Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Αθλιοι και κυνικοί

 

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός στη Γάζα είναι πάνω από 15.900 νεκροί. Από αυτούς περισσότεροι από 10.000 είναι γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τους βομβαρδισμούς είναι διπλάσιοι από τους νεκρούς μαχητές της Χαμάς. Δηλαδή, για κάθε έναν μαχητή σκοτώνονται δυο άμαχοι. «Σιγά το πράγμα» είναι το σχόλιο του ισραηλινού στρατού γι' αυτή τη θηριωδία! «Εάν συγκρίνετε αυτή την αναλογία με οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση (...) θα διαπιστώσετε ότι είναι εξαιρετικά θετική και ίσως μοναδική στον κόσμο» (!) ήταν η απάντηση Ισραηλινού αξιωματικού σε ερώτηση δημοσιογράφου, αφού πρώτα επιβεβαίωσε τη μακάβρια εκτίμηση. Ο κυνισμός τους είναι εξοργιστικός. Στέλνουν στον τάφο χιλιάδες μωρά, παιδιά και εφήβους και στη συνέχεια με τη στατιστική του πολέμου προσπαθούν να ξεπλύνουν τα εγκλήματά τους, χαρακτηρίζοντας ...«μοναδικά θετική» την αναλογία ενόπλων και άμαχων νεκρών! Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του θέλουν να συνηθίσει ο κόσμος στην «κανονικότητα» του θανάτου που σκορπάει η βάρβαρη πολιτική τους. Ομως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το επιτρέψουν οι λαοί. Χρέος όλων είναι να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στην κατοχή. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στο κράτος - δολοφόνο και η μεγαλύτερη τιμή στον Παλαιστινιακό λαό, που θυσιάζει τη ζωή του για να αποκτήσει πατρίδα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” (Για το νεο φορολογικό νομοσχέδιο που αποτελεί επίθεση στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων) ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΙΣ 6-12-2023

 



Το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου δηλώνει την αντίθεσή του στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αποτελεί επίθεση στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων. Το νομοσχέδιο επιβάλλει οριζόντιο "τεκμαρτό εισόδημα" που θα ξεκινά από τα 10.920 ευρώ για 6 χρόνια δουλειάς και φόρο 1.600 ευρώ, εάν κάποιος δεν απασχολεί προσωπικό. Καθιερώνει τις "τριετίες" για τους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, όσοι διατηρούν επιχείρηση 12 χρόνια το τεκμαρτό τους εισόδημα εκτοξεύεται στα 14.200 ευρώ και θα πληρώνουν φόρο 2.300 ευρώ με προσαύξηση ανάλογη του προσωπικού που απασχολούν!

          Την ίδια στιγμή που το λαϊκό εισόδημα διαρκώς συρρικνώνεται με τις τιμές στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα καύσιμα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει το εισόδημα σε ακόμα περισσότερους μικρούς επαγγελματίες του Δήμου μας.

          Η κατάσταση στη περιοχή μας είναι οδυνηρή με πολλά καταστήματα στα πρόθυρα κλεισίματος. Η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους του Δήμου μας είναι αποκαρδιωτική.

Συμβολική παρέμβαση της ΚΝΕ στο σημείο της δολοφονίας του Κώστα Φραγκούλη

 

Συμβολική παρέμβαση πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη της ΚΝΕ στο σημείο όπου πυροβολήθηκε από αστυνομικό ο 16χρονος Ρομά Κώστας Φραγκούλης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το γεγονός.

Υπενθυμίζεται ότι ο 16χρονος έπεσε θύμα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας όταν πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο κεφάλι από άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκέμβρη 2022, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια καταδίωξης επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ για καύσιμα. Μετά από 8 μέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου», ο Κώστας Φραγκούλης έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 13 Δεκέμβρη 2022.

Τα μέλη της ΚΝΕ ανάρτησαν πανό στο σημείο, όπου έγραψαν το σύνθημα «Στη βία του συστήματος καμία ανοχή, οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή».

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησαν την καταδίκη των ενόχων, ενώ παράλληλα μπήκαν μπροστά μέσα από πολύμορφες δράσεις για την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών, που είναι η ένταση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα», τόνισε σε δήλωσή του ο Κώστας Τσεχελίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, προσθέτοντας: «Τώρα πρέπει να δυναμώσει η οργάνωση, ο αγώνας, η συλλογική διεκδίκηση για να τελειώνουμε με το σύστημα που γεννά αυτήν τη βαρβαρότητα, να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή».

 

Ριζοσπάστης 

Μύθοι για την Ενέργεια

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

 

Καθώς ολοκληρώνεται μια ακόμα φάση «προσαρμογής» της Ενέργειας - εμπόρευμα στην «απελευθερωμένη» αγορά της παραγωγής και διανομής, ο λαός μπορεί να δει τώρα πιο καθαρά τα ψέματα που του έλεγαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα «οφέλη» που θα αποκόμιζε τάχα από τη στρατηγική της ΕΕ και σ' αυτόν τον τομέα.

Τη στρατηγική αυτή μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε και κατήγγειλε ως αντιλαϊκή, προειδοποιώντας για τις οδυνηρές συνέπειες που θα ζούσε ο λαός, από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τη διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας. Ολα αυτά δηλαδή που συμβαίνουν τώρα μπροστά στα μάτια του και ...μέσα στην τσέπη του.

Το επιχείρημα ότι η «απελευθέρωση» της Ενέργειας θα έσπρωχνε τις τιμές προς τα κάτω είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος μύθος που κατέρρευσε. Ειδικά τώρα που ο τζόγος στη χονδρική αγορά του ρεύματος φτάνει μέχρι την πόρτα των νοικοκυριών, βάζοντας τον λαό να ποντάρει σε τιμολόγια διαφορετικού χρώματος, με την (φρούδα) ελπίδα ότι μπορεί να του «κάτσει» μια καλύτερη τιμή. Σαν να γυρνάει ρουλέτα στο καζίνο...

Εδωσαν το «παρών» στα συμφέροντα των «κορακιών»

 

Eurokinissi

Ενα βροντερό «παρών» έδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα «Νέα Αριστερά», οι βουλευτές δηλαδή που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ των «κορακιών» των servicers και των funds.

Προχτές στη Βουλή, λοιπόν, οι συγκεκριμένοι ΔΕΝ καταψήφισαν άρθρα και ρυθμίσεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης («Ηρακλής 3») για τα «κόκκινα» δάνεια, που δίνουν ακόμα περισσότερα εργαλεία στα «κοράκια» για να «στραγγαλίσουν» τα χρεωμένα νοικοκυριά.

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι το πώς δικαιολογούν οι ίδιοι αυτήν τους τη στάση, και κυρίως τι «διαμάντια» αποκαλύπτονται από αυτήν την αιτιολόγηση.

Ας τα δούμε με τη σειρά.

* * *
1ον: Τα άρθρα που ΔΕΝ καταψήφισαν αλλά δήλωσαν «παρών» αφορούν επιγραμματικά την ενσωμάτωση Οδηγιών και Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ελληνική νομοθεσία. Κι αυτό για να εξυπηρετηθούν οι servicers και τα funds, δηλαδή τα «κοράκια», με τη θέσπιση περισσότερων ευνοϊκών γι' αυτούς κανόνων ώστε να μη «σκοντάφτει» στα δικαστήρια από πιθανές προσφυγές δανειοληπτών η κλοπή των σπιτιών των χρεωμένων νοικοκυριών. Πρόκειται για τα άρθρα 7, 38 και 40.