Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

ΣΕΒ Αξιώνει επέκταση της μερικής απασχόλησης και καθήλωση μισθών


Ξεκαθαρίζει ότι και τα δύο στοιχεία θα διατηρηθούν και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αφού αποτελούν προϋποθέσεις για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε στους στόχους του κεφαλαίου και στις «αντοχές» της κερδοφορίας του
Οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε στους στόχους του κεφαλαίου και στις «αντοχές» της κερδοφορίας του
Η παραπέρα επέκταση της μερικής απασχόλησης, όπως και η καθήλωση των μισθών και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, καθώς είναι όροι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, είναι οι αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου που αποτυπώνει το χτεσινό «εβδομαδιαίο δελτίο» του ΣΕΒ.
 Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μερική Απασχόληση: Ανάγκα και οι θεοί πείθονται!», ο ΣΕΒ επιχαίρει για τη ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης - χάρη στο αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει και ενισχύουν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση - ενώ την εκθειάζει ως «διέξοδο για επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία».

ΜΚΟ ... πολυεργαλεία



Κατά των ΜΚΟ ξεσπάθωσε χτες η κυβερνητική «Αυγή», που, με αφορμή τις δικογραφίες που απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης για παράνομη χρηματοδότηση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα (ΜΚΟ και ΑΕ) για την περίοδο 2001 - 2008, ανακάλυψε το «ατελείωτο φαγοπότι» που γινόταν, εντάσσοντας και τις υποθέσεις αυτές στο γνωστό «έργο» που ανεβάζει η κυβέρνηση για την «κάθαρση» που θα κάνει στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, αξιοποιώντας τα φαινόμενα αυτά για να «ανακατέψει τη σούπα» και για να διαμορφώσει ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές με τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα. Είναι δε τόση η υποκρισία και το παραμύθιασμα, που την ίδια ώρα που λένε αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει παραχωρήσει σε κάθε είδους ΜΚΟ με «πολύπλοκες και βαρύγδουπες ταμπέλες» αλλά και συνδέσεις με κάθε είδους κέντρα, την ευθύνη, τις υποδομές και το χρήμα με τη σέσουλα, για τους πρόσφυγες που η ίδια έχει εγκλωβίσει εδώ, υπογράφοντας την πολιτική της ΕΕ. Χώρια το ότι διαμορφώνει και το περιβάλλον για το «φούντωμά» τους, εντάσσοντας τέτοια και άλλα σχήματα στην περιβόητη «κοινωνική οικονομία» που απαλλάσσει το κράτος από «περιττά βάρη» όπως η Υγεία και η Πρόνοια, και λειτουργεί ως δούρειος ίππος για το πέρασμα όλων των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων. Οσο για την άνεση τέτοιου είδους οργανώσεων να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία και πιο συγκεκριμένα στο ΥΠΕΞ, ε, ας μην παίρνουν και όρκο ότι αυτά τέλειωσαν «στους προηγούμενους»...

Ο «καβγάς» για τη ΔΕΗ



Οι προχτεσινές ανακοινώσεις της ΝΔ για το σχεδιασμό της σχετικά με τη ΔΕΗ, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι ο καβγάς τους με την κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, αφορά τους ρυθμούς, τους όρους και τους τρόπους με τους οποίους θα επιταχυνθεί η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η οποία προκύπτει ως «συμβατική υποχρέωση» της χώρας απέναντι στις ευρωπαϊκές οδηγίες περί ανταγωνισμού και στοχοθετείται συγκεκριμένα στα μνημόνια.