Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η εξαθλίωση σου τα κέρδη μας.


Στο κόκκινο η τηλεθέαση εκπομπής («Entre todos», δηλαδή «Μεταξύ μας») με πρωταγωνιστές εξαθλιωμένους Ισπανούς.
                                      Ριάλιτι με έπαθλα φαγητό ή δουλειά
Οταν το 2006 το τηλεριάλιτι «Working girl» -στο οποίο άνεργα, φτωχά μαύρα κορίτσια αναζητούσαν εργασία με σκοπό να μαζέψουν χρήματα για να παντρευτούν και να ανοίξουν σπίτι στη Ζάμπια- άρχισε να προβάλλεται συγκλονίζοντας την αφρικανική χώρα, η διεθνής τηλεοπτική κοινότητα θεατών και παραγωγών θεαμάτων το αντιμέτωπισε με συγκατάβαση του τύπου «εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου σε τριτοκοσμικές χώρες».
Η Τόνι Μορένο, η παρουσιάστρια του «Entre todos», υπερασπίζεται την ηθική και την αρτιότητά του, μιλώντας για «καθρέφτη της πραγματικότητας» στα ισπανικά περιοδικά, απαντώντας σχεδόν ταυτόχρονα σε ερωτήσεις για τα καλλυντικά και τα ρούχα που προτιμά, και μάλιστα την ίδια στιγμή που στην εκπομπή της πουλάει κακομοιριά... Η Τόνι Μορένο, η παρουσιάστρια του «Entre todos», υπερασπίζεται την ηθική και την αρτιότητά του, μιλώντας για «καθρέφτη της πραγματικότητας» στα ισπανικά περιοδικά, απαντώντας σχεδόν ταυτόχρονα σε ερωτήσεις για τα καλλυντικά και τα ρούχα που προτιμά, και μάλιστα την ίδια στιγμή που στην εκπομπή της πουλάει κακομοιριά...Την ίδια περίοδο, άνεργοι, οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες και άνθρωποι με δυσκολίες κοινωνικής ένταξης πρωταγωνιστούν σε αντίστοιχες εκπομπές, κυρίως αμερικανοβρετανικών δικτύων, σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση, καθώς οι τηλεήρωες θεωρούνταν «μια αξιοπερίεργη μειονότητα».
Στα χρόνια από το 2006 έως και φέτος η καθοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αποτυπώθηκε στις τηλεοπτικές οθόνες με το αμερικανικό «Big Spender» για τους παθιασμένους με τα ψώνια και τις αγορές, που ξόδευαν αδιακρίτως ακόμη και άνεργοι, το «Till debt do us part» για τα ζευγάρια που χώριζαν υπό βουνά χρεών παρά τις νουθεσίες ειδικών, το βρετανικό «Go greek for a week» με Βρετανούς που καλούνταν να ζήσουν σαν Ελληνες στην Ελλάδα της κρίσης.
Και τώρα το «Entre todos» («Μεταξύ μας»), τηλεριάλιτι στο οποίο συμμετέχουν εξαθλιωμένοι Ισπανοί, χτυπά κόκκινο τηλεθέασης, γιατί, όπως λένε οι παραγωγοί του, μιλά στις καρδιές των περισσότερων τηλεθεατών.
Το «σόου των φτωχών», όπως αποκαλείται το «Entre todos», προβάλλεται από το κρατικό κανάλι RTVE, που γράφει στην ιστοσελίδα του προγράματος: «Μπορεί να ανακοινώνονται θετικά βήματα για τη χώρα και να διαφαίνεται ανάπτυξη, όμως την ίδια στιγμή κάθε μέρα μεγαλώνει η λίστα αυτών που χάνουν τη δουλειά, το σπίτι τους και περιμένουν στα συσσίτια για φαγητό».
Εργασία, τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και στέγη για να κοιμηθούν ζητούν οι Ισπανοί «πρωταγωνιστές», που μοιράζονται στην κάμερα ιστορίες τραγικής καθημερινότητας. Στο προηγούμενο επεισόδιο, η Μαρία Χεσούς Κάλνο, άνεργη, χωρισμένη μητέρα, δεν μπορεί να ζήσει τα τρία παιδιά της. Πάνελ ειδικών -ψυχολόγοι, δικηγόροι, οικονομικοί σύμβουλοι- της προτείνουν λύσεις, ενώ το κοινό που μπορεί να προσφέρει βάζει φωτιά στις τηλεφωνικές γραμμές.
«Θέλουμε να δώσουμε μία βοήθεια σε όσους το χρειάζονται», υποστηρίζει η παραγωγή του «Entre todos», απαντώντας σε πολίτες και οργανώσεις ανθρωπιστικών δικαιωμάτων που καταγγέλλουν «παιχνίδια της κρατικής τηλεόρασης και εκμετάλλευση της ανέχειας των Ισπανών». Ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα που ζητούν να σταματήσει το ριάλιτι, γιατί προβάλλονται στερεότυπα και εμπορευματοποιείται ο ανθρώπινος πόνος - γιατί όμως αυτοί οι Ισπανοί δεν καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο της κρατικής τηλεόρασης;
Την ίδια στιγμή, η Τόνι Μορένο, η όμορφη παρουσιάστρια του «Entre todos», υπερασπίζεται την ηθική και την αρτιότητά του μιλώντας για «καθρέφτη της πραγματικότητας» στα ισπανικά περιοδικά, απαντώντας σχεδόν ταυτόχρονα σε ερωτήσεις για τα καλλυντικά και τα ρούχα που προτιμά...
(Πηγές: www.dailymail.co.uk, www.rtve.es/television/entre-todos, www.cnn.com)
πηγή: enet.gr