Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Γκανιάν

 

Θυμάστε τα κυβερνητικά - και όχι μόνο - παραμύθια περί «ευέλικτων ασφαλιστικών συστημάτων» που ισχύουν σε όλη την ΕΕ και τα οποία, με ένα «μικρό ρίσκο», δίνουν στους ασφαλισμένους καλύτερες παροχές; Τα επιστράτευε η κυβέρνηση προ μηνών, όταν ολοκλήρωνε το έγκλημα που ξεκίνησε ο νόμος Κατρούγκαλου, επιταχύνοντας την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και το τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων. Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά με αφορμή την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ. Ενας από τους πρώτους χαμένους ήταν το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας, το Alecta, που ούτε λίγο ούτε πολύ είχε επενδύσει στη μετοχή της τράπεζας 650 εκατ. ευρώ. Μετά την κατρακύλα της μετοχής, 370 εκατ. έγιναν «αέρας», όλα λεφτά των Σουηδών ασφαλισμένων! Μερικούς μήνες πριν, ίδιες «επιδόσεις» ανακοίνωνε και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων της γειτονικής Δανίας: Τα συνταξιοδοτικά ταμεία είχαν χάσει μεταξύ 7% και 15% από τις «επενδύσεις» τους το πρώτο εξάμηνο του 2022 και γι' αυτό οι συνταξιούχοι θα πρέπει από φέτος να περιμένουν τις «αναπόφευκτες συνέπειες» στις συντάξεις τους. Πραγματικό «γκανιάν» λοιπόν και όχι «εύλογο ρίσκο» η χασούρα των ασφαλισμένων στα ιδιωτικοποιημένα συστήματα Ασφάλισης, που ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχουν για «πρότυπο».

Εγιναν ατυχήματα και στη Σοβιετική Ενωση...

 

Με αυτήν τη διαπίστωση προσπάθησε να απαντήσει μια γνωστή για τον αντισοβιετισμό της αρθρογράφος στη λαϊκή κατακραυγή για τις συνεχείς θυσίες που γίνονται στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Το επιχείρημα θα ήταν για γέλια αν δεν αφορούσε το ζήτημα της καταδίκης των συνενόχων για τη μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη. Ας δούμε όμως ορισμένα στοιχεία για τα περίφημα «σιδηροδρομικά ατυχήματα του σοσιαλισμού», στα οποία αναφέρεται το άρθρο...

* * *

Πότε έγιναν;

Το άρθρο κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα ατυχήματα έως το 1936, σε ένα το 1989 και σε ένα το 1962. Δηλαδή, το ίδιο το άρθρο τεκμηριώνει ότι όσο προχωρούσε η εδραίωση του σοσιαλισμού, όσο επικρατούσε η εργατική εξουσία στην ταξική πάλη που διεξαγόταν τις πρώτες δεκαετίες, όταν ξεκίνησε η εδραίωση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής και ξεπερνιούνταν οι μεγάλες καταστροφές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου, καθώς και τα προβλήματα του τσαρικού προεπαναστατικού σιδηροδρόμου, τόσο μειώνονταν τα ατυχήματα.

Επίσης, ακόμα και από στοιχεία του άρθρου τεκμηριώνεται ότι όσο γίνονταν βήματα υποχώρησης από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και υιοθετούνταν εργαλεία του καπιταλισμού, με την αντίληψη του «σοσιαλισμού με αγορά», τόσο φτάναμε ξανά σε συνθήκες εκδήλωσης σοβαρών ατυχημάτων. Η υποχώρηση του σοσιαλισμού, άλλωστε, επέδρασε και σε μια σειρά από άλλες πλευρές της ζωής του λαού, όπως και στις υποδομές, ενώ αποτέλεσμα των αγοραίων μεταρρυθμίσεων και των αντιφάσεων ήταν το φρενάρισμα στην οικονομική ανάπτυξη και η στασιμότητα στη δεκαετία του 1970.

