Κυριακή 2 Μαΐου 2021

“Σήμερα την Πρωτομαγιά” – Συνδικαλιστές στην Τουρκία μελοποιούν “άγνωστο” ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ (VIDEO)

 


Ένα ποίημα που παρέμενε στα συρτάρια για σχεδόν έναν αιώνα, μελοποιεί η συνδικαλιστική οργάνωση DISK για να τιμήσει τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά.

Το όνομα του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ θα μείνει ανεξίτηλα συνδεδεμένο με την ιστορία της Πρωτομαγιάς στην Τουρκία, μιας ημέρας με πολύ βαρύ ιστορικό και συναισθηματικό φορτίο σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά στη γειτονική χώρα, όπου το εργατικό κίνημα γνώρισε άνθιση, αλλά και καταστολή από τις εντονότερες παγκοσμίως.
Ήταν μόλις πέρσι, 1η Μάη 2020, 95 χρόνια από την αρχική συγγραφή του, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το ποίημα του Χικμέτ “Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη”, μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Έρευνας Κοινωνικής Ιστορίας της Τουρκίας. Την εργώδη προσπάθεια ανέλαβε ομάδα ακαδημαϊκών, που συντήρησε το πρωτότυπο κείμενο, διερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες γράφτηκε, κι επίσης ανέλαβε τη μεταγραφή από την οθωμανική γλώσσα στη σύγχρονη τουρκική, καθώς για τους σημερινούς Τούρκους η γλώσσα την εποχή της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι αδύνατον να προσεγγιστεί στο πρωτότυπο χωρίς ειδική μελέτη.

Πάσχα 1947: Μάχη στη Νιάλα με τα στοιχεία της φύσης

 

Το χρονικό μιας εποποιίας

 

Τα γκρέμια της Νιάλας όπως φαίνονται απ' τους Πέντε Πύργους
Τα γκρέμια της Νιάλας όπως φαίνονται απ' τους Πέντε Πύργους
Πάσχα ...1947! Στη Νιάλα, των Αγράφων. Με εκατοντάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και πολιτικά στελέχη του ΚΚΕ από την Καρδίτσα να δίνουν μια από τις πλέον σκληρές μάχες τους, ώσπου βγήκαν από τον κλοιό του αστικού στρατού, νικητές μεν, με βαριές απώλειες δε.

Είναι η περίοδος που ο αστικός στρατός έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο με το φανταχτερό όνομα «Terminous», γράφοντας στη σχετική διαταγή: «Σκοπός των επιχειρήσεων αυτών είναι η ΕΞΟΝΤΩΣΙΣ (σ.σ. δικά τους τα κεφαλαία) των συμμοριτών» (χρειάστηκαν, βέβαια, άλλα τρία χρόνια πολέμου, χωρίς τελικά να γευτούν την αιμοβόρα χαρά της «εξόντωσης»...). Εκείνη τη στιγμή είναι τόσο βέβαιοι για την «εξόντωσιν», ώστε στην έδρα της 71ης Ταξιαρχίας του αστικού στρατού στην Καρδίτσα ετοιμάζουν δεξίωση για τη νίκη. Την ίδια ώρα, το 617 τάγμα της 72 Ταξιαρχίας, που επιχειρεί από την πλευρά του Καρπενησίου προς τα Αγραφα, έχει χάσει κάθε επαφή με δύο λόχους του που χτυπιούνται ήδη από σφοδρή χιονοθύελλα.

Παράλληλα, ένα τάγμα του Αρχηγείου Αγράφων του ΔΣΕ (το τάγμα Σοφιανού), που έχει ήδη δώσει με επιτυχία σειρά μαχών στο χώρο του οροπεδίου της Νευρόπολης (η σημερινή λίμνη Πλαστήρα), ετοιμάζεται για έναν μεγάλο ελιγμό, ώστε να βρεθεί στα μετόπισθεν του αντιπάλου. Στόχος το πέρασμα από τα Πετρίλια των βόρειων Αγράφων στο χώρο της Βουλγάρας, στα ανατολικά Αγραφα. Μαζί τους έχουν και μια ομάδα στελεχών του ΚΚΕ από την Καρδίτσα, καθώς και ομάδα αμάχων που κάτω από το βάρος των αεροπορικών βομβαρδισμών έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους και ζήτησαν προστασία στις ελευθερωμένες από τον ΔΣΕ περιοχές.