Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Η Νάντια Κομανέτσι και η χειραγώγηση της ιστορίας από την προπαγάνδα των μέσων «ενημέρωσης» του κεφαλαίου




Με την ευκαιρία της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, η Ρουμανική Εθνική Τηλεόραση (TVR) σκάρωσε ένα προκατειλημμένο ντοκιμαντέρ για τη αθλήτρια Νάντια Κομανέτσι, που το 1976 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μόντρεαλ, κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία βαθμολογία 10 στις παράλληλες μπάρες, αποκτώντας έτσι το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο σε τρία αθλήματα (ενόργανη, δοκός ισορροπίας και παράλληλες μπάρες). Η αθλήτρια έχει γίνει από τότε ένας θρύλος του αθλήματος, παγκόσμια αλλά και στη Ρουμανία, σοσιαλιστική τότε, όπου ο αθλητισμός, σε αντίθεση με τώρα, είχε μια ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση στην κοινωνία, χωρίς να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως στη Δύση. Στην πραγματικότητα, σε όλες τις σοσιαλιστικές χώρες, οι τέχνες, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν τα θεμέλια της εκπαίδευσης, στην οποία ενσωματώνονται τα επιτεύγματα των εκπροσώπων τους σε όλους τους τομείς της. Ο ρουμανικός αθλητισμός είχε την μεγαλύτερη δόξα του κατά τη διάρκεια των σοσιαλιστικών χρόνων, ειδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ (1976), στην Μόσχα (1980), στο Λος Άντζελες (1984) και στην Σεούλ (1988) και ξεκίνησε μια αργή πτώση από τότε, που αντιστοιχεί με αυτήν που συνέβη και σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, οικονομία και πολιτισμό ή ακόμα και στο δημογραφικό.



Σε σχέση με τον αθλητισμό, από τα 302 ολυμπιακά μετάλλια που κέρδισαν οι Ρουμάνοι αθλητές, τα 200 από αυτά συλλέχθηκαν σε δέκα διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1945-1989 (Ρουμανία Σοσιαλιστική) και μόνο 102 για τις υπόλοιπες δέκα.


Σε κάθε περίπτωση, στους τελευταίους δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Πεκίνο το 2008 και στο Λονδίνο το 2012, μόνο 8 και 9 μετάλλια αποκτήθηκαν, αντίστοιχα, ένας γελοίος αριθμός σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, όταν οι εργαζόμενοι είχαν την εξουσία.

Στρώνουν το έδαφος για νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης


Με διαφορετικές εκθέσεις, ΔΝΤ, Γιούρογκρουπ και Bundesbank επικαλούνται τη γήρανση του πληθυσμού και συστήνουν την παράταση του εργάσιμου βίου

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
 
Στην κατεύθυνση περαιτέρω αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα σε οικονομίες των κρατών «που βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση», και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δείχνει έκθεση «μελετητών» του ΔΝΤ, που δημοσιεύθηκε σε ιστολόγιό του.
Στην έκθεση με τίτλο «Το εργατικό δυναμικό της Ευρωζώνης γερνάει και αυτό στοιχίζει στην ανάπτυξη», το ΔΝΤ «αποφαίνεται» πως την επόμενη 20ετία ο αριθμός των συνταξιούχων θα αυξηθεί σε σχέση με τον πληθυσμό σε παραγωγική ηλικία (15 - 64 ετών), ενώ και το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας από 55 έως 64 ετών θα αυξηθεί από το 15% στο 20%. Μάλιστα, χωρίς καν να προσδιορίζονται άλλοι παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, οι νέες κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών κ.ά., σπεύδουν να βγάλουν το «συμπέρασμα» ότι οι αλλαγές στη δημογραφική πυραμίδα περιορίζουν την «παραγωγικότητα».

Στο «διά ταύτα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τα συσσωρευμένα χρόνια εργασιακής εμπειρίας θα μπορούσαν να κάνουν τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας πιο παραγωγικούς». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «παρότι είναι δύσκολο να γίνουν γενικεύσεις σε όλα τα επαγγέλματα, με βάση τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι η παραγωγικότητα αρχικά αυξάνεται με βάση την ηλικία, φτάνοντας στο ανώτατο σημείο της ανάμεσα στα 40 και τα 50 έτη».