Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον τουρισμό


Στα μέσα της τουριστικής περιόδου οι τουριστικοί και ξενοδοχειακοί επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν με κέρδη που προκύπτουν από την εντεινόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και από την αξιοποίηση προγραμμάτων επιδότησης των επιχειρήσεων για προσλήψεις με πενιχρούς μισθούς. 

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλιστη εργασία, τους άθλιους μισθούς, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια στους κατά τ’ άλλα «παραδεισένιους» τόπους διακοπών.

Τα παραπάνω ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, η οποία έχει ως εξής:
«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιεί προγράμματα επιδότησης τουριστικών επιχειρήσεων για προσλήψεις τζάμπα εργαζομένων, χωρίς να καταβάλουν ούτε ευρώ για μισθούς και ασφάλιση.

Με το ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα "Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας", 8.000 άνεργοι λαμβάνουν για θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση μέχρι 2.458 ευρώ για 500 ώρες, χωρίς ασφάλιση -λιγότερα από 5 ευρώ την ώρα- ενώ οι πάροχοι κατάρτισης λαμβάνουν ως 1.360 ευρώ για κάθε άνεργο.

Οι τουριστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι εντείνουν τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, υποκαθιστώντας τους εργαζόμενους με τζάμπα εργατικό δυναμικό. Γενικεύονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και μίας μέρας, καταγράφεται ηλικιακός ρατσισμός, δουλεμπορικά γραφεία φέρνουν από το εξωτερικό εργαζόμενους για βαριές δουλειές στα ξενοδοχεία, με άθλιους μισθούς, συνθήκες εργασίας και ωράρια.

Θύμα της εξοντωτικής δουλειάς υπήρξε μια 19χρονη Ουκρανή μαθητευόμενη που ξεψύχησε στην εργασία της σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο.

Τα αμύθητα κέρδη των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων παρά την κρίση δεν σήμαναν αυξήσεις μισθών, αλλά δραστική μείωση, αποκαλύπτοντας τα ψεύδη ελληνικών κυβερνήσεων και τρόικας για το ποιος ωφελείται από την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

1. Στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στον τουρισμό;

2. Στο ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης προωθούν το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και την εφαρμογή άθλιων εργασιακών συνθηκών;».