Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Μην κρίνετε τους κομμουνιστές με τα καλούπια σας



Η παραίτηση της Ελένης Γερασιμίδου από τη βουλευτική έδρα και οι “αγανακτισμένοι” για τους “φουκαριάρηδες τους ψηφοφόρους” του ΚΚΕ. 

Η αγαπημένη ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου ανακοίνωσε χτες την απόφαση της να παραιτηθεί από την έδρα που βγάζει το ΚΚΕ στην Ανατολική Αττική. Η ανακοίνωση και η απόφαση ήταν της ίδιας και όχι του κόμματος. Και είχε να κάνει με το βαρύ καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, τις παραστάσεις της στο θέατρο και το θέατρο που έχει η ίδια με την οικογένειά της, τα οποία δε θα της επέτρεπαν να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της θέσης σε όλες τις κρίσιμες συνεδριάσεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Σχόλιο για τη συνεδρίαση του Eurogroup



  Πηγή: Eurokinissi

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρει: 

«Η συνεδρίαση του Eurogroup και η "υπενθύμιση" για την ανάγκη προώθησης όλων των αντιλαϊκών δεσμεύσεων, που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει και την επόμενη μέρα για το λαό.

Ματωμένα πλεονάσματα, αναδιαρθρώσεις υπέρ του κεφαλαίου και συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι ο κοινός παρονομαστής της απερχόμενης και της σημερινής κυβέρνησης, όπως φάνηκε καθαρά και στις δηλώσεις παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων».

Αρχαία πασοκιά αθάνατη – Όταν ο Χρυσοχοΐδης έλεγε το ΚΚΕ ανάχωμα υπέρ της ΝΔ



Όταν ο δύο φορές υπουργός επί ΝΔ κατηγορούσε το ΚΚΕ για στήριξη στη συντήρηση, σε ένα απόσπασμα συνέντευξης που μόνο από τις λεπτομέρειες ξεχωρίζει από δηλώσεις Συριζαίων στο σήμερα. 

Ένα από τα πρόσωπα που προκάλεσαν αρκετές συζητήσεις στη χθεσινή ανακοίνωση είναι εκείνο του νέου υπουργού Προ.Πο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ένα από τα δυο βαριά σημιτικά ονόματα (Μαζί με τη Λίνα Μενδώνη) που πήραν μεταγραφή στη γαλάζια παράταξη, με τη Φώφη, άλλοτε υφυπουργό του Σαμαρά να διαγράφει τους δύο από το ΚΙΝΑΛ, σε μια κίνηση υπέροχης πολιτικής ειρωνείας. Με “παράσημό” του τη σύλληψη των μελών και την εξάρθρωση της 17Ν όταν είχε το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο επί ΠΑΣΟΚ, ο Χρυσοχοΐδης πιθανόν να φιλοδοξεί να προσθέσει στα γαλόνια που θα το απονείμει η αστική τάξη και την “εκκαθάριση των Εξαρχείων”, ενώ αν επί ημερών του υπάρξουν σκληρές καταδικαστικές αποφάσεις στη δίκη της ΧΑ, είναι πολύ ορατό το ενδεχόμενο να περηφανεύεται και για τον πόλεμό του “ενάντια στα 2 άκρα”.

Το Matrix, ο Σούπερμαν και το συγκριτικό πλεονέκτημα του καπιταλισμού


Το Matrix, ο Σούπερμαν και το συγκριτικό πλεονέκτημα του καπιταλισμού

 
Μια κλασσική ερώτηση μετά από κάθε μέτριο εκλογικό αποτέλεσμα, αναμενόμενη όσο οι φουσκοδεντριές την άνοιξη (και το αποτέλεσμα) είναι η: "Γιατί καλέ τα ποσοστά σας παραμένουν εκεί γύρω στο 5%...", ακολουθούμενη από ποικίλα "ενώ", ανάλογα με την αντίληψη του ερωτώντος για τους λόγους για τους οποίους το 5% θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η απάντηση δεν βρίσκεται ούτε στις φουσκοδεντριές, ούτε στους συσχετισμούς, ούτε στις γκαντέμικες συναστρίες. Η απάντηση βρίσκεται στο Matrix.
(Déjà Vu, νομίζω ότι το έχω ξαναγράψει αυτό)

Έλα, δεν θα γράψω κάτι τόσο κοινότοπο όσο ότι ο λαός απολαμβάνει μακάρια έναν εικονικό κόσμο κανονικότητας ενώ στην πραγματικότητα είναι εμφιαλωμένος προς κατανάλωση. Σιγά μην αρχίσω και τις διαταγές τύπου "ξύπνα" σαν κάθε υστερικό θείτσο, προνομιακό μύστη της αληθείας.

