Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Αν οι πολυεθνικές ήταν χώρες…



Αν ορίζεται ως κανονικότητα τα έσοδα των πολυεθνικών να ξεπερνούν ΑΕΠ ολόκληρων κρατών, ενώ αντίθετα οι διεκδικήσεις των λαών για μεγαλύτερους μισθούς και συντάξεις, για ζωή με αξιοπρέπεια, θεωρούνται ως μη ρεαλιστικές, τότε θα πρέπει – το λιγότερο – να το ξανασκεφτούμε…

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά του. Έχει δει μια άνευ προηγουμένου μείωση του βιοτικού του επιπέδου, έχει βιώσει την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το καθημερινό άγχος για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του στο τέλος του μήνα. Την ίδια στιγμή, το ΑΕΠ της χώρας έχει υποστεί μια κατακρήμνιση που μπορεί να συμβεί μόνο σε πολεμικές περιόδους.

Πέρα, όμως, απ’ αυτά, ο ελληνικός λαός έχει υποστεί και μια βίαιη προσπάθεια επιβολής όλων αυτών ως μια σύγχρονη κανονικότητα, ως μια νέα τάξη πραγμάτων που δεν μπορεί να αλλάξει και καλό θα είναι να προσαρμοστεί άμεσα σε αυτήν.

Απομόνωση


«Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρουσιάζοντας λίγο πολύ την εικόνα ότι η ελληνική κυβέρνηση, με τις διεθνείς πρωτοβουλίες και τις ...συμμαχίες της, έχει σηκώσει ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα. Οσο κι αν ψάξαμε, όμως, δεν βρήκαμε μία είδηση ή έστω μία δήλωση που να δικαιολογεί το κλίμα εφησυχασμού το οποίο καλλιεργεί συστηματικά η κυβέρνηση για το ρόλο των συμμάχων της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ απέναντι στις αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία. Αντίθετα, βρήκαμε την προχτεσινή δήλωση της Κομισιόν ότι «οποιεσδήποτε διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα να εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις». Βρήκαμε επίσης τη δήλωση Πάιατ ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία "δεμένη" με τη Δύση (...) Εχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα που έχει κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας είναι ανοιχτά». Βρήκαμε τέλος τη δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», όπου αναφέρει ορθά κοφτά ότι «το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων» και ότι «δεν συμμετέχουμε σε όλα τα δύσκολα θέματα που μας περιβάλλουν». Δηλαδή, βρείτε τα μόνοι σας! Ε, όλο αυτό το παιχνίδι των «ίσων αποστάσεων» από ΝΑΤΟ και ΕΕ μόνο «διπλωματική απομόνωση» της Τουρκίας δεν το λες...

Καταγγέλλουν τα περιστατικά τρομοκράτησης κατοίκων και την ένταση της καταστολής


  Πηγή: Eurokinissi

Οι Οργανώσεις Βάσης Εξαρχείων της ΚΝΕ καταγγέλλουν τα περιστατικά τρομοκράτησης κατοίκων, νέων εργαζομένων, μαθητών στις γειτονιές των Εξαρχείων.

Στην καταγγελία τους αναφέρουν:

«Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι απρόκλητοι έλεγχοι από δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας (ακόμη και ψάξιμο σε τσάντες ανήλικων μαθητών που απλά περπατάνε προς το σπίτι ή το φροντιστήριο), αρκετές φορές μάλιστα συνοδεύονται από ρατσιστικά και υποτιμητικά σχόλια. Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που δυνάμεις των ΜΑΤ, της Αστυνομίας και της Ασφάλειας υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, στενό, δρόμο, στις γειτονιές μας, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:


  • Συνέχιση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας.
  • Νέες κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών αυτήν τη βδομάδα.
  • Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Εκδήλωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη για την απάντηση του λαϊκού κινήματος στην καταστολή.
  • Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στην Κύπρο για την 20ή Συνέλευση της ΠΟΔΝ.


ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
Συνέχιση των αναδιαρθρώσεων με σύνδεση χρηματοδότησης και «αξιολόγησης»
 
Παρουσιάστηκε χτες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας
Eurokinissi
Εμβαθύνοντας τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο την Ανώτατη Εκπαίδευση και Ερευνα από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η κυβέρνηση προχωρά με νομοθετική ρύθμιση στη σύνδεση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων με την «αξιολόγηση».
 
Χτες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε το σχέδιο νόμου με το οποίο ιδρύεται νέα ανεξάρτητη Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το οποίο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για «απελευθέρωση και ευελιξία» στην Ερευνα και άλλες διατάξεις για την Εκπαίδευση.

Βασικός άξονας του νομοσχεδίου, που μετά τη δημόσια διαβούλευση θα εισαχθεί στη Βουλή στην αρχή του νέου έτους, είναι η ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες, που αντικαθιστά την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Ως αρμοδιότητές της περιγράφονται ο στρατηγικός σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και η «αξιολόγηση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η κατάτμηση, η κατάργηση πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων, οι προγραμματικές συμφωνίες υπουργείου - ιδρυμάτων και η κατανομή του 20% της χρηματοδότησης μέσω «αξιολόγησης».

Ο «εκβιασμός» της ΝΔ και η «πάσα» στον ΣΥΡΙΖΑ


Άρθρο στον «Ριζοσπάστη» του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ
 
 

Τις τελευταίες μέρες διακινείται από την κυβέρνηση ο εκβιασμός των διπλών εκλογών. Περιγράφεται ως «ταλαιπωρία», «περιπέτεια». Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στη διαμόρφωση νέου εκλογικού νόμου που θα αποκλείσει τις διπλές εκλογές και θα εξασφαλίσει τη «σταθερότητα».

Με αφορμή (και) αυτά τα σενάρια, ο Αλέξης Τσίπρας ...σαν έτοιμος από καιρό πήρε την «πάσα» και θυμήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για «τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων»...

Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διακινούν το επιχείρημα πως, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο ελάχιστος αριθμός για να λάβει μία κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης είναι 120 ψήφοι, που με αναλογικό σύστημα αντιστοιχεί σε ποσοστό 40% του εκλογικού σώματος...

«Όλοι μαζί... »


  Πηγή: Eurokinissi

Κατά καιρούς υπάρχουν στιγμές που οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κεφαλαίου επιλέγουν να βάλουν για λίγο στην άκρη τις κάλπικες για το λαό αντιπαραθέσεις τους, αφήνοντας με τοποθετήσεις τους να φανεί γυμνή η στρατηγική τους σύμπλευση στην πολιτική που τσακίζει το λαό για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Μία τέτοια αποκαλυπτική στιγμή αποτυπώθηκε προχτές στη Βουλή, όταν ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, έδωσε εύσημα στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη «συνέχεια» που επέδειξαν στην αντιασφαλιστική επίθεση, δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι με την προώθηση του νέου χτυπήματος που φέρνει η ΝΔ «θα έχουμε ολοκληρώσει μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως ένα αποτέλεσμα από το 2010, από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ» και ότι όλα τα αντιασφαλιστικά νομοθετήματα «τα προχωρήσαμε όλοι μαζί και τώρα θα πάμε στο τελευταίο βήμα»...