική στους νέους κώδικες που είχε εισαγάγει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλη του 2019.

Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται των Κωδίκων που είχε θεσπίσει αυτός ως κυβέρνηση αποδίδοντας τις αλλαγές σε «ιδεολογικές εμμονές της δεξιάς παράταξης», σε «αναχρονιστικές αντιλήψεις» κ.ά.

Η δημόσια αυτή αντιπαράθεση γύρω από το ύψος των ποινών μπορεί μεν να εξυπηρετεί τους δύο βασικούς πόλους της αστικής διακυβέρνησης στο χτίσιμο κίβδηλων διαχωριστικών γραμμών, στην ουσία της όμως παραμένει κενή περιεχομένου.