«Αλλαγή φρουράς» και σήμα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών «εκκρεμοτήτων»


...στον «καθαρό διάδρομο» που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το σχηματισμό της κυβέρνησης ΝΔ, διενεργήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες με άξονα συζήτησης την 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Ηδη από το πρωί χτες, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης προϊδέαζε για το περιβόητο «σωστό μήνυμα» στην πορεία της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, «θυμίζοντας» ότι ο στόχος για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» (3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022) «αποτελεί μέρος της συμφωνίας» του 2018, δηλαδή της συμφωνίας σε επίπεδο Γιούρογκρουπ που αφήνει ως «παρακαταθήκη» η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο ίδιος θύμισε τις «καθυστερήσεις» στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης καθώς βέβαια και τους «κινδύνους» που εντοπίζονται από την Κομισιόν αναφορικά με τα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά» στους κρατικούς προϋπολογισμούς της διετίας 2019 - 2020, όπως αυτά προσδιορίζονται από την αντιλαϊκή συμφωνία.

Υπερωρίες


«Η Βουλή θα δουλέψει ολόκληρο το καλοκαίρι» ήταν μία από τις πρώτες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη μετά το κλείσιμο της κάλπης. Οπως συμπλήρωσε μάλιστα, «δεν ζητώ περίοδο χάριτος. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο». Τι είναι όμως όλα αυτά τα «επείγοντα» που θέλει να νομοθετήσει καλοκαιριάτικα; Και γιατί ο λαός θα πρέπει να τον ευγνωμονεί που θα κάνει ...υπερωρίες στη Βουλή; Μήπως είναι τίποτα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των πιο αδύναμων, όπως αυτά που περιέχονταν στις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ και τα οποία η ΝΔ απέρριπτε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια; Μήπως έχει σκοπό να νομοθετήσει μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών από τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια και βιάζεται να τους δώσει ανάσα; Μήπως θέλει να νομοθετήσει την αύξηση των συντάξεων και των μισθών; Μήπως σκοπεύει να καταργήσει κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους που παρέδωσε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει στη ΝΔ; Τίποτα απ' αυτά δεν σκοπεύει να κάνει. Αντίθετα, η πρεμούρα της νέας κυβέρνησης είναι να μη χάσει λεπτό στην ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων και στην ολοκλήρωση των «εκκρεμοτήτων» που παραλαμβάνει από τους προηγούμενους. Αλλωστε, το περιεχόμενο των πρώτων νομοσχεδίων περιγράφεται «με το νι και με το σίγμα» στις αποφάσεις του χτεσινού Γιούρογκρουπ. Οπότε, καμία αγωνία δεν πρέπει να έχει ο λαός για τους λόγους που η κυβέρνηση ΝΔ σχεδιάζει να ψηφίζει νόμους μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά θα πρέπει από σήμερα κιόλας να ετοιμάζει αγωνιστική απάντηση.

Συγχορδία



Οι αντιδράσεις από τις πρώτες κιόλας ώρες για το εκλογικό αποτέλεσμα δίνουν μια καλή γεύση για το τι έχει να περιμένει ο λαός μας από την «επόμενη μέρα».

Τα πανηγύρια της ΝΔ για την «ισχυρή εντολή» που της δόθηκε προκειμένου να «αλλάξει την Ελλάδα», οι δηλώσεις ότι οι ψήφοι που συγκέντρωσε δεν ήταν μόνο ψήφοι αποδοκιμασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και «θετική ψήφος στο πρόγραμμά» της, δείχνουν ότι από την επόμενη κιόλας στιγμή, το αποτέλεσμα διαβάστηκε ως «πράσινο φως» για την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης από εκεί που την αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις που θύμισε εκ νέου χτες το Γιούρογκρουπ και βέβαια με βάση τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υπερασπίζεται όλο το προηγούμενο αντιλαϊκό του έργο, αλλά δεσμεύεται ότι με βάση αυτό, τα επόμενα χρόνια θα κάνει «προγραμματική» αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΝΔ.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» λένε οι επιχειρηματικοί όμιλοι


Τη βεβαιότητά τους ότι η κυβέρνηση ΝΔ θα συνεχίσει στα χνάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν φορείς του κεφαλαίου, που παράλληλα υπενθυμίζουν τις απαιτήσεις του για την επόμενη μέρα

MotionTeam
Τη βεβαιότητα και την προσδοκία τους ότι και η κυβέρνηση ΝΔ θα υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και αναδιαρθρώσεις από εκεί που τις αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έως χτες «αποθέωναν» για το αντιλαϊκό της έργο, έδωσαν χτες με ανακοινώσεις τους μια σειρά από ενώσεις και φορείς του κεφαλαίου, στέλνοντας - μαζί και με τη χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ για τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις - μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης.
 Εκ μέρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ο πρώην ΣΒΒΕ, που αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε «κατηγορηθεί» για τις πολύ στενές σχέσεις που ανέπτυξε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), ο πρόεδρός του Αθ. Σαββάκης, σε επιστολή του προς τον νέο πρωθυπουργό, τον συγχαίρει για την καθαρή νίκη του και χαιρετίζει, εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου της ελληνικής περιφέρειας, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση» την εκλογή του.

Ο Αθ. Σαββάκης τονίζει ότι ο ΣΒΕ «προσβλέπει στην ταχύτατη ανάληψη πρωτοβουλιών από το κυβερνητικό επιτελείο, που θα συντελέσουν στην απεμπλοκή της χώρας από παρωχημένες δομές και νοοτροπίες, που εντέλει καθηλώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», για την παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.