Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Καλός και κακός «αναθεωρητισμός», καλός και κακός εξοπλισμός;

 

Από την αποστολή ελληνικού στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία 
Από την αποστολή ελληνικού στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία
Πηγή: Associated Press

 

Την απαράδεκτη ρώσικη εισβολή έχει ακολουθήσει ένα πογκρόμ προπαγάνδας και από τις δύο πλευρές. Μία από τις λέξεις που ακούμε όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες είναι η λέξη «αναθεωρητισμός», ο οποίος χρεώνεται μονομερώς στην καπιταλιστική Ρωσία για την απόφασή της να αλλάξει με πόλεμο τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υποκριτικού ενδιαφέροντος σε σχέση με τον αναθεωρητισμό αποτελεί η δήλωση του πρωθυπουργού πριν λίγες ημέρες ότι «ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Το «απ’ όπου κι αν προέρχεται» έχει μία σημασία.

8η ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Μέρα πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή

 

 

Κοινές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις οργανώνουν την Τρίτη 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και άλλοι φορείς.

Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα.

«Εκμετάλλευση, εκβιασμοί και βία, ασπίδα προστασίας η πάλη για χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία»: Το σύνθημα που έχει προτάξει η ΟΓΕ μπροστά στη φετινή 8η Μάρτη αποτελεί τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο σχεδιάζονται κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες με επίκεντρο τις ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην υγεία, στην προστασία της μητρότητας, στη μόρφωση.

Στο έδαφος των εξελίξεων στην Ουκρανία, η ΟΓΕ, τα σωματεία και οι φορείς της Αττικής δίνουν στη συγκέντρωση της 8ης Μάρτη χαρακτήρα πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την απεμπλοκή της χώρας από τα ευρωατλαντικά σχέδια. «Εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ευρωατλαντικά σχέδια, καθώς η όξυνση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο προειδοποιεί για τους τεράστιους κινδύνους νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και τις επιπτώσεις που θα έχει για τον λαό αυτή η εμπλοκή», τονίζουν στο ψήφισμα που υιοθέτησαν σε κοινή τους σύσκεψη.

Επτά καίρια ερωτήματα και οι απαντήσεις:

 


 
Επτά καίρια ερωτήματα και οι απαντήσεις:
 
Οι συζητήσεις έχουν φουντώσει τελευταία γύρω από το θέμα του πολέμου, οπότε μάζεψα αυτές που συναντάω περισσότερο και γράφω μια αράδα σαν σκέψη για την κάθε μια. 
 
1) Ουκρανία ή Ρωσία ;
 
Ακόμα και ο ποιο αφελής μπορεί να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά ένας πόλεμος Ρωσίας – Αμερικής – Ε.Ε με εμπροσθοφυλακή τον πολυβασανισμένο λαό της Ουκρανίας. ΟΙ ΗΠΑ θέλουν να στήσουν ΝΑΤΟική βάση στην περιοχή, η Ε.Ε θέλει τον ενεργειακό πλούτο της Ουκρανίας και τον έλεγχο της διόδου ενώ η Ρωσία θέλει εξίσου τον έλεγχο της διόδου αλλά και τον έλεγχο της ενέργειας προκειμένου να συνεχίσει η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε από αυτήν. Όποιος λοιπόν επιλέγει στρατόπεδο ας ξέρει τουλάχιστον ποια είναι αυτά. 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ «Κανένας μόνος του απέναντι στην ακρίβεια και τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στο ρεύμα» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

Διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο και την Δημοτική Αρχή

 

 
 

«Κανένας μόνος του απέναντι στην ακρίβεια και τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στο ρεύμα», διατρανώθηκε με αποφασιστικότητα στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Πάτρα, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και της αγωνιστικής Δημοτικής αρχής της πόλης.

Την ίδια ώρα που γινόταν η συγκέντρωση στο χώρο κατέφθανε κόσμος που του έχουν κόψει το ρεύμα. Γυναίκα νεφροπαθής κατήγγειλε ότι ακόμη και σήμερα το πρωί η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος απ το σπίτι της, ενώ από το τέλος του 2019 αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας νοσηλευόμενη για μεγάλο διάστημα στο Νοσοκομείο και ενώ πλήρωνε τμηματικά το λογαριασμό της. Κατήγγειλε ότι δεν γνωρίζει καν το ύψος του χρέους της και ζήτησε άμεση βοήθεια. Άλλος κάτοικος από την Οβρυά σημείωσε ότι του ήρθε λογαριασμός 800 ευρώ, ενώ είναι άνεργος και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Κατήγγειλε δε ότι τον πέταξαν ακόμη και εκτός κοινωνικού τιμολογίου. 

