Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Μικρές σελίδες ενός μεγάλου αγώνα


Τα τελευταία γράμματα του στελέχους του ΚΚΕ και ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού, Πάνου Αλεξιά, πριν από την εκτέλεσή του το 1949

Το γράμμα του Πάνου Αλεξιά στους γονείς του (Αρχείο ΚΚΕ)
Το γράμμα του Πάνου Αλεξιά στους γονείς του (Αρχείο ΚΚΕ)
Μία προς μία, οι αμέτρητες σελίδες της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος συνεχίζουν να προσφέρουν συγκίνηση και γνώση στις γενιές που παίρνουν τη σκυτάλη, σ' αυτόν τον σκληρό μα και πανέμορφο αγώνα για την κοινωνική - ταξική απελευθέρωση.Ξεχωριστή θέση σ' αυτό το βιβλίο της γνώσης αποκτούν οι μικρές σελίδες μιας μεγάλης ζωής, αυτής των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος που έπεσαν στην πρώτη γραμμή.

Διαβάζοντας τα υλικά που συνεχίζουν να φτάνουν ως προσφορά στο Αρχείο του ΚΚΕ και παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα http://arxeio.kke.gr/, ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε σήμερα μια τέτοια «μικρή σελίδα». Είναι δυο γράμματα που στάλθηκαν από έναν 24χρονο κομμουνιστή λίγο πριν από την εκτέλεσή του.

«Ζητώ να συνεχίσουν τον αγώνα που άφησα μεσοστρατής»
 
Διαβάζουμε:

«Σεβαστοί μου γονείς

ίσως και χωρίς αμφιβολία ύστερα από λίγες ώρες θα βρίσκομαι μπροστά στο απόσπασμα.

Και μια και φέρνω από σας υποχρεώσεις τόσες όσες όχι τ' άλλα τα παιδιά σας, είμαι υποχρεωμένος προτού πέσω να σας πω την καρδιά μου.
Στον αγώνα, που μπήκα, μπήκα χωρίς να ξέρω πού πηγαίνω. Ομως τον καιρό που κρατούσα το ντουφέκι πείστικα ότι ο αγώνας είναι τίμιος και γι' αυτόν πεθαίνω.

Κάνοντας απολογισμό της όλης ζωής που έζησα βλέπω ότι κανέναν δεν πείραξα και ότι κανένα κακό δεν έκανα. Γι' αυτό κι αν ζούσα τον ίδιο δρόμο θ' ακολουθούσα. Δεν θέλω να λυπηθείτε για τον άδικο σκοτομό μου. Στα δε πολυαγαπημένα μου αδέρφια πέστε τους ότι δεν ατίμασα ούτε το Αλεξέικο ούτε το Αγγελοπλέικο όνομα. Επεσα σαν άνδρας και σαν Ελληνας. Ζητώ από αυτούς να συνεχίσουν τον αγώνα που εγώ άφησα μεσοστρατής.

Ζήτω το ΚΚΕ

Σας φιλώ για τελευταία φορά
Πάνος».

Ακριβώς επειδή δεν έχουμε αμνησία!



Ο Νίκος Μαγκούτας μας υπενθυμίζει τις εγκληματικές κυβερνητικές πολιτικές. Δεν ξεχνάμε ούτε τα προηγούμενα χρόνια, μα ούτε τα τέσσερα τελευταία!

Επειδή κάποιοι μιλάτε περί αμνησίας για τους νεοφιλελεύθερους φασίστες της δεξιάς, να θυμίσουμε λίγο και την αντίστοιχη περί της τωρινής ρεφορμιστικής “αριστεράσ” του αριστερόστροφου νεοφιλελευθερισμού που κυβερνά, ναι;

Έχουμε και λέμε:
  • –Συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, ενσωμάτωση πρώην ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, το μισό ΠΑΣΟΚ και τώρα συνεργασία με Πράσινους Οικολόγους και πράσινα άλογα.
  • –Πλήρης ανατροπή του Δημοψηφίσματος του 2015
  • –Εκλογή ΠτΔ
  • –400 και πλεον εφαρμοστικοί μνημονιακοί νόμοι
  • –Λιστες Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς, ατιμώρητοι όλοι
  • –Διαβολικά καλός Τραμπ,
  • –Πλήρης αποδοχή Ποροσένκο και Νετανιάχου..
  • –Ανανέωση συμβολαίου με το ΝΑΤΟ για 4 έτη αντί της ετήσιας
  • –Εγκληματική συμφωνία Τουρκίας-Ελλάδας για το προσφυγικό
  • –Άμεση συμμετοχή σε Νατοϊκες πολεμικές παρεμβάσεις.

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΩΝ



(το κείμενο αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν- το 2012... Αλλά και σήμερα, το 2019, παραμονές εκλογών, εξακολουθούμε να είμαστε το ίδιο εντελώς παρωχημένοι)

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΩΝ

Είμαστε παρωχημένοι. Πιστεύουμε πως ο κόσμος πρέπει να μπορεί να εργάζεται.

Είμαστε παρωχημένοι. Πιστεύουμε ότι ο εργάτης δεν πρέπει να είναι δούλος. Πρέπει να ζει ως άνθρωπος.

Είμαστε παρωχημένοι. Πρέπει ο εργάτης να έχει ασφάλιση, να δικαιούται άδειες, να πληρώνεται τις υπερωρίες του.

Είμαστε παρωχημένοι. Θέλουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν σχολείο και να μην αναγκάζονται να το παρατάνε στα 14 τους χρόνια για να βγουν στο μεροκάματο.

