Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Το κομπιουτεράκι

Αναδημοσίευση από: teddygr.blogspot

Ο "αναμορφωτής" ξαναχτυπά! Ο πολιτικός σουρουκλεμές που ανέλαβε να καθαρίσει τον εργασιακό χώρο από τα σοβιετικά του κατάλοιπα, ο Βρούτσης δηλαδή, ετοιμάζει νέο ασφαλιστικό νόμο! Σε άρθρο του στην χτεσινή Ημερησία, με τίτλο "Παράθυρο για μειώσεις συντάξεων έως και 30%", ο Γιώργος Γάτος αποκαλύπτει την οργή τού υπουργού για το ότι "το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων και παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες" αλλά και την πρόθεσή του να διορθώσει μια και καλή τα "κακώς κείμενα" εντός του έτους.

Εδώ επιτρέψτε μου να θυμίσω στον αναγνώστη την περηφάνεια με την οποία ο ίδιος Βρούτσης αποκάλυψε πριν λίγο καιρό ότι, "επί τέλους", η κατώτερη σύνταξη έπεσε κάτω από τον κατώτερο μισθό. Τότε είχα χειροκροτήσει το επίτευγμα του "αποσοβιετιστή" υπουργού. Εμ, πώς; Είναι ποτέ δυνατόν να παίρνει αυτός που κάθεται και τα ξύνει περισσότερα απ' αυτόν που δουλεύει; Όχι, βέβαια. Κι αφού αυτός που δουλεύει παίρνει 500-κάτι μικτά, αυτός που κάθεται και τα ξύνει πρέπει να παίρνει σκάρτο πεντακοσάρικο. Σωστά πράγματα και δίκαια.

Έλα, όμως, που εγώ έχω κάνει κάτι κωλοσπουδές στα οικονομικά και, ως εκ τούτου, έχω συνηθίσει να συμβουλεύομαι το κομπιουτεράκι μου πριν ανοίξω το στόμα μου και αμολήσω καμμιά μαλακία! Προσέξτε, λοιπόν, τι λέει αυτό το κομπιουτεράκι:

Ας πάρουμε τον ψιλικαντζή της γωνίας, ο οποίος έκλεισε το μαγαζί του μετά από 30 χρόνια δουλειάς, πνιγμένος στα χρέη. Ο άνθρωπος είναι σήμερα 55 ετών, συνεπώς πρέπει να περιμένει 12 χρόνια για να πάρει την σύνταξη που του αναλογεί. Στα 30 χρόνια που δούλεψε, πλήρωνε κάθε μήνα στο ΤΕΒΕ -κι αργότερα στον ΟΑΕΕ- μόνο για σύνταξη κάπου 340 ευρώ μηνιαίως (χώρια οι ιατροφαρμακευτικές εισφορές). Έχουμε και λέμε, λοιπόν: 340 ευρώ Χ 30 χρόνια Χ 12 μήνες = 122.400 ευρώ, χοντρά-ψιλά. Καλά ως εδώ; Πάμε παρακάτω.

Φτάνει, λοιπόν, ο άνθρωπος στα 67 του και παίρνει την σύνταξή του. Πόσα πρέπει να πάρει; Χμμμ... Πόσα χρόνια αναμένεται να ζήσει ακόμη; Ποιό είναι, δηλαδή, το προσδόκιμο ζωής του; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάση αυτό το γαμημένο το προσδόκιμο ζωής έφτασε το όριο ηλικίας για σύνταξη στα 67. Πόσο θα ζήσει ακόμη, λοιπόν; Το CIA World Factbook, η ετήσια έκδοση της CIA με στοιχεία για όλες τις χώρες του κόσμου, στην πρόσφατη έκδοσή του εκτιμά το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα του 2012 ως εξής: άνδρες 77,48 χρόνια - γυναίκες 82,79 χρόνια - μέσος όρος 80,05 χρόνια. Λεπτομέρεια: αυτό είναι το προσδόκιμο ζωής για όσους γεννήθηκαν μέσα στο 2012. Παναπεί, όσους έχουν κάμποσες δεκαετίες στην πλάτη τους αναμένεται να τους ξεπροβοδίσουμε πριν ογδονταρίσουν.

