Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Υπερωρίες στην παραγωγή και διάδοση fake news

 


Εικόνα 3
Εικόνα 3
Την Τετάρτη 1/11 η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποίησε μια εκδήλωση - συμβολή στην αναμέτρηση με τα fake news του πολέμου. Από τις ομιλίες, τις παρεμβάσεις και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αναδείχθηκε ότι η ισραηλινή προπαγάνδα αναποδογυρίζει την πραγματικότητα για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Γάζα και όχι μόνο.

Στην εκδήλωση, με τίτλο «Τα fake news του πολέμου: Εργαλείο προπαγάνδας για το "ξέπλυμα" της ισραηλινής κατοχής και της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διαλέγουμε τη σωστή πλευρά της Ιστορίας!», παρουσιάστηκαν στοιχεία που έχει ήδη αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», αλλά και νέα. Κάποια από αυτά δημοσιεύουμε πιο κάτω.

Η στρατιωτική βάση που κρύφτηκε

Οι ιστορίες παραπληροφόρησης που μεταδοθήκαν μετά τις 7 Οκτώβρη και την επίθεση της Χαμάς έχουν απλώσει μια πυκνή «ομίχλη πολέμου». Νέες μαρτυρίες και στοιχεία που αποκαλύπτονται κλονίζουν το «αφήγημα» που προσπάθησε να παρουσιάσει από την πρώτη ώρα το Ισραήλ, αλλά δεν βρίσκουν τόσο εύκολα χώρο στα Μέσα Ενημέρωσης που έχουν αναλάβει ρόλο πλυντηρίου της κατοχικής σφαγής.

Στο περίφημο rave party, για παράδειγμα, με δυσκολία βρίσκει κανείς χάρτη της περιοχής που να περιλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη των 3-4 χλμ. από τον χώρο της εκδήλωσης. Και αυτό επειδή αν «ανοίξει» η εικόνα, αποκαλύπτεται η στρατιωτική βάση που βρίσκεται νότια του κιμπούτς Re'im (εικόνα 1).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Καταδικάζουν τα fake news του Ισραήλ και των συμμάχων του

 

Δεκάδες υπογραφές σε κείμενο καταδίκης της προπαγάνδας από κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ που δικαιολογούν τη σφαγή των Παλαιστινίων

 

 

Δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και sites, που υπογράφουν κείμενο καταδίκης των fake news, τα οποία διακινούνται από το κράτος του Ισραήλ και τους συμμάχους του, την προπαγάνδα δηλαδή με την οποία ευθυγραμμίζεται η πλειοψηφία των ΜΜΕ και στη χώρα μας, κρατικών και ιδιωτικών.

Αναφέρει το κείμενο: «Μας γεμίζουν οργή η άθλια προπαγάνδα και οι κατασκευασμένες ειδήσεις από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη σφαγή των Παλαιστινίων και τις φρικαλεότητες του ισραηλινού στρατού δημιουργώντας το σενάριο με τον τίτλο: "Καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Με την προπαγάνδα τους ευθυγραμμίζεται η πλειοψηφία των ΜΜΕ και στη χώρα μας, ιδιωτικών και κρατικών, πρώτη απ' όλους η κρατική - κυβερνητική ΕΡΤ, για να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες του πολέμου και να δικαιολογήσουν την επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή:

Τρομοκρατία αλά καρτ, ανάλογα με το πού ... φυσάνε τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

 

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ...ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΟΥΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ»

Οι ΗΠΑ και άλλοι ΝΑΤΟικοί χρηματοδοτούσαν και εξόπλιζαν την παραστρατιωτική οργάνωση, που τα εγκλήματά της ήταν εφάμιλλα του ISIS

 

Μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, με πλήρη εξοπλισμό, που τους εξασφάλιζαν αφειδώς οι ΗΠΑ και άλλοι «δυτικοί» σύμμαχοί τους
Μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, με πλήρη εξοπλισμό, που τους εξασφάλιζαν αφειδώς οι ΗΠΑ και άλλοι «δυτικοί» σύμμαχοί τους
Στις 20 Ιούλη του 2012, μια ομάδα παραστρατιωτικών ενόπλων επιτέθηκε σε ένα από τα περάσματα στη συνοριογραμμή με το Ιράκ από την πλευρά της Συρίας.

Οταν κατέλαβαν το φυλάκιο, συγκέντρωσαν τους 22 στρατιώτες και τον διοικητή, έναν αντισυνταγματάρχη του Συριακού Στρατού μπροστά στους Ιρακινούς συνοριοφύλακες που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του περάσματος. Μπροστά στα μάτια των Ιρακινών, οι παραστρατιωτικοί έκοψαν τα χέρια και τα πόδια του αξιωματικού και στη συνέχεια εκτέλεσαν τους στρατιώτες.

Η παραπάνω μαρτυρία κατατέθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τηλεφωνικά από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Αμυνας του Ιράκ.1 Λίγες μέρες μετά, μια ακόμα σειρά από φρικιαστικά βίντεο εκτελέσεων αιχμαλώτων στη Συρία είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλώντας αποτροπιασμό.

Σε ένα από αυτά, απεικονίζεται ένα πλήθος γύρω από το κτίριο του Ταχυδρομείου της πόλης Αλ-Μπαμπ. Στα σκαλιά μπροστά από την κεντρική είσοδο υπήρχαν 3 πτώματα εργαζομένων στο ταχυδρομείο, τα οποία αυξάνονταν όσο περνούσε η ώρα, καθώς και άλλοι άνθρωποι ρίχνονταν από την ταράτσα στο κενό μπροστά στο πλήθος.2

Σε άλλο βίντεο, ένας άνδρας δεμένος πισώπλατα σε πεζοδρόμιο στο Χαλέπι εκλιπαρεί: «Θα προτιμούσα να πεθάνω από σφαίρα». Πάνω του σκύβει ένας άλλος άνδρας, και τον μαχαιρώνει στον λαιμό. «Αυτή είναι η μοίρα όλων των Σαμπιχά (μισθοφόροι της κυβέρνησης Ασαντ) και όσων υποστηρίζουν τον Μπασάρ [Ασαντ]» φωνάζει αυτός που βιντεοσκοπεί.3

Να ακουστεί μέχρι τη Γάζα: Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

 


Στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου,

η αστυνομία απειλούσε όσους διαδήλωναν για την Παλαιστίνη

επικαλούμενη «αυστηρές οδηγίες»

(λέγε με κυβέρνηση...)

Στη Λάρισα, το γιγαντοπανό στο Εργατικό Κέντρο στο δημαρχείο

κατέβηκε «πάραυτα» σε δύο ώρες

από τη διοίκηση του δήμου (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ).

Σε γειτονιές της Αθήνας

τα πανό της αλληλεγγύης «ξίνισαν» σε μερικούς

...«γνωστούς και μη εξαιρετέους».

* * *

Αλλά και για την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο αεροδρόμιο

έσκουζαν απ' το πρωί μεγαλοδημοσιογράφοι

...και μεγαλο-τρολ,

απαιτώντας «να πέσουν κεφάλια».

Κάποιοι ενοχλούνται πολύ

επειδή ο λαός δεν τρώει την προπαγάνδα τους

και τα fake news των Ισραηλινο-ΝΑΤΟικών.

Τόσα λεφτά και τόσος κόπος πεταμένα «στον κουβά»!

Οσο να 'ναι, μια ανησυχία την έχουν...

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 4-5 Νοέμβρη


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 4-5 Νοέμβρη:

 

Μεγάλο συλλαλητήριο – συναυλία την Κυριακή 5 Νοέμβρη στις 11 π.μ. Στο Σύνταγμα και πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ

Υπόθεση όλου του λαού Υπόθεση όλου του λαού η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

Απεργία των οικοδόμων στις 8 Νοέμβρη

Μια μεγάλη μάχη για το μεροκάματο και την ίδια τη ζωή τους

Σφαγή στη Γάζα - φωτιά στη Μέση Ανατολή

  • ∆υναµώνουµε την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό!

  • Τρομοκρατία αλά καρτ

  • Ευρωπαϊκή Ένωση: Σε πλήρη λειτουργία τα «αντιτροµοκρατικά» ραντάρ

  • Στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ

  • Η προπαγάνδα του πόλεµου:

  • Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ: Καταδικάζουν τις κατασκευασμένες ειδήσεις του Ισραήλ και των συµµάχων του

  • Ιστορική αναδρομή