Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Λήγει σήμερα η μετενέργεια για τις κλαδικές συμβάσεις

Λήγει σήμερα η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου «Ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με το Ν.4046-14/02/2012 και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, Αρ. 6 /28/02/2012».
Μετά τη λήξη της μετενέργειας, οι κανονιστικοί όροι που αφορούν επιδόματα παύουν να ισχύουν, συνεχίζουν όμως να ισχύουν αποκλειστικά αυτοί που αφορούν αφενός το βασικό μισθό - ημερομίσθιο (της Συλλογικής Σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε) και αφετέρου τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονται στις ΣΣΕ.
Επειδή η συγκεκριμένη προσαρμογή ορίζεται από το νόμο, δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οποιοδήποτε άλλο επίδομα που προβλέπεται παύει να ισχύει.
Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Παραμένουν ακόμη σε ισχύ 23 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ των οποίων η μετενέργεια λήγει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.
Διαβάστε επίσης:Τι είναι η μετενέργεια. http://www.blog.gr/article.php?id=69360&category_id=39
Μείωση μισθών φέρνει η λήξη της μετενέργειας: http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=50934
πηγή: naftemporiki.gr- blog.gr

Έρχεται νέο ''χαράτσι'' από τη ΔΕΗ

Αύξηση της εγγύησης και άμεση είσπραξη της διαφοράς από το λογαριασμό, για τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, ζητά η ΔΕΗ



Ενα βήμα πιο πέρα πάνε οι προτάσεις της ΔΕΗ τις, ήδη αυστηρές, προβλέψεις υπέρ των εταιρειών προμήθειας και κατά των «κακοπληρωτών» πελατών, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η δεδομένη εκτίναξη του μεγέθους των «κακοπληρωτών» της ΔΕΗ τους επόμενους μήνες, όταν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα ξεπεράσει κάθε όριο, διαφαίνεται ήδη αυτό το διάστημα, που οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί εκτιμώνται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ και οι αιτήσεις για διακανονισμό έχουν υπερπολλαπλασιαστεί. Οι θέσεις της ΔΕΗ και όσα έχουν ήδη καταληχθεί υπέρ των εταιρειών ρεύματος, αποτελούν «σήμα κινδύνου» για τα νοικοκυριά που ήδη αδυνατούν να πληρώσουν ή θα βρεθούν τους επόμενους μήνες σε αυτή τη θέση, καθώς οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι πολλαπλασιάζονται και οι μισθοί περικόπτονται διαρκώς από τα αφεντικά, την κυβέρνηση και την τρόικα.