Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Τρέμε Ρήγα Φερραίε!


Φωτογραφία αρχείου 
Φωτογραφία αρχείου

Της Ευαγγελίας Παπαγεωργίου*

Τρέμε Ρήγα Φερραίε! Τρέμετε Βολταίρε, Ντιντερό και Ζαν-Ζακ Ρουσώ! Τρέμετε φιλόσοφοι εμπνευσμένοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού, εσείς που ταχθήκατε υπέρ της ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης! Κουρελιάζοντας ακόμη και τις λεγόμενες βασικές αστικές αξίες του Διαφωτισμού, τώρα, η κυβέρνησή μας προτίθεται να ποινικοποιήσει προληπτικά και τις ιδέες! Έφτασε το σχέδιο νόμου της σημερινής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της «ιδεολογίας της βίας» και «την πρόληψη των διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας», βάζοντας στο ίδιο τσουκάλι τη ριζοσπαστικοποίηση, μαζί με τον βίαιο εξτρεμισμό, την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία. Κι αυτό, για να θολώνει τα νερά και να μπερδεύει τους ανθρώπους.

Τι πονηροί και άθλιοι που είναι οι εμπνευστές του άθλιου νομοσχεδίου! Με περίσσιο αυταρχισμό και πνεύμα καταστολής, κόντρα σε όσους έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να διαδηλώνουν, κόντρα σε κινητοποιήσεις συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, μαζικών φορέων και εργαζόμενων, βάζουν σε παρανομία τη «ριζοσπαστικοποίηση» (αυτήν ακριβώς που θέλουν να χτυπήσουν), μαζί με τον βίαιο εξτρεμισμό (που τόσες σχέσεις έχει με το παρακράτος), την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία (για τις οποίες σιγά μην κόπτονται, όπως έχει πολλάκις αποδειχτεί)! Θέλουν μάλιστα να συστήσουν, μέσα στο λεγόμενο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και νέο κέντρο πάταξης της ριζοσπαστικοποίησης, που θέλουν να το ονομάσουν «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας». Ακόμη περισσότερη «προστασία» δηλαδή! (Γιατί ο συνειρμός μου με πάει στις πρακτικές της αμερικανικής αστυνομίας και στο «I can’t breathe» του George Floyd και φρίττω; )

Το 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ξεκινά το ταξίδι του σε όλη τη χώρα.


«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή»
 
 
«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή». Αυτό είναι το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ξεκινά το ταξίδι του σε όλη τη χώρα. Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν την Πέμπτη 17, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Νωρίτερα την ίδια μέρα θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.
 
 Η προετοιμασία του Φεστιβάλ έχει ήδη ξεκινήσει και οι «μηχανές» δουλεύουν στο φουλ! Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να φτάσει το σύνθημα παντού, αλλά και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προσαρμογή του Φεστιβάλ στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες. Με μεράκι και εφευρετικότητα θα «χτιστούν» οι όμορφες κόκκινες πολιτείες, για να φωτίσουν την ανάγκη η νέα γενιά να βγει στην αντεπίθεση, να γίνει η γενιά της πάλης για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που δεν μας αφήνει να πάρουμε «ανάσα», για το πραγματικό σύγχρονο, καινοτόμο και νέο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Οι εξελίξεις «βράζουν» - Ο λαός σε αγωνιστική ετοιμότητα


Με τις εξελίξεις να «βράζουν» σε όλα τα μέτωπα, από τα γεωπολιτικά και την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, μέχρι το φούντωμα των κρουσμάτων κορονοϊού και τα μέτρα έντασης του κρατικού αυταρχισμού, γίνεται φανερό ότι οι μάχες για το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι μπροστά. Οτι το πεδίο για να εκφραστεί η αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του είναι ανοιχτό. 
Κυρίως, ότι η ετοιμότητα παρέμβασης στις εξελίξεις είναι σήμερα ακόμα πιο αναγκαία για τα εργατικά συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, για τις πρωτοπόρες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο κίνημα. Μια ετοιμότητα που καταγράφηκε και με τα πρόσφατα μεγάλα συλλαλητήρια ενάντια στο νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη όχι απλά για τη «συντήρηση» δυνάμεων, αλλά για την κλιμάκωση με την είσοδο περισσότερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων στην πάλη.
 
Οι καιροί άλλωστε είναι τέτοιοι που επιβάλλουν τη μέγιστη δυνατή λαϊκή δράση και επαγρύπνηση. Ο λαός δεν έχει την πολυτέλεια π.χ. να βλέπει παθητικά στις ειδήσεις την εξέλιξη του παζαριού μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, ειδικά τώρα που οι ...άμεσα «ενδιαφερόμενοι», ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πέφτουν με τα μούτρα για να μοντάρουν τη «διευθέτηση». Κάθε μέρα εντείνεται το «μασάζ» στους εργαζόμενους ώστε να πειστούν ότι θα είναι «λυτρωτική» μια συμφωνία μοιράσματος του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, με τη σφραγίδα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η κλιμάκωση της παρέμβασης της ΕΕ, οι απανωτές πρωτοβουλίες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για να μείνει η Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο», με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει «τα ρέστα της» σε αυτή την κατεύθυνση, είναι που καθορίζουν το πλαίσιο, για το οποίο έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί η εργατική τάξη.