Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Διαβουλεύσεις για το πώς θα φεσώνονται τα λαϊκά νοικοκυριά

 

Ο τρόπος με τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά τις υπέρογκες αυξήσεις των χρεώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης του Eurogroup. Θυμίζουμε ότι εδώ και μήνες τα αστικά οικονομικά επιτελεία διερευνούν νέους τρόπους τιμολόγησης, ενώ οι λεγόμενες επιδοτήσεις, που είναι χρήματα του λαού και δίνονται από το κράτος στους ομίλους της Ενέργειας για να μην εκτοξευθούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, μπαίνουν πλέον σε νέο καθεστώς.

Οπως είναι γνωστό, η Κομισιόν έχει προτείνει μία επιδότηση δύο σταδίων. Το πρώτο στάδιο θα αφορά τους οικονομικά ευάλωτους, που αφορά βέβαια περιπτώσεις στο όριο της εξαθλίωσης, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, με χαμηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα καλυφθεί το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων. Το δεύτερο στάδιο θα αφορά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις, για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά μόνο αν αποδεικνύουν ότι μειώνουν την κατανάλωση. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση προκύπτει από την κατανάλωση των νοικοκυριών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση των τιμολογίων.

ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ…

 

Και μοιάζει η πολιτική μας ηγεσία να αδυνατεί να κατανοήσει, έστω και στο μέτρο που τα όριά της της επιτρέπουν, την έλλειψη της αντιστοιχίας μεταξύ της κοινωνικής βάσης και του πλέγματος της πολιτικής εξουσίας, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ κοινωνικοοικομικής ιεραρχίας και κοινωνικής βάσης. Με επιδόματα φιλανθρωπίας, εκφοβισμούς για επικείμενο όλεθρο αλλά και επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις αισιόδοξης προοπτικής ως αποτέλεσμα συμμόρφωσης με την κυρίαρχη πολιτική,  απειλεί και κολακεύει η κάθε κυβέρνηση της κυρίαρχης τάξης, για να αποκοιμίζει έναν λαό που, επειδή είναι εκείνος που υφίσταται και παθαίνει, φοβισμένος για το χειρότερο, πάνω από δέκα χρόνια τώρα, τελικά δεν το αποφεύγει. Κι όταν μοιάζει η οικονομική και πολιτική κατάσταση έτοιμη να εκραγεί διαλύοντας τη δική του ζωή, το παραπλανητικό παραμύθι αναζητείται για να τον καθησυχάσει ή και απλώς να τον κάνει να ξεχάσει, για να συμμορφωθεί.
 
               Μια εβδομάδα τώρα τα μέσα ενημέρωσης, άξιοι υπάλληλοι της κυρίαρχης τάξης, επικεντρώνουν μεγάλο μέρος της ειδησεογραφίας στο θάνατο του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου. Κι είναι σαν να βρισκόμαστε μέσα σε μια χρονοκάψουλα πενήντα χρόνια πίσω και ν’ αναρωτιόμαστε πάλι για το ρόλο της μοναρχίας. Με την κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για τις ψήφους των βασιλοχουντικών, αλλάζοντας αποφάσεις, καλλωπίζοντας ανακοινώσεις, αναλαμβάνοντας τα διαδικαστικά μιας ...ιδιωτικής κηδείας. Γενικά μια εβδομάδα τώρα αντικαθίσταται η ιστορία με  ένα παραμύθι που έχει ήρωά του  έναν ευγενικό νέο Έλληνα βασιλιά, που μπορεί να  έκανε λάθη, αλλά αγαπούσε την Ελλάδα και νοιαζότανε για το καλό της. Και για άλλη μια φορά αναλωνόμαστε σε σκιαμαχίες για παλιότερες συγκρούσεις με τέτοιο τρόπο που να κρύβουν τις πραγματικές, οι οποίες συνεχίζονται και στο παρόν πέρα από τα πρόσωπα των πρώην βασιλιάδων. 

Από το 2014!

 


«Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρη Βίτσα, τον συντονιστή της ΕΕΚΕ Αμυνας Γιώργο Βαρεμένο και τον υπεύθυνο του Τμήματος Αμυνας Τάσο Βλάχο, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού υπό τον πρόεδρό της Ευάγγελο Δανιά, η οποία και έθεσε υπόψη των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα θέματα που την απασχολούν». Αυτό το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ημερομηνία 31/10/2014, λίγες μόλις βδομάδες πριν από τις εκλογές που έφεραν τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Σημειωτέον, την ίδια ακριβώς μέρα η αντιπροσωπεία της ΕΑΑΣ συναντήθηκε και με τη Χρυσή Αυγή (!) όπου τα δύο μέρη συμφώνησαν σε «κοινούς αγώνες» και «κοινά προγράμματα»! Απ' αυτήν τη συνάντηση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής είναι και η περίφημη φωτογραφία με τις δύο αντιπροσωπείες να χασκογελούν και να χαριεντίζονται κάτω από το πόστερ του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκου. Οπως φαίνεται, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ «έχτιζε» προεκλογικά την ...«αριστερή» του διακυβέρνηση οικοδομώντας σχέσεις με τους ακροδεξιούς της ΕΑΑΣ! Το ίδιο κάνει και τώρα, με τις συναντήσεις στελεχών του, αλλά και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο του παραρτήματος Καστοριάς, που πρωταγωνιστεί σε εμετικά εμφυλιοπολεμικά και αντικομμουνιστικά κηρύγματα, από τις γιορτές μίσους των ακροδεξιών στον Γράμμο και στο Βίτσι. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στο «ξέπλυμα» όλων αυτών είναι μνημειώδης και εξοργιστικός και κανένας προοδευτικός - αριστερός άνθρωπος δεν πρέπει να του τον συγχωρέσει.

