Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Το κράτος... έχει συνέχεια

 

Το κράτος, που δημιουργεί τάχα «περισσότερες και καλύτερες δουλειές», έστειλε χτες άλλον έναν εργάτη στον τάφο και δύο στο νοσοκομείο, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, χώρια οι τραυματίες στο Ναυπηγείο Σπανόπουλου. Το ίδιο κράτος - θεματοφύλακας των επενδύσεων και της «πράσινης» ανάπτυξης σάπισε στο ξύλο τους κατοίκους χωριού της Κοζάνης που δεν θέλουν το μέρος τους να γίνει ...δάσος φωτοβολταϊκών, στο φόντο της απολιγνιτοποίησης. Το «ψηφιακό κράτος» έκανε το θαύμα του και μια αντιδραστική μεταρρύθμιση, όπως η τράπεζα θεμάτων, την αναβάθμισε σε βασανιστήριο για χιλιάδες μαθητές, που ταλαιπωρήθηκαν χτες και φορτώθηκαν έξτρα άγχος στις εξετάσεις τους. Και, βέβαια, το ίδιο κράτος συνεχίζει ακάθεκτο την προετοιμασία για την 3η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον απελθόντα πρωθυπουργό να αφήνει στον υπηρεσιακό οδηγίες ακόμα και για τροποποιήσεις (εννοείται προς το χειρότερο) στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν με υπηρεσιακή κυβέρνηση! Που σημαίνει ότι το αντιλαϊκό κράτος και η πολιτική του έχουν συνέχεια, οποιοσδήποτε κι αν βρίσκεται στο τιμόνι, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στη μετάβαση από τη μία κυβέρνηση στην επόμενη. Και επειδή η επίθεση αυτή θα κλιμακωθεί από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων, ο λαός έναν μόνο θα έχει στο πλευρό του την επόμενη μέρα, όταν θα παλεύει για να γυρνάει ζωντανός από τα κάτεργα της εργοδοσίας, ενάντια στην καταστολή και στην καταστροφή της ζωής του από τις «πράσινες» μπίζνες, για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα: Το ΚΚΕ! Γι' αυτό πρέπει να το δυναμώσει ακόμα περισσότερο στις ερχόμενες εκλογές!

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Τα Συνδικάτα στη Ζώνη είχαν προειδοποιήσει για «ατύχημα» πριν 15 μέρες!


 

Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 12 Μάη 2023, με ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών είχαν προειδοποιήσει για «ατύχημα» στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε προφήτες ούτε μάντεις κακών. Απλά ζούνε την «πίεση για παραπάνω δουλειά, για πιο γρήγορη παράδοση κάθε πλοίου» που «οδηγεί καθημερινά σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία, κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα», όπως σημείωναν στην ανακοίνωσή τους.

Με την ίδια ανακοίνωση κατήγγειλαν την απουσία ελέγχων που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς «η κυβέρνηση, συνεχίζοντας σταθερά τον δρόμο των προηγούμενων, έχει στην ουσία καταργήσει κάθε έλεγχο στους χώρους δουλειάς, απαξιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που ελέγχουν την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αφήνοντας την εργοδοσία να θησαυρίζει ανενόχλητη».

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ Ενα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα στον κλάδο που ο Κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε σε προεκλογικό ντεκόρ

 

 

Σε ανακοίνωσή του για το εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, του Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

Το εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, μ’ έναν εργάτη νεκρό και δύο τραυματίες, είναι ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και ελέγχου απ’ τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Είναι όλα αυτά τα οποία σταθερά διεκδικούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του κλάδου, έχοντας πραγματοποιήσει 4 απεργίες από την αρχή του χρόνου ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί περιστατικά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, 1 νεκρός και 2 τραυματίες στο Ναυπηγείο της Σύρου και σήμερα το τραγικό αυτό συμβάν.

Παρέμβαση στα ΕΛΠΕ για να σταματήσει η βία σε εργολαβικούς εργάτες (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Παρέμβαση στην διεύθυνση των ΕΛΠΕ στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, για να σταματήσει εδώ και τώρα η εργασιακή βία που ασκείται από εργοδηγό των ΕΛΠΕ σε βάρος εργολαβικών εργαζομένων, πραγματοποίησαν εκλεγμένοι συνδικαλιστές με την «Εργατική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ, από νωρίς το πρωί πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ εκφράζοντας τη στήριξή τους στους εργαζόμενους και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον Διευθυντή και απαίτησαν τη λήψη μέτρων δηλώνοντας ότι τέτοια κτηνώδη συμπεριφορά δεν γίνεται ανεκτή. Διαμήνυσαν ότι θα δώσουν μάχη εντός και εκτός εργοστασίου προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για την άσκηση σωματικής βίας, για να μη ξαναγίνουν τέτοια αίσχη.