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν δεκάδες συνδικαλιστές της διοίκησης του Εργατικού Κέντρο Πάτρα, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μαρμούτα και συνδικάτων, εργαζόμενοι καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη. Συμμετείχαν επίσης φορείς αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών.

Δίνουν 255 εκατομμύρια στους επιχειρηματίες για την «Διπλή Ανάπλαση» σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας

 


Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας: ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΧΟΝΤΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ και πολιτικά παιχνίδια πάνω στις  πλάτες των φίλων του Παναθηναϊκού και πάνω στην ανάγκη ο Παναθηναϊκός να  έχει μια σύγχρονη και λειτουργική έδρα, που να ανταποκρίνεται στην ιστορία και  το μέγεθος του συλλόγου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας συνεδριάζει την Τετάρτη 02 Μαρτίου με  μοναδικό θέμα την έγκριση των συμβάσεων μεταξύ του Δήμου Αθήνας, του  ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ ΠΑΟ και τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, για την Διπλή Ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό.  

Ένα σχέδιο που ξεκίνησε το 2006 και σήμερα βρίσκεται στην τελική του φάση, αφού  διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις και εξαλείφθηκαν τα εμπόδια και κάθε χρονοβόρα  διαδικασία για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. 

Η «ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ» εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του  κεφαλαίου για το Λεκανοπέδιο της Αττικής και ειδικότερα για το κέντρο της  Αθήνας, που ξεδιπλώνεται με έργα μεγάλης ή μικρότερης εμβέλειας με κριτήριο  την κερδοφορία του και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Η εξειδίκευση του αστικού  σχεδιασμού γίνεται με νόμους που ψηφίζουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας  εναλλάξ τη μετατροπή του κέντρου της Αθήνας και συνολικά της Αττικής σε διεθνή  προορισμό τουρισμού «υψηλού επιπέδου», με επέκταση της τουριστικής περιόδου,  δικτύωση των πολιτιστικών πόλων και του φυσικού περιβάλλοντος, αξιοποίηση  αδόμητων αστικών κενών

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Ζητάει ΜΚΟ με αναβαθμισμένο ρόλο σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος

 

Copyright 2021 The Associated

Την επικίνδυνη αναβάθμιση του ρόλου των ΜΚΟ, τη θέσπιση νομικής μορφής «ευρωπαϊκών ΜΚΟ» και την ενιαιοποίηση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία τους ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο με την έκθεση με τίτλο «Καταστατικό για τις ευρωπαϊκές διασυνοριακές ενώσεις και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» που καταψηφίστηκε από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε πρόσφατη Ολομέλεια.

Η έκθεση που υιοθετήθηκε με τις ψήφους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Φιλελεύθερων, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της λεγόμενης «Αριστεράς», καθώς και από τους Ελληνες ευρωβουλευτές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τον εκλεγμένο με τη ΧΑ, συντάχτηκε στο πλαίσιο του λεγόμενου «δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας» του Ευρωκοινοβουλίου, του δικαιώματος δηλαδή να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να του υποβάλει προτάσεις νόμου. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωκοινοβούλιο συνόδευσε την έκθεση με «πρόταση κανονισμού περί του καταστατικού του ευρωπαϊκού σωματείου» και «πρόταση οδηγίας σχετικά με κοινά ελάχιστα πρότυπα για τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στην ΕΕ».

Ασβηστη γραμμή

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Πριν συμπληρωθεί μια βδομάδα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο γίνονται ορατές στη χώρα μας.

«Η συμμετοχή μας στον πόλεμο για την ελευθερία έχει τίμημα», έλεγε τις προάλλες ο πρωθυπουργός από τη Βουλή. Η εμπλοκή όμως της Ελλάδας σ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν αφορά την «ελευθερία» του ουκρανικού ή του ελληνικού λαού. Αφορά τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης να έχει «ενεργό» «αναβαθμισμένο» ρόλο στην οξεία ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τα δικά της οφέλη. Το τίμημα της ελληνικής εμπλοκής το πληρώνουν ήδη και θα συνεχίσουν να το πληρώνουν η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός. Και είναι βαρύ...

Ο πρωθυπουργός συσχέτισε ευθέως τις εξοπλιστικές δαπάνες με την πολεμική προπαρασκευή ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, που επιταχύνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ποιος θα πληρώσει όμως τα 4 δισ. ευρώ που κοστίζουν οι φρεγάτες και τα αεροπλάνα, για να στηρίζεται στρατιωτικά το «ευρωατλαντικό σύστημα ασφαλείας», το οποίο μόνο ασφάλεια δεν εγγυάται για τους λαούς;