Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Για... τα καρναβάλια! Στο στόχαστρο των φασιστοειδών ο δήμος Πάτρας - Κ. Πελετίδης: «Κύριε Υπουργέ…είναι στην ευθύνη σας στο πώς θα ενεργήσετε»


Νέα Ερώτηση των φασιστοειδών για
τον δήμο Πάτρας


Eπιστολή - απάντηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, απέστειλε χτες ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, με αφορμή Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων - Πατρινό Καρναβάλι, ζητώντας διάφορα στοιχεία.
Ετσι, λίγες μέρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου που αθώωσε τον δήμαρχο Πατρέων για το γεγονός ότι δεν έδωσε χώρο πριν από τις εκλογές, αλλά και στοιχεία στα φασιστοειδή για τα παιδιά μεταναστών στους παιδικούς σταθμούς, το υπουργείο κοινοποίησε στον δήμο νέα Ερώτηση των φασιστοειδών. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Πατρέων.

Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου προς τον υπουργό Εσωτερικών έχει ως εξής:

Για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Σοβιετική Ενωση


Ξένοι φοιτητές στο πανεπιστήμιο «Πατρίς Λουμούμπα» της Μόσχας
Ξένοι φοιτητές στο πανεπιστήμιο «Πατρίς Λουμούμπα» της Μόσχας
Παρουσιάζουμε σήμερα αποσπάσματα από τη διάλεξη που έδωσε ο Μ. Α. Προκοφίεφ, αναπληρωτής υπουργός Ανώτατης και Ειδικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης1 της ΕΣΣΔ, στο Διεθνές Φοιτητικό Σεμινάριο για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην ΕΣΣΔ, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 1959 στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
 Στο κείμενο βλέπουμε να αναπτύσσεται η λογική που διέπει την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Σοβιετική Ενωση, ενώ αναδεικνύονται και ουσιώδεις διαφορές με τα αστικά πανεπιστήμια.

Τα βασικά επιτεύγματα των σοβιετικών ανώτατων σχολών
 
Η ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Σοβιετική Ενωση συγκεντρώνει μεγάλη προσοχή. Στη χώρα μας, οι ανώτερες σχολές θεωρούνται κοινωνικά αναγκαίοι οργανισμοί, οι οποίοι καλούνται να εκπαιδεύσουν ειδικούς, μελλοντικούς οργανωτές και ηγέτες στη βιομηχανία, την επιστήμη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Το γεγονός ότι η εκπαίδευση έφτασε στις πλατιές μάζες του λαού αποτέλεσε ένα βασικό στοιχείο της πολιτιστικής επανάστασης που συντελέστηκε στη χώρα μετά την εγκαθίδρυση του σοβιετικού κράτους.
(...) Οι ανώτερες σχολές συνδέονται στενά με την εθνική οικονομία και σε αυτές αντανακλώνται οι διεργασίες που συντελούνται σε αυτή. (...) Οι ανώτερες σχολές έπρεπε να λάβουν υπόψη τις προοπτικές ανάπτυξης της επιστήμης, της εκπαίδευσης, των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και του πολιτισμού, αυξάνοντας αντίστοιχα την εκπαίδευση προσωπικού.

Εκπέμπουν κοινό μήνυμα



Με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που παρουσιάζουν συρρίκνωση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ξεκίνησε από προχτές ένα γαϊτανάκι δηλώσεων και αντεγκλήσεων, κυρίως ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ. Το βασικό επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι η αδυναμία της οικονομίας να ανακάμψει, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ, είναι οι καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση», τις οποίες αποδίδει στην κωλυσιεργία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η συνέχιση της αβεβαιότητας αποθαρρύνει τις επενδύσεις και αυτό αντανακλάται σε εκ νέου συρρίκνωση του παραγόμενου ΑΕΠ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απαντάει μεν ότι τα τελικά στοιχεία είναι αυτά που κρίνουν τη χρονιά (θα δημοσιευτούν τον Απρίλη), αλλά σε κάθε περίπτωση επιμένει κι αυτή ότι η οικονομία χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό σοκ», που θα προέλθει από την αύξηση των επενδύσεων. Επομένως, είτε με το αρνητικό επιχείρημα της αβεβαιότητας, είτε με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «παραγωγικής ανασυγκρότησης», εκεί που καταλήγουν και οι δυο είναι ότι χρειάζονται επενδύσεις. Οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως αυτά που προβλέπονται στα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης και στο «μενού» των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Δηλαδή, ακόμα και μέσα από τον σκυλοκαβγά τους, το μήνυμα που περνάνε στο λαό είναι το ίδιο: Σκάσε και δέξου νέες θυσίες, για να έρθουν επενδύσεις και να έχουμε ανάπτυξη...