Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Ο Πλάτωνας μαθαίνει για το real estate

 

ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΡΙΛΛΑ Παρασκευη 19 Αυγουστου 2022


 

Το θέμα είναι το εξής: όταν μία αρχαιολογική έκταση για διάφορους λόγους (κοινωνικούς, οικονομικούς, τοποθεσίας και κοινωνικής διαστρωμάτωσης) δεν ανήκει στις διασημότητες των τουριστικών προορισμών και ως εκ τούτου έχει ακόμα το περιθώριο να λειτουργήσει ως ένας ήπιος και ελεύθερος χώρος περιήγησης, περισυλλογής, βιωματικής επαφής, ως χώρος για τον λαό και τις ανάγκες τους, τότε κάτι δεν πάει καλά στον κόσμο της ελεύθερης αγοράς. Κάπου στομώνει και η δυσλειτουργία πρέπει να αποκατασταθεί.

Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι μία τέτοια περίπτωση. Ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος, που συνδέεται με το Γυμνάσιο της Ακαδήμειας και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πλάτωνος, έχει τη τύχη (ατυχία για κάποιους άλλους) να βρίσκεται στον Κολωνό, δηλαδή σε μία περιοχή που δεν είναι «γκλάμουρ», με κατοίκους εργατικών στρωμάτων και χαμηλών εισοδημάτων. Βέβαια, αυτοί οι κάτοικοι κάθε άλλο παρά αδιαφορούν για τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονιάς τους. Το αντίθετο!

Εδώ και δεκαετίες οργανώνονται και διεκδικούν την φροντίδα και προστασία ενός χώρου που ανήκει και πρέπει να ανήκει στο λαό. Αλλωστε, η Ακαδημία Πλάτωνος είναι επί δεκαετίες ο περίπατος των κατοίκων, το παιχνίδι των παιδιών, το ποδόσφαιρο και το κρυφτό, η συνάντηση και ο καφές.

Σε όλο τον κόσμο: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη – Απεργιακές κινητοποίησες δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο για αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

 


 


Σε εξέλιξη βρίσκονται απεργιακές κινητοποίησες χιλιάδων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Σε ολόκληρη την χώρα, πάνω από 45.000 εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους απεργούν ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των συνδικάτων RTMTSSA και Unite για αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις, βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, ανάσχεσης των απολύσεων και προστασίας των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις τους η απεργία θα επαναληφθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή, ενώ αναμένεται να ληφθεί απόφαση και για το Σάββατο.

Στην απόπειρα της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό απάντησαν και οι εργαζόμενοι στο Μετρό και των αστικών λεωφορείων του Λονδίνου, οι οποίοι ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση απεργίας αλληλεγγύης το Σάββατο.

Σταθερότητα

 

«Εάν απειληθεί η σταθερότητα, η KFOR είναι έτοιμη να παρέμβει». Με αυτήν τη «λιτή» δήλωση, μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι η ευρωατλαντική συμμαχία «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή» και ιδιαίτερα τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου. Αυτά λίγες μόνο μέρες πριν λήξει η νέα προθεσμία για τις αλλαγές που προωθεί το Κόσοβο και οι οποίες, όπως έδειξαν οι πρόσφατες συγκρούσεις στην περιοχή, αποτελούν «φυτιλιά» στην μπαρουταποθήκη όλης της περιοχής. Αυτή είναι η «σταθερότητα» στη Βαλκανική που εγγυώνται τα ΝΑΤΟικά σχέδια, σε σύγκρουση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: Σχέδια για αλλαγές συνόρων, απειλές νέων επεμβάσεων και πολέμων. Σε αυτήν τη «σταθερότητα» δίνουν όρκους πίστης η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για τη «νέα εποχή ειρήνης» με τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτές τις βρωμοδουλιές η κυβέρνηση στέλνει στελέχη του ελληνικού στρατού, που συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων, ενώ μετατρέπει όλη την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, για να ξεκοκαλίσει η αστική τάξη κανένα κομματάκι παραπάνω από τη μοιρασιά της «λείας». Οι εξελίξεις δεν χωράνε εφησυχασμό. Απαιτούνται λαϊκή επαγρύπνηση, οργάνωση και δράση ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον βούρκο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Τώρα και «μονομάχος» ο «νέος Μωυσής»!

