Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Οι νέες αντιδραστικές αλλαγές - ΠΑΜΕ: θα κάνουν το ν. Λάσκαρη να ωχριά, εκδήλωση στις 29 Οκτώβρη

 

Φωτο αρχείου 
Φωτο αρχείου

Αντιδραστικές πλευρές που συνιστούν ένα νέο ιδιώνυμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης θα περιλαμβάνει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο εκτός από ανατροπές σε ημερήσιο χρόνο εργασίας και υπερωρίες, θα φέρει και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ολοκληρώνοντας όλο το προηγούμενο νομοθετικό οπλοστάσιο.

Μέσω σχετικών διαρροών στα ΜΜΕ, επιχειρείται η προετοιμασία του εδάφους για την ψήφιση διατάξεων που ουσιαστικά θα καθιστούν σχεδόν αδύνατη την απεργία.

Αντιδρώντας, το ΠΑΜΕ, «την Πέμπτη 29 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., προχωρά σε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης στην πλατεία Μητροπόλεως με θέμα την προσπάθεια δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης με νέο νόμο ο οποίος αν έχουν βάση τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου θα κάνουν το ν. Λάσκαρη να ωχριά». (διαβάστε παρακάτω).

Όταν το Facebook λογόκρινε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»...

 

  Πηγή: Associated Press

Το γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Facebook χρηματοδοτεί με 500.000 δολάρια την καμπάνια για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών στο Όρεγκον των ΗΠΑ. Στο Όρεγκον ήδη από το 2015 είναι νόμιμη η χρήση κάνναβης, ενώ πριν τη νομιμοποίησή της επιτρεπόταν η χρήση 680 γραμ. κάνναβης μόνο σε όποιον λάμβανε διάγνωση από ιατρό ότι πάσχει από μετατραυματικό στρες. Σήμερα στο Όρεγκον η αγορά κάνναβης έχει αναπτυχθεί γύρω από ένα δίκτυο καταστημάτων πώλησης κάνναβης και ιδιωτικών κλινικών.

Τι  μαρτυρούν τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης Παρακολούθησης των Ναρκωτικών του ΟΗΕ (UNODC, 25/6/2020) για τις ΗΠΑ:

Ενεργειακή φτώχεια και «απελευθέρωση»

Τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας της ΕΕ για το 2019 αναφέρουν ότι στην Ελλάδα το 17,9% του πληθυσμού αδυνατεί να διατηρήσει το σπίτι του «επαρκώς ζεστό», ενώ το 32,5% καθυστερεί τις πληρωμές των λογαριασμών Ενέργειας. Δηλαδή, περίπου ένα στα πέντε νοικοκυριά παγώνει το χειμώνα και ένα στα τρία δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος, συσσωρεύοντας χρέη. Η στατιστική βέβαια δεν λέει όλη την αλήθεια, που είναι πολύ χειρότερη για το λαό. Για παράδειγμα, το ίδιο Παρατηρητήριο της ΕΕ εκτιμούσε σε 29,2% και 42% αντίστοιχα τα νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να ζεσταθούν και δεν πλήρωναν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους το 2015. Σύμφωνα όμως με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κτιριακής Απόδοσης (Buildings Performance Institute Europe) για την ίδια χρονιά, τα ποσοστά αυτά έφταναν σε 70% και 50,7% αντίστοιχα! Η ενεργειακή φτώχεια επομένως είναι εδώ και «αγκαλιάζει» χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά. Με δεδομένο μάλιστα ότι η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων θεωρεί πλέον «θέρμανση του σπιτιού» το άναμμα του καλοριφέρ δύο ώρες τη μέρα (!) κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το φαινόμενο αφορά πολύ περισσότερους από όσους καταγράφονται στις στατιστικές της ΕΕ και των διαφόρων οργανισμών της.

Ο άλλος δρόμος


 Πηγή: Eurokinissi

 

Η εργοδοσία αποφάσισε: Το εργοστάσιο της «Πίτσος» κλείνει και η δραστηριότητά του μεταφέρεται στο εξωτερικό, και μάλιστα στην Τουρκία, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και με κριτήριο τη μεγαλύτερη κερδοφορία της. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και το υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία.

Το παράδειγμα αυτό έρχεται να προστεθεί σε άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, με πιο εμβληματική τη ΛΑΡΚΟ. Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοί της δίνουν αγώνα για να εμποδίσουν το διαλυτικό σχέδιο, που οδηγεί είτε στην εκποίηση είτε στο κλείσιμό της, με τους ίδιους στην ανεργία.

Τι έφταιξε και μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση έφτασε ως εδώ; Με ποιο κριτήριο καταρτίστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης, ένα από τα πολλά που έχουν προταθεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, για την «αναδιοργάνωση» και τη «σωτηρία» της ΛΑΡΚΟ;