Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Ασύμβατα


Διαφημίζοντας το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που φέρνει η κυβέρνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χρησιμοποίησε το παράδειγμα του ΟΤΕ, λέγοντας ότι «μία επιχείρηση που ήταν μάλλον σε χειρότερη θέση πριν από μερικά χρόνια συγκριτικά με τη ΔΕΗ, την ξεπέρασε στον δρόμο». Πράγματι, ο ΟΤΕ είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι φέρνει η πολιτική της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων στους εργαζόμενους και το λαό. Με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, ο όμιλος απογείωσε την εκμετάλλευση, σε έναν κλάδο με μεγάλη ούτως ή άλλως παραγωγικότητα. Θυμίζουμε ότι οι αντεργατικές ανατροπές στον ΟΤΕ «συνόδευσαν» κάθε φάση της ιδιωτικοποίησής του, με εργολαβοποίηση υπηρεσιών, κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, καθήλωση και μειώσεις μισθών, χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, γενίκευση της «ευελιξίας», διαχωρισμό των εργαζομένων, ένταση του αυταρχισμού. Το τέλος αυτής της διαδρομής ήταν η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Την ίδια ώρα, βέβαια, το αγαθό της επικοινωνίας μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε πανάκριβο εμπόρευμα, παρά την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας. Την ίδια πορεία ακολουθεί εδώ και χρόνια η ΔΕΗ ΑΕ, με βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους της επιχείρησης και τα λαϊκά στρώματα, που καταδικάζονται σε ενεργειακή φτώχεια και σε πανάκριβα τιμολόγια. Ωφελημένοι από την πολιτική της «απελευθέρωσης» βγήκαν οι όμιλοι για τους οποίους άνοιξε η αγορά, διασφαλίζοντας θεαματική κερδοφορία. Επομένως, όσα παραδείγματα κι αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να σερβίρει την αντιλαϊκή πολιτική της, ένα πράγμα επιβεβαιώνεται: Απ' όποια μεριά κι αν το δεις, όποιον κλάδο κι αν πιάσεις, καπιταλιστική κερδοφορία, ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου και εργατικά - λαϊκά δικαιώματα ήταν, είναι και θα είναι εντελώς ασύμβατα μεταξύ τους.

Διάλεξε (μισοζωή) και πάρε...



Ενας σημερινός 30άρης στις ΗΠΑ, που θέλει στα 65 του να παίρνει σύνταξη όχι μικρότερη από το μισό του μισθού του, έχει δύο επιλογές: Είτε να «αποταμιεύει» σε κάποιο ιδιωτικό ή επαγγελματικό ταμείο το 40% του εισοδήματός του για όσα χρόνια δουλεύει, είτε να καθυστερήσει πολύ να βγει στη σύνταξη - ει δυνατόν, να μη βγει και καθόλου! Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν διάφορες μελέτες για την πορεία του αμερικανικού ασφαλιστικού συστήματος, κυρίως για το κεφαλαιοποιητικό του μέρος, όπου η σύνταξη του ασφαλισμένου εξαρτάται από το ύψος των εισφορών που καταβάλλει στο «ασφαλιστικό κεφάλαιο» και τις αποδόσεις που αυτό θα έχει στην κεφαλαιαγορά. Στην πραγματικότητα, το δίλημμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα ένας νέος σε ηλικία εργαζόμενος στις ΗΠΑ είναι το εξής: Να ζήσει με το 60% του εισοδήματός του όσο εργάζεται, για να διασφαλίσει το 50% του μισθού του ως σύνταξη; 'Η να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα, για μερικά δολάρια παραπάνω όταν γίνει συνταξιούχος; Σε τέτοια αδιέξοδα οδηγεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα η ιδιωτικοποίηση των ασφαλιστικών συστημάτων, προς την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να κάνει ένα γενναίο βήμα με το «νέο Ασφαλιστικό» που ετοιμάζει.

Φοροασυλία


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Το φορολογικό νομοσχέδιο, που μπαίνει από βδομάδα για συζήτηση στη Βουλή, είναι μια ακόμα ένδειξη για το τι έχει να περιμένει ο λαός από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Καθόλου τυχαία, η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει αυτό το νομοσχέδιο σαν την «καρδιά» του προσκλητηρίου της προς τους «επενδυτές». Σε συνδυασμό βέβαια με τα μέτρα που νομοθέτησε για την παραπέρα υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων, το χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τη νέα επίθεση που ετοιμάζει στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και την εξάλειψη όποιων άλλων «εμποδίων» μπαίνουν στο δρόμο της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Με τα προκλητικά προνόμια που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κεφάλαιο θα φορολογείται περίπου ...κατά συνείδηση και το «μάρμαρο» θα πληρώσει ξανά ο λαός, που συνεχίζει να σηκώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογικών βαρών.

Παράδοση φαρμάκων στους πρόσφυγες στα Διαβατά από το ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Τα εργατικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προχώρησαν σε μια πρώτη συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους πρόσφυγες που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών.

Σήμερα, μετά από σημαντική ανταπόκριση δεκάδων μελών των σωματείων συγκεντρώσαμε φάρμακα και μαζί με τους Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ τα παράδωσαν στους υπεύθυνους της δομής.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «είναι ανατριχιαστικό  σήμερα που η τεχνολογία έχει εκτιναχτεί να μιλάμε για ελλείψεις βασικών φάρμακων για ανθρώπους κατατρεγμένους από τον πόλεμο που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή μας.