Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ


 Καθώς από τη μια, παρόλη την αφθονία που υπάρχει, η φτώχεια ακόμα και στις μητροπόλεις του καπιταλισμού εντείνεται και εξαπλώνεται και από την άλλη θα πρέπει η οργή και οι αντιδράσεις των φτωχών και κατατρεγμένων να χειραγωγούνται, ο κυρίαρχος λόγος στοχοποιεί διεφθαρμένους πολιτικούς, ανάλγητους επιχειρηματίες, ανίκανους κυβερνήτες. Για να βαυκαλιζόμαστε με το όνειρο ενός καπιταλισμού που φροντίζει τους εργαζόμενους κι εξασφαλίζει την ευζωία τους, με συνεχή αναφορά στο πάλαι ποτέ κράτος πρόνοιας. Μόνο που η εποχή του κράτους πρόνοιας του καπιταλισμού δεν ήταν παρά μια μορφή δωροδοκίας που οι εργαζόμενοι της Δύσης την χρωστούσαν στους συνεχείς αγώνες τους και στην ύπαρξη του εργατικού κράτους της Σοβιετικής Ένωσης. 
 
        Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του καπιταλισμού εστιάζοντας μόνο στην μεταπολεμική πεντηκονταετία  στην Ευρώπη, όσο κι αν αριστεροί των ΗΠΑ και της Ευρώπης θέλουν να μιλούν για τα ειδυλλιακά δημοκρατικά και αριστερά κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας των δεκαετιών του ’60 και του’70. Γιατί  αυτές οι διαφημιζόμενες σοσιαλιστικές πολιτικές σχετίζονταν με τον φόβο της εξάπλωσης του σοσιαλισμού και την πίεση από τα συνδικάτα και τα εργατικά κινήματα. Οι προσπάθειες για αναβιώσεις τους,  χωρίς να υπάρχει η πρόθεση βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων, αναγκάζει τον κυρίαρχο λόγο να εφευρίσκει μια  ψευδεπίγραφη προοδευτικότητα ακόμα και σε τρόπους συμπεριφοράς ή ντυσίματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτογράφιση της φιλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν με το σορτσάκι της για προβολή  μιας ροκ κι ανατρεπτικής εμφάνισης, την ίδια στιγμή που η πολιτική της συμφωνεί με τις αντιδραστικές απαιτήσεις της Άγκυρας στο θέμα των Κούρδων και εντάσσει τη Φιλανδία στο ΝΑΤΟ, μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, όταν διαφημίζονταν οι σκανδιναβικές χώρες ως μοντέλα σοσιαλισμού.   

Φαύλος κύκλος

 

Μια ακόμα «ευτυχή συγκυρία» επιφύλασσε την Παρασκευή ο ενεργειακός σχεδιασμός διά χειρός κεφαλαίου: Την ίδια μέρα που οι κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι στη σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια συζητήθηκε ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής εξαιτίας της «χαροτρομάρας» για το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού αερίου, την ίδια ακριβώς ώρα στη Βουλή ψηφιζόταν η σύμβαση που προβλέπει τη μεταβίβαση των λιγνιτικών περιοχών της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη, Κλειδί, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, στην εταιρεία «Μετάβαση ΑΕ», στο πλαίσιο της περιβόητης πολιτικής της απολιγνιτοποίησης και του «Green Deal» που από κοινού υπηρετούν όλα αυτά τα χρόνια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Στα «καλύτερά» τους δηλαδή οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η πολιτική που έχει για οδηγό τα συμφέροντα του κεφαλαίου και γι' αυτό το μόνο που μπορεί να σχεδιάσει είναι το από πού θα ρουφήξει περισσότερα κέρδη και «γαία πυρί μειχθήτω»... Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, ο λαός καλείται να «διαλέξει» από πού θα χάσει: Θα είναι με την απαξίωση των τεράστιων εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων, την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, το πανάκριβο ρεύμα εξαιτίας της εγκατάλειψης του λιγνίτη προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας αλλού για τους ομίλους; `Η θα είναι πληρώνοντας τη «νύφη» - άνω των 150 εκατομμυρίων - για να διασφαλιστούν οι «επενδύσεις» που χρειάζονται για την επαναλειτουργία των λιγνιτωρυχείων που εκείνοι έκλεισαν, και συνεχίζοντας να πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα αφού τα «καπέλα» για το εμπόριο ρύπων στον λιγνίτη θα συνεχίσουν να χρεώνονται κανονικά; Φαύλος κύκλος που οδηγεί στα όλο και χειρότερα. Και που μπορεί να σπάσει μόνο με τη λαϊκή πάλη που θα αμφισβητεί ακριβώς την Ενέργεια - εμπόρευμα.

Γιγαντώνεται η Σούδα και οι κίνδυνοι για τον λαό

 

Προχωρούν τα σχέδια των Αμερικανών για επέκταση των εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων της βάσης τους στη Σούδα, συνέπεια και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, όπως δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιήθηκαν επί ΝΔ. Σχέδια που «αναβαθμίζουν» την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στοχοποιούν τον λαό, βάζοντάς τον στο «μάτι» αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων όσο οι ανταγωνισμοί τους κλιμακώνονται για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων σε εταιρεία (με γραφεία σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Λίβανο) το οποίο αφορά την κατασκευή ενός Κέντρου Επικοινωνιών («Communications Center») στην «US Naval Support Activity (NSA) Souda Bay». Ο κατασκευαστής έχει επίσης πάρει σειρά τέτοιων συμβολαίων, π.χ. την κατασκευή τμημάτων του στρατιωτικού νοσοκομείου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, την περίφραξη στρατοπέδου στην Ντόχα του Κατάρ, ή τον σχεδιασμό και την κατασκευή σταθμού δορυφορικών επικοινωνιών αεροπορικής βάσης στο Αμπου Ντάμπι των ΗΑΕ. Ολα έργα στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με άλλες δυνάμεις και κέντρα, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τις προδιαγραφές που μπαίνουν για τη Σούδα και τον χαρακτήρα της ως προπυργίου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατολική Μεσόγειο.