Ο «κατακερματισμένος κόσμος» των ανταγωνισμών στο επίκεντρο του Νταβός

 

' KEYSTONE / GIAN EHRENZELLER

Με φόντο την ολομέτωπη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις εντεινόμενες αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ, ξεκίνησε χτες στο Νταβός της Ελβετίας το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα... «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Στο φόρουμ συμμετέχει η αφρόκρεμα των δυτικών μονοπωλίων, με περίπου 1.500 διευθύνοντες συμβούλους από μονοπωλιακούς ομίλους, κερδοσκοπικά ταμεία, επιχειρηματίες, καθώς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από 130 χώρες.

Απουσιάζουν ωστόσο οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, με την Ουάσιγκτον να εκπροσωπείται από τον ειδικό απεσταλμένο για την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, ενώ με φόντο την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία απουσιάζουν επίσης οι εκπρόσωποι των μεγάλων ρωσικών μονοπωλίων.

Στις εργασίες αντίθετα θα συμμετάσχουν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, και άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

«Αναβάθμιση...»

 

Από την πρόσφατη επίσκεψη του γγ του ΟΟΣΑ στην χώρα μας
 Από την πρόσφατη επίσκεψη του γγ του ΟΟΣΑ στην χώρα μας
Πηγή: Eurokinissi

 

Άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι στόχοι του κεφαλαίου και των κομμάτων του όχι μόνο δεν συναντιούνται πουθενά με τις λαϊκές ανάγκες αλλά προϋποθέτουν τη διαρκή συντριβή τους, είναι το παράδειγμα της λεγόμενης «επενδυτικής βαθμίδας» της ελληνικής οικονομίας, που επιθυμούν διακαώς οι όμιλοι και για την οποία «εργάζονται» η κυβέρνηση, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

«Επενδυτική βαθμίδα» σημαίνει να αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία από τους διεθνείς «οίκους» και τις «αγορές» στο επίπεδο που εξασφαλίζει φθηνότερο χρήμα για τον κρατικό δανεισμό και τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Βέβαια, από τις «αξιολογήσεις» και το πώς αξιοποιούνται για νέα αντιλαϊκά μέτρα, έχει πικρή πείρα ο λαός, είτε με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είτε με ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον γγ του ΟΟΣΑ, που επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα τη χώρα μας, «η επενδυτική βαθμίδα θα διευρύνει το ποσό των κεφαλαίων και θα μειώσει το κόστος τους για τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα». Θα εξασφαλίσει δηλαδή φτηνότερο χρήμα για το κεφάλαιο. Αυτός είναι ο στόχος τους, την ώρα που ο λαός πληρώνει πανάκριβα την Ενέργεια και τα άλλα βασικά αγαθά.

Μούχλα

 

Ντεκόρ στις τηλεοπτικές μεταδόσεις οι διάφοροι γραφικοί, μαζί με τον εσμό των βασιλιάδων και τους υπουργούς
 Ντεκόρ στις τηλεοπτικές μεταδόσεις οι διάφοροι γραφικοί, μαζί με τον εσμό των βασιλιάδων και τους υπουργούς
Πηγή: Eurokinissi

 

Τη μυρωδιά της μούχλας απέπνεε η κηδεία του έκπτωτου μονάρχη Γκλίξμπουργκ, τον οποίο συνόδευσε ως στην τελευταία του κατοικία ένας εσμός από βασιλιάδες, πρίγκιπες, πριγκίπισσες και άλλους παρατρεχάμενους του αναχρονιστικού θεσμού, που βρέθηκαν στην Αθήνα.

Όλοι αυτοί οι «βασιλικοί οίκοι», δεν ...καθαγιάζουν μόνο τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις στις χώρες τους, αλλά παρασιτούν και στις πλάτες των λαών τους, που πληρώνουν πανάκριβα τον διακοσμητικό τους ρόλο και την πολυτελή ζωή τους. Χώρια που η πλειοψηφία τους είναι μπλεγμένοι σε ένα σωρό σκάνδαλα, πολιτικά και οικονομικά.