Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Η ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ




Κι ύστερα από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλονίας και τη χρήση βίας από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης   ο πρωθυπουργός  της Κάρλες Πουιτζδεμόντ μοιάζει να εξαντλεί την πολιτική του σε  επικοινωνιακά παιχνίδια –απείλησε με ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που τη μετέφερε από μέρα σε μέρα αφού τη μετέτρεψε από Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας σε Υπογραφή Πρόθεσης και Αναστολή Διακήρυξης- και επιστολικές απειλές για ανακήρυξη ανεξαρτησίας στην περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 155 του συντάγματος που καταλύει αυτόνομους θεσμούς αυτής της περιφέρειας, ενώ επιχειρήσεις και τράπεζες απομακρύνουν την έδρα τους από την Καταλονία. 
 
               Και επειδή μέσα από τις συγκεκριμένες πολιτικές αναλύσεις  είτε για τα  ταξικά συμφέροντα είτε για  τα πολιτικά παιχνίδια είτε για τις αυτονομιστικές  φιλοδοξίες που εκφράζονται μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές σ’ αυτήν την κόντρα περιφέρειας και κέντρου στο Βασίλειο της Ισπανίας αναδεικνύεται ο τρόπος που χρησιμοποιείται η εθνική  ταυτότητα,  για να δώσει ένα συναισθηματικό βάθος στην πολιτική και να συσκοτίσει συμφέροντα, το  κείμενο του Δ. Γληνού «Η Οχτωβριανή επανάσταση και το εθνικό πρόβλημα», δημοσιευμένο το Νοέμβρη του 1943, δεν μοιάζει ανεπίκαιρο.  

H επανάσταση «χύμα» και το ακίνητο κίνημα


H επανάσταση «χύμα» και το ακίνητο κίνημα

Όποιος πιστεύει ότι το να κατέβεις σε μια πλατεία και να κάνεις «Μπου!» στον καπιταλισμό κι εκείνος θα τρομάξει, είναι επικίνδυνος και θα πάρει κόσμο στον λαιμό του

Πέρασαν 6 χρόνια από το κίνημα των «αγανακτισμένων». Μεσολάβησαν τόσα και τόσα γεγονότα, δεκάδες αυταπάτες συντρίφτηκαν κάτω από το βάρος της ωμής πραγματικότητας. Η επανάσταση «χύμα» και το ακίνητο κίνημα απέδειξαν στην πράξη πως «δεν φτάνει να γεμίσουμε τις πλατείες» για να ανατραπεί η αντιλαϊκή επίθεση.
 
Η προβολή των «αγανακτισμένων» από τα αστικά ΜΜΕ υπήρξε κραυγαλέα, σε σχέση με την αποσιώπηση και τη συκοφάντηση των κινητοποιήσεων του ταξικού εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Tα σωματεία της εργοδοσίας δεν έχουν θέση στις γραμμές μας!


Ορισμένες πλευρές σχετικά με τις «αρχαιρεσίες» στο «σωματείο» - εργοδοτικό μηχανισμό στα super market

Στο βιβλίο «Η πάλη των τάξεων εν Ελλάδι», διαβάζουμε για την πορεία διαχωρισμού των εργατικών συνδικάτων από τη συμμετοχή και την άμεση παρέμβαση των εργοδοτών, υπό την πίεση των εργατικών αγώνων της περιόδου: «Πριν το 1914, τα υπάρχοντα σωματεία ήσαν ένα όργανον επαγγελματικής επικρατήσεως εις τας χείρας των εργοδοτών, οι οποίοι κατελάμβανον την διοίκησιν, και αφ' ετέρου πολιτικής αναδείξεως εις τας χείρας επιτηδείων μικροπολιτικών. Η εκκαθάρισις της μικράς αυτής επαγγελματικής ενώσεως εις οργάνωσιν εργατικήν εγένετο εκ των άνωθεν διά της επεμβάσεως του Κράτους, ψηφίσαντος τον Νόμον 281 διά του οποίου απαγορεύεται η ύπαρξις μικτών σωματείων, δηλαδή εργατών και εργοδοτών μαζί».

Ενα χρόνο αργότερα, το 1915, ιδρύεται ο «Σύλλογος Παντοπωλοϋπαλλήλων "Η Νίκη"». Εναν αιώνα μετά, με τον τίτλο πλέον «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ νομού Αττικής», φέρνουν ξανά τους εργοδότες μέσα στις γραμμές του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος... Αν γνώριζαν οι υπάλληλοι στα παντοπωλεία πως 100 χρόνια μετά, η μετεξέλιξη της εργατικής οργάνωσης θα ήταν ένα εργοδοτικό μόρφωμα, θα σηκώνονταν από τους τάφους! Ο συγκεκριμένος εργοδοτικός μηχανισμός με τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά που έχει εύκολα θα μπορούσε να βρίσκεται στα μητρώα των ενώσεων των εργοδοτών, του ΣΕΛΠΕ και του ΣΕΒ.

«Κράχτης» για επενδύσεις η πολιτική που συνθλίβει το λαό μέσα κι έξω


Μια ανασκόπηση των επαφών της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με επενδυτικούς και επιχειρηματικούς ομίλους στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός μιλάει στο δείπνο με τους AHEPA
Ο πρωθυπουργός μιλάει στο δείπνο με τους AHEPA
Ανοιχτή πρόσκληση προς αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια να τοποθετηθούν στην Ελλάδα απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων».Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η σύσταση μόνιμης «ομάδας εργασίας» μεταξύ των υπουργών Οικονομίας Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία θα ασχολείται συστηματικά με τα θέματα των αμερικανικών επενδύσεων, ή όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, «για να παρακολουθούμε τη δυνατότητα να υπάρξει μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και στις επενδύσεις και στην οικονομία, αλλά και σε όλους τους τομείς»...

Η δικαιοσύνη εξάντλησε τη σκληρότητά της


Ηριάννα

1. Η δικαιοσύνη εξάντλησε τη σκληρότητά της. Απέρριψαν την αίτηση της Ηριάννας γα αποφυλάκιση. Μπροστά στο δράμα, διάλεξαν την παράτασή του και έστειλαν ένα μήνυμα προς όλους περί τάξης και νόμου. Είναι σίγουρο ότι η απόφαση αυτή δικαιώνει τους δεξιούς και χρυσαυγίτες, τον Κυριάκο και όσους ονειρεύονται μια καταστολή χωρίς όρια.

Διαβάστε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»


Διαβάστε στον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη":

-  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Δελτίο θυέλλης» για το λαό οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός στις επαφές με την κυβέρνηση Τραμπ και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων σηματοδοτούν εμπλοκή σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για τα λαϊκά στρώματα

-  ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Δυναμώνουμε την πάλη με 
συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη! Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα και σε πολλές ακόμα πόλεις

-  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Στάχτη στα μάτια του λαού οι «αναπτυξιακές» φιέστες της κυβέρνησης. Ανακοίνωση της ΕΠ Ηπείρου του ΚΚΕ. 

Την Τρίτη το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο σωματείων και φορέων

- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ: Αποκούμπι το ΚΚΕ απέναντι στο φόβο και στην εκμετάλλευση

-  ΚΚ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ: Ανάγκη η εργατική τάξη να παλέψει για τη δική της εξουσία. Συζήτηση με τον Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του κόμματος

-  «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ» ΚΑΝΝΑΒΗ: «Δούρειος Ιππος» για τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών