Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Μιλά για ... «πλάνο προστασίας» την ώρα που καίγεται η χώρα

 


Το γνωστό τροπάριο περί «κλιματικής αλλαγής» επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, και σε αυτό απέδωσε τις πυρκαγιές και τις καταστροφικές τους συνέπειες, προκειμένου να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων για τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πυροπροστασίας και της αντιπυρικής θωράκισης της χώρας.

Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που σπίτια και περιουσίες γίνονται στάχτη απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, έχει το θράσος να κάνει λόγο για «πλάνο που έχουμε διαμορφώσει όλο το προηγούμενο διάστημα και γιατί αξιοποιούνται όλες οι κινήσεις, αλλά και όλες οι πρόνοιες που προληπτικά είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη περίοδο»! Ολα αυτά στο φόντο της τεράστιας καταστροφής σε Εβρο, Λέσβο και Ηλεία, πέραν των άλλων που έχουν προηγηθεί. Μάλιστα, και γι' αυτές τις πυρκαγιές προσπάθησε να βγάλει λάδι την κυβέρνηση επικαλούμενος, σε ό,τι αφορά τη Δαδιά, μεγάλα μεγέθη δυσκολίας όπως ότι «μιλάμε για ένα πάρκο 420.000 στρεμμάτων με πολύ πυκνή βλάστηση, δύσβατη γεωμορφολογία, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση σε πολλά σημεία και με συνεχείς εναλλαγές της έντασης και της κατεύθυνσης του ανέμου».

Συνέπεια στην ευελιξία

 

Eurokinissi

Διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και δουλειά με ωράρια - λάστιχο ή παράταση της εργάσιμης βδομάδας; Αυτά είναι τα δύο σενάρια, τα οποία βέβαια συζητιούνται και εφαρμόζονται ταυτόχρονα, με στόχο την ένταση της εκμετάλλευσης για περισσότερα κέρδη. Μπορεί για παράδειγμα να υπερπροβάλλονται και για προπαγανδιστικούς λόγους οι εξαγγελίες για την «4ήμερη εργασία», με εφαρμογή ακόμα πιο ελαστικού ωραρίου σε διάφορες χώρες στην ΕΕ, όμως ταυτόχρονα ανοίγει και η συζήτηση για την «παράταση της εργάσιμης βδομάδας». «Δεν θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε τους ανθρώπους να κερδίσουν και πάλι περισσότερα δουλεύοντας λίγο παραπάνω;», δήλωσε για παράδειγμα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Γκάμπριελ. Και όπως εντοπίζει, εκφράζοντας προφανώς ανησυχίες τμημάτων του κεφαλαίου, η μετανάστευση δεν λύνει το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού, επομένως χρειάζονται μέτρα όπως το παραπάνω. Αλλωστε και ο πρόεδρος της Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιών είχε ταχθεί υπέρ της 42ωρης βδομάδας, αλλά και υπέρ της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη! Κάπως έτσι επιβεβαιώνεται ότι εκτός από το κυνήγι της κερδοφορίας, άλλα «δόγματα» δεν υπάρχουν για την αστική τάξη. Με κάθε τρόπο προωθείται το ξεζούμισμα των εργαζομένων, με τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις μάλιστα να εκφράζουν αυτή την ...ευελιξία με απόλυτη συνέπεια.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ Κατέθεσε τροπολογία για τη μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και των εποχικών πυροσβεστών

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Τη μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και των εποχικών πυροσβεστών, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται:

Στάση που σπανίζει, αλλά στάση που αξίζει

 

 

Αυτή η φράση μπορεί να αποδώσει τη στάση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Χρύσας Ρουμελιώτη, που με δική της πρωτοβουλία ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την κάλυψη του ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, γιατί δεν δέχεται να συγκαταλέγεται στους «δουλικούς» και τους «κόλακες». Γιατί επέλεξε, ως δημοσιογράφος, την περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς της και της αξιοπιστίας, αξίες που κρίνονται από τους αναγνώστες και τους ακροατές, όπως λέει η ίδια. Γιατί δεν δέχεται άλλο τις κάμποσες, από ό,τι φαίνεται, άνωθεν παρεμβάσεις στη δουλειά των συντακτών. Η δημοσιογράφος, με λίγα λόγια, τράβηξε την κουρτίνα για να δει όλος ο κόσμος αυτό που ψυχανεμίζεται: Ότι οι μεγαλοστομίες για «ελεύθερη ενημέρωση» περιέχουν τόνους ψευτιάς και υποκρισίας από όσους τις ξεστομίζουν με τη σέσουλα.

ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Με υπερδιπλάσιες τιμές θα χρεώνουν από τον Αύγουστο οι εταιρείες!

 

Η συμπαιγνία κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων αποκαλύφθηκε, αφού η ρήτρα αναπροσαρμογής ενσωματώνεται και με το παραπάνω στα τιμολόγια

 

Eurokinissi

Η κοροϊδία που λέγεται «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής» αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο. Χτες, λοιπόν, στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση των τιμών της Ενέργειας με κατάργηση της ρήτρας, οι προμηθευτές Ενέργειας ανακοίνωσαν τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο. Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, οι αυξήσεις είναι υπέρογκες, σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο εκτοξεύουν εκ νέου τους λογαριασμούς που θα δουν προσεχώς τα νοικοκυριά, αλλά στην ουσία έχουν ενσωματώσει ολόκληρη τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια και με το παραπάνω! Ετσι, αναμένεται οι λογαριασμοί ρεύματος να είναι ακόμα μεγαλύτεροι πλέον και για εκείνους που, μέχρι σήμερα, δεν πλήρωναν τα μαλλιά της κεφαλής τους για τη ρήτρα.

Συγκεκριμένα, κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται τα ονομαστικά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με διαρροές, υπολόγιζε ότι η τελική τιμή ανά κιλοβατώρα τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι κάτω από τα 20 λεπτά του ευρώ, ενώ η αντίστοιχη προηγούμενη τιμή κυμαινόταν μεταξύ 18 και 20 λεπτών!

Ενδεικτικά, η ΔΕΗ, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Στα 0,495 ευρώ/kWh είναι το τιμολόγιο της «Ηρων» για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 ευρώ/kWh της «Protergia». Σταδιακά αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα τιμολόγια από όλους τους προμηθευτές.

Δικαίωση


Πηγή: Associated Press

 

Πριν από 4 χρόνια τέτοιες μέρες, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό συνέχιζαν στο Μάτι, σε στεριά και θάλασσα, να συλλέγουν άψυχα κορμιά, θύματα της μεγάλης τραγωδίας της 23ης Ιούλη, με τον τελικό απολογισμό να ξεπερνάει τους 100 νεκρούς. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, η τραγωδία αυτή αξιοποιείται ως άλλοθι για να δικαιολογούνται άλλες «αφύσικες» καταστροφές και να συσκοτίζονται οι κρατικές ευθύνες.

Γιατί η αναγκαιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής πρέπει να θεμελιώνεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και δράσης και όχι μόνο στην ατομική ειδοποίηση για εκκένωση οικισμών, χωριών και πόλεων. Και όσο η κρατική ευθύνη εξαντλείται στα ατομικά καλέσματα σε εκκενώσεις ενώ την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι καταστροφές και αποκαλύπτεται η αδυναμία αντιμετώπισης των πυρκαγιών, οι κίνδυνοι για νέες τραγωδίες και θύματα είναι δυστυχώς μπροστά μας.

Η φετινή μαύρη επέτειος συνέπεσε με αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες πυρκαγιές που κατακαίνε δασικές εκτάσεις, σπίτια, επιχειρήσεις και ό,τι άλλο βρουν στο ανεξέλεγκτο πέρασμά τους, όμως η κυβέρνηση και το κράτος εξακολουθούν τη χυδαία εργαλειοποίηση της μεγάλης τραγωδίας του 2018. Μετράνε την επιλεκτική «ανικανότητα» του κρατικού μηχανισμού να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό περιβάλλον, τη συγκρίνουν με την επιλεκτική «ανικανότητα» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κρίνονται ...υπεραποτελεσματικοί.