Ας γυρίσουμε, όμως, στον δόλιο τον ψιλικαντζή, ο οποίος αναμένεται να μας αποχαιρετήσει κάπου στα 77 του. Αναμένεται, δηλαδή, να εισπράττει την σύνταξή του για καμμιά δεκαριά χρόνια. Για να δούμε, λοιπόν, πόσα πρέπει να παίρνει κάθε μήνα ώστε να ξαναβάλει στην τσέπη μόνον όσα πλήρωσε επί 30 χρόνια: 122.400 ευρώ / 10 χρόνια / 12 μήνες = 1.020 ευρώ. Ένα χιλιαρικάκι σύνταξη, χοντρά-ψιλά.

Να υπολογίσουμε τώρα και την απόδοση των εισφορών του; Στην τράπεζα να τα είχε τα λεφτά του ο άνθρωπος, δεν θα έπαιρνε πέντε δεκάρες τόκο; Θα έπαιρνε. Τόσα χρόνια, πού τα είχε τα λεφτά του το ΤΕΒΕ; Στο συρτάρι; Δεν τα είχε βάλει κάπου να γεννάνε; Τί διάολο; Τριάντα χρόνια κλειστά λεφτά λέμε. Και γαμώ τις καταθέσεις προθεσμίας. Να βάλουμε ένα ξεφτιλέ τόκο 3% ετησίως; Που είναι πολύ παραπάνω αλλά πρέπει να βγουν τα έξοδα του ταμείου και οι αμοιβές τού διοικητικού του συμβουλίου, οπότε ας είμαστε μετριοπαθείς. Δεν θέλουμε να πλουτίσουμε εις βάρος του κράτους. Κομπιουτεράκι... 340 Χ 12 = 4.080 ετήσιες εισφορές... μούμπλε-μούμπλε... Με στοιχειώδη μαθηματικά ή με κοπιαστικές πράξεις το βγάλαμε: 55.080 ευρώ τόκοι, υπολογίζοντάς τους μάλιστα μια φορά τον χρόνο μόνο! Να τα προσθέσουμε στην σύνταξη; 55.080 ευρώ / 10 χρόνια / 12 μήνες = 459 ευρώ.

Ουφ, τελειώσαμε! Κουραστήκαμε αλλά υπολογίσαμε ότι ο φουκαράς ο ψιλικαντζής δικαιούται 1.020 + 459 = 1.479 ευρώ σύνταξη, ολόκληρη από δικά του λεφτά και δίχως να επιβαρύνει κανένα μα κανένα! Δικαιούται σκάρτο ενάμισι χιλιάρικο τον μήνα, δίχως να χρειάζεται κανένα δάνειο για να βρεθούν αυτά τα λεφτά, δίχως να χρειάζεται κανένα μνημόνιο, δίχως να χρειάζεται κανένα χατήρι.

Να το πάμε κι από την ανάποδη, για να τελειώνουμε: αν αυτός ο άνθρωπος πάρει σύνταξη μικρότερη από 1.479 ευρώ, είναι σαφές ότι κάποιοι τον κλέβουν. Τον κλέβουν φανερά και καραμπινάτα, σε σημείο αηδίας, το οποίο θα έπρεπε να προκαλέσει την επέμβαση του εισαγγελέα. Επειδή, όμως, ποτέ δεν θα επέμβει κανένας εισαγγελέας, διέξοδος μπορεί να δοθεί μόνο αν ξηλωθούν και γκρεμιστούν αυτοί που τον κλέβουν. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο λαός. Μόνος του. Δίχως να λογαριάζει τις παπαριές οποιουδήποτε Βρούτση.

Σημείωση: Αν διασταυρώσετε τους παραπάνω υπολογισμούς με μαθηματικό τρόπο ή με Excel, δοκιμάστε να υπολογίσετε σύνταξη για 35 ή για 40 χρόνια δουλειάς. Θα σας έρθει ντυυβρουτζάς από το μέγεθος της κλοπής