Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Ελεύθεροι οι 31 συλληφθέντες - Στις 25 Φλεβάρη η δίκη (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 31 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης στο ΑΠΘ καθώς η δίκη τους έλαβε αναβολή για τις 25 Φλεβάρη και το Δικαστήριο ήρε την κράτησή τους.

Οι 31 έγιναν δεκτοί με συνθήματα κατά την έξοδό τους από το Δικαστικό Μέγαρο, καθώς οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές του ΑΠΘ βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από τα Δικαστήρια.

Δυναμική κινητοποίηση υγειονομικών και εργαζομένων για την προστασία της υγείας (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Τις μάσκες τους με τα ονόματά τους και τα χρόνια εργασίας τους κρέμασαν στα κάγκελα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης σήμερα οι υγειονομικοί κατά τη διάρκεια της απεργιακής τους συγκέντρωσης.

«Τους χαρίζουμε τα χρόνια μας, αλλά δεν τους χαρίζουμε τους αγώνες μας, δεν τους χαρίζουμε τις ζωές μας», δήλωσαν με αυτή τη συμβολική τους κίνηση, ενώ κάλεσαν την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων των μαχόμενων υγειονομικών, των ανθρώπων που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

«Η κυβέρνηση», σημείωσε ο Χρήστος Καραχρήστος γραμματέας της ΕΝΙΘ,  «όχι απλά δεν άκουσε τους υγειονομικούς, αλλά αντίθετα αντιμετωπιστήκαμε με διαψεύσεις, λοιδορία και διώξεις γιατί είπαμε την αλήθεια. Τους το λέμε για άλλη μια φορά και ας το χωνέψουν μια και καλή. Όλα αυτά δεν μας λυγίζουν. Μας πεισμώνουν ακόμα παραπάνω! Σε κάθε νοσοκομείο θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε, γιατί έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλευρό των ασθενών μας, για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού».

Τραγική επιβεβαίωση

 

 

Ο θάνατος από κορονοϊό ενός εργαζόμενου σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποτελεί μια τραγική επιβεβαίωση της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Μιας κατάστασης που αντί να βελτιώνεται, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, αφού είναι γνωστοί οι κίνδυνοι στους χώρους δουλειάς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, κοστίζοντας πλέον και σε νεκρούς.

Ο εργαζόμενος δεν έφυγε από τη ζωή ούτε λόγω προσωπικής του ανευθυνότητας, ούτε απλά λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών, όσο κι αν υπάρχουν τέτοιες στην πανδημία. Η μόλυνσή του από τον ιό και ο θάνατός του είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων σε μέτρα προστασίας, που ασταμάτητα αναδεικνύονται με καταγγελίες σωματείων και εργαζομένων για την κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλους χώρους δουλειάς.