 


 

Η φωτογραφία που βλέπετε δεν είναι σατιρική αλλά από αληθινό δημοσίευμα με τον τίτλο «Ο μονομάχος Μητσοτάκης». Δημοσιεύθηκε στο protagon.gr, πριν λίγες μέρες και, μεταξύ άλλων, γράφονται τα εξής( πάρτε βαθιά ανάσα πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε): 

«Ας αποτολμήσω να οπτικοποιήσω κινηματογραφικά την κατάσταση. Ενας μονομάχος μπαίνει στην αρένα το 2019. Από τη μία πύλη εμφανίζεται ένας θηριώδης κύκλωπας που λέγεται πανδημία, σέρνοντας πίσω της ύφεση και εγκλεισμούς. Τον αντιμετωπίζει.

Από την άλλη πύλη, ορμάνε δύο λεγεώνες σταλμένες από κάποιον Ερντογάν να καταλάβουν την αρένα. Τους κατατροπώνει, ενώ οχυρώνει και όλο το στάδιο με συμμαχίες και καινούργια όπλα.

Σημαντικές επισημάνσεις από μέλη του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 

Σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών κάνουν σε χτεσινή τους ανακοίνωση τα έξι μέλη της μειοψηφίας στο ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και συγκεκριμένα οι Χρ. Σεβαστίδη, ΔΝ εφέτης, Χαρ. Σεβαστίδης, εφέτης, Π. Μποροδήμος, πρωτοδίκης, Μ. Τσέφας, πρόεδρος Πρωτοδικών, Ι. Ασπρογέρακας, πρόεδρος Πρωτοδικών και Εφη Κώστα, ειρηνοδίκης.

Μεταξύ άλλων εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ασαφές περίβλημα της «εθνικής ασφάλειας», που μπορεί να χωρέσει κάθε συμφέρον και εν τέλει να νομιμοποιήσει την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Καταγγέλλουν επίσης την «αφωνία» της πλειοψηφίας στο ΔΣ της Ενωσης, για «ένα ζήτημα τόσο κομβικό για την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ποιότητα της δημοκρατίας και των συνταγματικών ελευθεριών σε ένα κράτος δικαίου δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά ή κυρίως από τους θεσπισμένους κανόνες, αλλά και από τον τρόπο εφαρμογής τους.

Οι θεσπισμένοι κανόνες, είτε αυτοί που περιβάλλονται το κύρος των συνταγματικών ρυθμίσεων, είτε του απλού νόμου, δεν αρκούν αφ' εαυτού, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η ύπαρξή τους έχει αξιοποιηθεί ως άλλοθι και ως βολική νομιμοποιητική βάση της καταπάτησης των στοιχειωδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της εκάστοτε διοίκησης.

Μια σπίθα αρκεί

 

 

Η στρατιωτική κινητικότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αυξάνεται διαρκώς, στον απόηχο των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ, και η αναβάθμιση των υποδομών στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, ώστε να αποτελέσει μια θηριώδη αμερικανοΝΑΤΟική βάση στην καρδιά της Ελλάδας, είναι εξελίξεις που επιβεβαιώνουν ότι η εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς βαθαίνει επικίνδυνα.

Η «Σούδα του Βορρά», όπως αποκαλείται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έχει επιλεγεί ως κόμβος για τη διεκπεραίωση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων όχι μόνο στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων, αλλά και για την υλοποίηση των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που προβλέπει αύξηση των δυνάμεών της στην Ανατ. Ευρώπη, με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία.