ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς και διάλειμμα... δύο ημερών εν είδει «σχολικής ανάπαυλας», μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, μελετά να εφαρμόσει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απαντώντας στο αίτημα περί «λευκής εβδομάδας» που ξεσήκωσε θύελλα.
Η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α' λυκείου στο πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί σε ποσοστό 80% από την εξέτασή του στα τέσσερα μαθήματα που προβλέπονται και κατά 20% από τον μέσο όρο της βαθμολογίας του στα τρία χρόνια του λυκείου.
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτει πως στα τέλη Ιανουαρίου θα ανακοινώσει το Εθνικό Σχέδιο Μαθητείας 2014-2020, για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και στον χώρο της δημόσιας μεταλυκειακής παιδείας.
Πολύς θόρυβος γίνεται αυτές τις ημέρες σχετικά με το εάν θα ισχύσει τελικώς ή όχι το «νέο λύκειο» για την φετινή Α' τάξη του λυκείου. Ο μηχανισμός του υπουργείου φέρεται να είναι ανέτοιμος για κάτι τέτοιο, κι όλοι θεωρούν ότι ίσως υπάρξει πιλοτική και όχι κανονική εφαρμογή του νέου συστήματος. Τι απαντάτε σε αυτό;
«Φυσικά και θα ισχύσει. Οπως έχω δηλώσει, ο Νόμος 4186/13 για το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο και τις Δομές Κατάρτισης, εφαρμόζεται ήδη και θα εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, και γι' αυτό δουλεύουμε νυχθημερόν».
Προλαβαίνει να συσταθεί η Τράπεζα Θεμάτων και ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που είναι απαραίτητα όργανα, για την εφαρμογή του νέου θεσμού;
«Στόχος της Τράπεζας Θεμάτων που θα συσταθεί είναι να εξαντλούν όλοι οι εκπαιδευτικοί τη διδακτέα ύλη, ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες στα παιδιά. Γιατί η τυχαιότητα των μισών θεμάτων που θα είναι υποχρεωμένος να αντλήσει ο καθηγητής την ημέρα των προαγωγικών εξετάσεων από την Τράπεζα Θεμάτων αποκλείει την πιθανότητα της μη κάλυψης της ύλης. Επιπλέον, όλος ο διοικητικός μηχανισμός, από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έως και τα Βαθμολογικά και Εξεταστικά Κέντρα, που υλοποιεί εδώ και χρόνια τις αδιάβλητες πανελλαδικές εξετάσεις, παραμένει σε δομή και διαδικασίες ο ίδιος».