Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

30 χρόνια από το 13ο συνέδριο

 

 
Οι κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα
 
 
Στις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της 18ης Ιούνη του 1989 κυριάρχησε το ζήτημα των σκανδάλων. Τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή έλαβαν: Η Νέα Δημοκρατία 44,25% και 145 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 39,15% και 125 έδρες, ο Συνασπισμός 13,12% και 28 έδρες, η ΔΗΑΝΑ 1,01% και 1 έδρα και το κόμμα «Εμπιστοσύνη - Πεπρωμένο» (Μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης) 0,39% και 1 έδρα.

Λόγω της αυξημένης αναλογικότητας που είχε ο εκλογικός νόμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, για να αποτρέψει την αυτοδυναμία της ΝΔ, δεν έγινε δυνατό να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το ζήτημα που έμπαινε ήταν ότι χωρίς σχηματισμό κυβέρνησης και με τη διάλυση της Βουλής υπήρχε ο κίνδυνος παραγραφής των σκανδάλων. Ξεκίνησαν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Τελικά συγκροτήθηκε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη, στέλεχος της ΝΔ που ορκίστηκε στις 2 Ιούλη του 1989, η οποία κυβέρνησε για ένα τρίμηνο. Την κυβέρνηση στήριξε η ΝΔ και ο Συνασπισμός. Εκ μέρους του Συνασπισμού υπουργικές θέσεις πήραν οι Ν. Κωνσταντόπουλος, Φ. Κουβέλης, Θ. Παπαμάργαρης και Γ. Μυλωνάς.

Η κυβέρνηση Τζαννετάκη παραιτήθηκε στις 7 Οκτώβρη 1989. Ενα μήνα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, τον Νοέμβρη του 1989 πραγματοποιήθηκαν εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές η εκλογική δύναμη του Συνασπισμού μειώθηκε και σε ποσοστό και σε ψήφους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Για τη νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό

 

 Φωτό αρχείου


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ

& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ  105 52 ΑΘΗΝΑ 

ΤΗΛ. (210) 52 01 573 - 52 29 442  FAX 210 52 29 907

http://www.osika.gr       E – Mail: osika@otenet.gr


Άλλη μια τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό ψηφίστηκε στην Βουλή.  Στις δεκάδες τροπολογίες και νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις προστέθηκε ακόμη μία με την πολύ γνωστή σε εμάς επιχειρηματολογία  «ότι και αυτή ψηφίσθηκε για το καλό των συνταξιούχων, για δήθεν αυξήσεις που θα δοθούν με βάση τον σχεδιασμό 25ετίας κτλ». Αυτά μας λένε όλες οι κυβερνήσεις πολλά χρόνια τώρα για να κρύψουν την αλήθεια που ζούμε. Δηλαδή την μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών, την κατάργηση των δώρων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και πολλά άλλα που τα γνωρίζουμε.   

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις  μιας μικρής μερίδας 70.000 συνταξιούχων όπου θα τους δοθεί η Εθνική Σύνταξη 360 – 384 ευρώ και αυτό με προϋποθέσεις, ανακουφίζοντας τους προσωρινά. Δημιουργεί όμως τεράστιες δυσκολίες αφού καθυστερεί την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης, καθώς και τις επικουρικές που οδηγούνται στις καλένδες. 

Το πρόβλημα δεν είναι οργανωτικό – γραφειοκρατικό όπως ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός, αλλά πολιτικό που όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν για να ολοκληρώσουν την στρατηγική ιδιωτικοποίησης συνολικά  της κοινωνικής ασφάλισης που απαιτούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

Η πανδημία το «φωνάζει»...

 

 

Της Σεμίνας Διγενή 

Ένα χρόνο τώρα, η πανδημία γίνεται το γκάζι για την επιτάχυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ένα χρόνο τώρα, η διαχείρισή της από την κυβέρνηση γίνεται με στόχο μόνο τη σταθερότητα του συστήματος και τη στήριξη του κεφαλαίου. Ένα χρόνο τώρα, την χρησιμοποιεί για τον περιορισμό της μαζικής κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας, την εκμεταλλεύεται για να περάσει αντεργατικά μέτρα και μέτρα περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών.

Πατάει πάνω της για να πετύχει ακόμη πιο φτηνή εργασία, για να εξασφαλίσει περισσότερες διευκολύνσεις στο κεφάλαιο, για να επιβάλει νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και για ακόμη περισσότερη καταστολή και αυταρχισμό. Μέσα στον πανικό της πανδημίας, οι φωστήρες - προστάτες μας πέτυχαν το πρωτοφανές ρεκόρ του πιο αυστηρού lockdown με τα περισσότερα κρούσματα! Άλλωστε, την αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση την αντιλαμβάνεται με το να επικαλείται την καραμέλα της ατομικής ευθύνης και να μας μπαινοβγάζει στα σπίτια και στις δουλειές μας (επινοώντας διαφορετικούς λόγους και τύπους εγκλεισμού κάθε φορά).

«Βρείτε πόρους από εφοπλιστές και από την ΠΑΕ Ολυμπιακός!»

 

«Βρείτε πόρους από εφοπλιστές και από την ΠΑΕ Ολυμπιακός!»

«Βρείτε πόρους από εφοπλιστές και από την ΠΑΕ Ολυμπιακός!»

Επιστολή – καταγγελία καθηγήτριας του 9ου ΕΠΑΛ Πειραιά: Περί αξιολόγησης και «καινοτόμων δράσεων»

Από την ΕΛΜΕ Πειραιά παραλάβαμε το άρθρο της εκπαιδευτικού του 9ου ΕΠΑΛ Πειραιά (Ναυτικό ΕΠΑΛ) Βούλας, Ζούπη, το οποίο και αναδημοσιεύουμε:

Η προσπάθεια της διοίκησης να κάμψει τις αντιστάσεις των συναδέλφων, ατομικές και συλλογικές, αποτελεί την αφορμή για να καταθέσω τις σκέψεις μου για το νόμο για την αξιολόγηση.