Η ΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ Οι αγώνες της τάξης μας θα βάλουν την τελική σφραγίδα!

 

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Γιώργου Πέρρου

 

«To συνέδριο της ΓΣΕΕ πραγματοποιείται μακριά από τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, μακριά από τις εξελίξεις. Γίνεται στον απόηχο μιας ανείπωτης τραγωδίας, ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, νέα παιδιά, εργαζόμενους. Αλλά και μιας συγκλονιστικής απεργιακής λαοθάλασσας χωρίς τη θλιβερή παρουσία της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ.

Το λέμε και μέσα στο συνέδριο: Το έγκλημα στα Τέμπη δεν πρέπει να ξεχαστεί. Δεν ήταν ούτε δυστύχημα ούτε ατύχημα, αλλά ένα προδιαγεγραμμένο και διαρκές έγκλημα.

Απόλυτη η απαξίωση από τους εργαζόμενους για την ηγεσία της ΓΣΕΕ

Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για τη στάση της ΓΣΕΕ. Το κύρος της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στους εργαζόμενους έχει ξεπεράσει τον πάτο, συναντά την απόλυτη απαξίωση. Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που βγήκε για να δικαιολογήσει την προχτεσινή στάση της ενάντια στην απεργία ίσως είναι η μόνη ανακοίνωση της τριτοβάθμιας οργάνωσης που διακινήθηκε τόσο πλατιά στους εργαζόμενους, πήγε από στόμα σε στόμα δημιουργώντας συναισθήματα απέχθειας και ειρωνείας.

Να αποσυρθεί τώρα το τερατούργημα!

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Την κατακραυγή εργαζομένων και βιοπαλαιστών αγροτών για το νομοσχέδιο - τερατούργημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο το νερό, μετέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας χτες στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σημείωσε ότι είναι μεγάλη η αγωνία των εργαζομένων, «που με ένα στόμα λένε πως αυτό που σήμερα προωθείται με το νομοσχέδιο - τερατούργημα για το νερό είναι τα "καλά" του ΟΣΕ που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία, είναι τα "καλά" της Ενέργειας που οδήγησαν στην ενεργειακή ακρίβεια για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα τεράστια κέρδη για το καρτέλ των ενεργειακών επιχειρήσεων και τα κομμένα ρολόγια για τη φτωχολογιά».

Η Δ. Μανωλάκου μετέφερε τη διαμαρτυρία των αρμόδιων φορέων που καταγγέλλουν τη διαδικασία - παρωδία, οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν για το νομοσχέδιο, αν και τους αφορά, και ζητούν την απόσυρσή του, επιβεβαιώνοντας ότι προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, η οποία ξεκίνησε από το 1999.

Τόνισε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην ίδια στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων, που αποτελεί πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ. «Εχετε δέσμευση όλοι σας απέναντι στην ΕΕ, στην οποία υποκλίνεστε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ξεδιάντροπα στηρίζετε τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, για το κέρδος τους, σε βάρος της λαϊκής ανάγκης για φτηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, όπως και σε φτηνή Ενέργεια με τη χρήση εγχώριων πηγών».

Ώρα μάχης για την απεργία!

 

 

Την Πέμπτη απεργούμε! Με χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και νέες στους δρόμους, η πρωτοφανής αγωνιστική δράση που συνεχίζεται εδώ και δύο βδομάδες για το έγκλημα στα Τέμπη, θα δώσει «βήμα» στις ευρύτερες διεκδικήσεις, για να πάψουν οι ζωές των εργαζομένων να αποτελούν «κόστος».

Από τα συλλαλητήρια σε κάθε πόλη και τη μεγάλη απεργία της προηγούμενης Τετάρτης, μέχρι τις πολυπληθείς κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου και τη νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που ήδη ετοιμάζεται, η οργή για τους πραγματικούς ενόχους του εγκλήματος γίνεται μαζική, οργανωμένη συλλογική δράση.