Ο ενάρετος κύκλος των «χαμένων» αριστερών


Δεν νομίζω ότι υπάρχει κομμουνιστής, αριστερός, δημοκράτης ή έστω απλά λογικός άνθρωπος, που να μην εξοργίζεται από τις αλλεπάλληλες αναφορές του Αλ. Τσίπρα και των όψιμων πραιτοριανών του στο ύψιστο κατόρθωμά του να έχει βάλει τη χώρα και το λαό μας στον... ενάρετο κύκλο, όπως λένε χωρίς ντροπή!
 
Πιο κυνικά υποτακτική, πιο δήθεν αριστερή θέση απ' αυτή δεν έχει μολύνει κυριολεκτικά τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων σ' αυτήν την άθλια συνοπτική προεκλογική εκστρατεία. Γιατί αποκρύβεται και διαστρεβλώνεται χειρότερα κι απ' τα fake news - τις ψευτοειδήσεις, ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ενάρετο κύκλο, στον οποίο μπήκαμε και δεν λέμε να βγούμε, εννοεί «τις ηθικές αξίες και αρχές» του καπιταλισμού. Ομολογεί με ύφος μετανοούσας Μαγδαληνής ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι ευαγγέλιο, η εκχώρηση στο υπερταμείο του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, η ιδιωτικοποίηση και της τελευταίας μύγας που πετάει, η οργιώδης ανταλλαγή «συντρόφων σκοπιμότητας» για να σχηματιστούν οι χρήσιμες στ' αφεντικά κατάλληλες αστικές πλειοψηφίες, είναι αρετές!

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, οι τράπεζες είναι καπιταλιστικά μοναστήρια, στα οποία άμα οι αριστεροί μπουν έστω και ως δόκιμοι μοναχοί και κάνουν και σαράντα μετάνοιες τη μέρα και εκατό γονυκλισίες το χρόνο σε δανειστές και funds, τότε χειροτονούνται σε ηγούμενους των Βαλκανίων, διεκδικούν Νόμπελ παγίων ανοδικών χρηματιστηρίων και μια θέση στο πάνθεον των καπιταλιστών φωστήρων, με σθένος και πυγμή, από τον Νετανιάχου έως τον Τραμπ και απ' την Μέρκελ έως τον Πάπα...

Το 61% των Ρουμάνων βλέπει θετικά τον κομμουνισμό!




Ενώ μόλις το 29% υποστηρίζει το αντίθετο


Με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Ρουμανία η Ρουμανική Ακαδημία ανέθεσε στο ίδρυμα «INSCOP Research» και στο Εργαστήριο Ανάλυσης Πληροφοριών Πολέμου και Επικοινωνιών (Larics.ro) να διεξάγουν έρευνα σχετικά με την γνώμη που έχουν οι Ρουμάνοι για διάφορα θέματα.


Το 61% των Ρουμάνων βλέπει θετικά τον κομμουνισμό 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου του 2019 επικεντρώθηκε στα συναισθήματα των Ρουμάνων όπου σε ποσοστό 84% δηλώνουν περήφανοι για την εθνικότητά τους, ενώ και στο ερώτημα περί ένωσης με την Μολδαβία η πλειοψηφία (60%) απάντησε πως θα τη βλέπουν θετικά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΟΠΩΣ... ΝΔ


Αντιγράφουν ο ένας από τον άλλο και οι δύο από τον ΣΕΒ
 
 
 Ποιος αντιγράφει από ποιον; Αυτό το «παιχνιδάκι» παρακολουθήσαμε την περασμένη βδομάδα, μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο η ΝΔ είδε «αντιγραφές» από το δικό της πρόγραμμα. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε όλη την περασμένη τετραετία, ήταν κάτι μισόλογα ότι «δεν είναι ακριβώς έτσι» κι ότι πολλά απ' όσα εξαγγέλλει η ΝΔ τα έχει ήδη νομοθετήσει ο ίδιος.
 
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στο δικό της πρόγραμμα υπάρχουν δεσμεύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό! Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, απαντάει στην αντιλαϊκή πλειοδοσία της ΝΔ με «νουθεσίες» ότι οι παροχές στο κεφάλαιο πρέπει να κινούνται εντός «δημοσιονομικών ορίων» και να είναι «κοστολογημένες» όπως οι δικές του.

Εμείς, πάντως, δεν ασχοληθήκαμε με το ποιος αντέγραψε από ποιον. Ψάξαμε να βρούμε από πού «αντιγράφουν» και οι δύο τα προγράμματά τους και, χωρίς να κουραστούμε πολύ, καταλήξαμε στον ΣΕΒ! Οι δικές του προτάσεις για επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα μέτρα στήριξης της «επιχειρηματικότητας» και των επενδύσεων φιγουράρουν στα προγράμματα των δύο κομμάτων, ακόμα και με τις ίδιες λέξεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο “Άγιος Βασίλης” των Χρυσαυγιτών



Ήταν ανεξάρτητη η δικαιοσύνη όταν η κυβέρνηση δεν έβρισκε αίθουσα και δικαστές αποκλειστικά για τη δίκη της ΧΑ; Και δεν μπορούσε να παρέμβει πολιτικά η κυβέρνηση; Τώρα πώς μπορεί; Τώρα δεν είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη, που η κυβέρνηση παρεμβαίνει απροκάλυπτα υπέρ των κατηγορουμένων, λίγο καιρό πριν την απόφαση;

Έχω γράψει πολλές φορές για την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στους ναζιστές της ΧΑ. Ανοχή που φτάνει τα όρια της στήριξης των ναζί από την κυβέρνηση, 4 χρόνια τώρα, με διάφορους τρόπους (βλέπε π.χ. εδώ). Σήμερα θέλω να ασχοληθώ μόνο με τα δώρα που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη ΧΑ, σχετικά με τη γνωστή “δίκη της Χρυσής Αυγής”.