Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Η φτώχεια του λαού, γεμάτα κρατικά ταμεία για τους επιχειρηματικούς ομίλους

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 7ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2022

Την εκτίναξη των εσόδων από τη φοροληστεία του λαού πάνω και από τους στόχους δείχνουν τα (προσωρινά) στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο 7μηνο του έτους, που ανακοινώθηκαν χτες, με την κυβέρνηση να «κλείνει το μάτι» στο κεφάλαιο για τον «δημοσιονομικό χώρο» που προκύπτει και για νέα μέτρα ενίσχυσής του, και να επιχειρεί να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στον λαό περί μερικών ακόμα ψίχουλων, που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» απέναντι στις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, στο διάστημα Γενάρη - Ιούλη το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33,697 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,797 δισ. ευρώ ή 16,6%, έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2022, παρά και τα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36,846 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,556 δισ. ευρώ ή 17,8% έναντι του στόχου.

17/8/1979 - Το μπλόκο της Κοκκινιάς

 

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

 

 

Ιστορική μέρα η σημερινή για την Κοκκινιά. Μέρα σύμβολο αγώνων για τη λευτεριά, μέρα ορόσημο, φωτεινό παράδειγμα για τους σημερινούς αγώνες του λαού της θρυλικής Κοκκινιάς.

Διακόσια παλληκάρια εκτελέστηκαν στις 17 Αυγούστου 1944 στη «μάντρα» της Οσίας Ξένης. Και δεν είναι μόνο αυτή η προσφορά της Κοκκινιάς στον αγώνα κατά των φασιστών - καταχτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Πάνω από 5.000 Κοκκινιώτες και Κοκκινιώτισσες έδοσαν τη ζωή τους σε μάχες, σε μπλόκα, σε βομβαρδισμούς, σε στρατόπεδα ή πέθαναν από την πείνα.

(...)

Χώρος


Την απάτη του «δημοσιονομικού χώρου» που «θα επιτρέψει νέα μέτρα στήριξης» επιστρατεύει ξανά η κυβέρνηση, με αφορμή τις χτεσινές ανακοινώσεις για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η υπέρβαση όμως της τάξης των 5 δισ. στα έσοδα κατά το πρώτο επτάμηνο δείχνει το ακριβώς αντίθετο: Την ώρα που ο λαός βυθιζόταν στην ενεργειακή φτώχεια και έβλεπε το εισόδημά του να λεηλατείται εξαιτίας της ακρίβειας, η φοροληστεία συνεχιζόταν ακάθεκτη, ώστε το κράτος να θωρακίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα απέρριπταν τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση των ειδικών φόρων και των χαρατσιών που φορτώνονται στον λαό. Ούτε βέβαια έχουν καμία σχέση με όσα ζουν οι αυτοαπασχολούμενοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τα αυξημένα έσοδα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές δείχνουν «το επιχειρηματικό μοντέλο που αλλάζει», προφανώς προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Καμία βάση δεν έχουν και οι προσδοκίες που «ζεσταίνει» ενόψει ΔΕΘ: Τα ψίχουλα των διαφόρων «pass» όχι μόνο εξανεμίζονται πριν ανακοινωθούν, αλλά στην πραγματικότητα πίσω από αυτά βρίσκονται και νέα μέτρα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με τον λογαριασμό να καταλήγει ξανά στον λαό. Μπροστά είναι άλλωστε τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» από τη «μεταμνημονιακή» εποπτεία, αλλά και οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, που σηματοδοτούν κλιμάκωση της επίθεσης. Απέναντι σε αυτή, μόνο ο λαός με τον αγώνα του μπορεί να βάλει εμπόδια, να διαμορφώσει «χώρο» για αντεπίθεση, για τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.

Αστυνομοκρατια και συλληψεις στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» - Συνεχιζουν τον αγωνα οι απεργοι (ΦΩΤΟ)

 



Με συλλήψεις συνδικαλιστών επιχειρούν εργοδοσία και κυβέρνηση για να τρομοκρατήσουν τους απεργούς στην «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» που συνεχίζουν τον αγώνα τους για ανάκληση των απολύσεων και για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.  

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους από νωρίς το πρωί της Τετάρτης έξω από το εργοστάσιο «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη. Οι απεργοί με δηλώσεις τους και με παρέμβαση στους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, ξεκαθάρισαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Πάλη για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

 


Την ανάγκη ο λαός να οργανώσει την πάλη του και να διεκδικήσει την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά, την απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, αναδεικνύει η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο Σωματείο εργαζομένων «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», με αφορμή τις εξελίξεις στους ΑΗΣ και τα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ευρύτερα στη χώρα, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει τη συμμετοχή της λιγνιτοπαραγωγής στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Τις προηγούμενες μέρες άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη μέσω των ταινιόδρομων μεταφοράς από τα ορυχεία Μαυροπηγής και Νότιου Πεδίου, στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, «Πτολεμαΐδα 5», η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα θα δοκιμαστούν τα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς του καυσίμου προς τους μύλους και τον λέβητα της μονάδας, ενώ στην συνέχεια θα δοκιμαστούν τα συστήματα ανάφλεξης του καυσίμου, προκειμένου η μονάδα να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία μέσα στον Σεπτέμβρη και σε εμπορική λειτουργία τον Δεκέμβρη, με προσωπικό που θα μετακινηθεί από τους άλλους ΑΗΣ.

Η ταμπακιέρα

 

 

Όλα τα έχει η αντιπαράθεση κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τις υποκλοπές, εκτός από την ταμπακιέρα. Που δεν είναι άλλη από το σάπιο και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και ΕΕ, το οποίο θωρακίζει τις παρακολουθήσεις και τις παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων, αλλά διευρύνει σκόπιμα και το πεδίο εφαρμογής τους, ώστε να μην εξαιρείται ουσιαστικά κανένας από την «τσιμπίδα» των μυστικών (και μη) υπηρεσιών.

Δεν ακούμε λοιπόν τίποτα όλες αυτές τις μέρες από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων:

- Για το πολυδαίδαλο πλέγμα των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων και Οδηγιών που δίνουν το «πράσινο φως» για την παρακολούθηση των πάντων, άλλοτε στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» και άλλοτε για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και του «εξτρεμισμού».

- Για τις διασταλτικές ερμηνείες που προβλέπει ο νόμος σε ό,τι αφορά τις «απειλές για την εθνική ασφάλεια», δίνοντας το ελεύθερο στο κράτος και στις μυστικές υπηρεσίες του να στοχοποιούν τον καθένα ως ύποπτο με συνοπτικές διαδικασίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» Στο πλευρό των απεργών εργατικά σωματεία της περιοχής (VIDEO)

 

 
 

Την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση εκφράζουν στους απεργούς της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ», εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με την παρουσία τους στο χώρο του εργοστασίου, όπου από νωρίς το πρωί σήμερα έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Τα σωματεία που βρίσκονται ήδη στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ», όπως το ΣΕΤΕΠΕ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καλούν και άλλα σωματεία να πράξουν το ίδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» θα βγουν νικητές.