Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Βάθεμα της εμπλοκής με διακομματική συναίνεση

 

 

Με την ευρωΝΑΤΟική φάλαγγα σε παράταξη έγινε χτες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης - Ειδικών Επιχειρήσεων «ΠΕΡΣΕΑΣ».

Χαρακτηριστικά, στην τελετή στάθηκαν δίπλα δίπλα ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Αποστολάκης, και ο επικεφαλής του φασιστο-μορφώματος των «Σπαρτιατών», Β. Στίγκας. Στην ομιλία του ο Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ευρωατλαντικής κοπής «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας», το νομοσχέδιο για το οποίο θυμίζουμε πέρασε, τέλη Μάη, στη Βουλή, με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των φασιστοειδών.

Εξάλλου, πάνω στη στοίχισή τους για την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, ο Δένδιας εστίασε στις επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού χιλιάδες μίλια από την πατρίδα, συγκεκριμένα στην UNIFIL στα ανοιχτά του Λιβάνου, στην «IRINI» βόρεια από τις ακτές της Λιβύης, και στην επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα, την πιο μεγάλη ναυτική επιχείρηση που έχει κάνει ποτέ η ΕΕ.

Σημειωτέον, ενδεικτικό για την επικινδυνότητα της UNIFIL είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Μάθε, παιδί μου, για το ΝΑΤΟ

 

Οι έφηβοι μαθητές στη Σουηδία ανησυχούν μήπως ο πόλεμος «επέστρεψε» στη χώρα τους, από τότε που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάρτη, μετά από 200 χρόνια τυπικής «ουδετερότητας». Η ανησυχία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, σε βαθμό που το κράτος αποφάσισε να οργανώσει «εκπαιδευτικά προγράμματα» στα σχολεία σχετικά με το ΝΑΤΟ, την ιστορία του και τις σύγχρονες γεωπολιτικές «πραγματικότητες»...

Σε μια χώρα όπου ο τελευταίος πόλεμος έληξε το 1814, οι έφηβοι και οι έφηβες - καθόλου άδικα - ανησυχούν, βλέποντας ότι «ο κόσμος χωρίζεται όλο και περισσότερο σε στρατόπεδα και η Σουηδία παίρνει μέρος», αναφέρει το «Associated Press». «Αισθάνομαι ασφαλής που η Σουηδία είναι με το ΝΑΤΟ, αλλά αισθάνομαι ανασφαλής ότι (...) το ΝΑΤΟ μπορεί να ξεκινήσει πόλεμο», δήλωσε μια 14χρονη μαθήτρια.

Δεν είναι η μόνη. Το ίδρυμα «Children's Rights in Society», που διαχειρίζεται την εθνική γραμμή βοήθειας για παιδιά, καταγράφει αύξηση των κλήσεων σχετικά με το αν η ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου για τη Σουηδία. Τον Γενάρη, τη βδομάδα που ο αρχηγός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και ο υπουργός Πολιτικής Αμυνας προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο πολέμου, καλώντας τον σουηδικό λαό να προετοιμάζεται, το 20% των κλήσεων στη γραμμή βοήθειας ήταν παιδιά που εξέφραζαν αγωνία και άγχος.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

 

 

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη 2024:

1. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους, ανθρώπους των λαϊκών δυνάμεων, νέους, γυναίκες που στήριξαν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, όλους όσοι συμπορεύτηκαν μαζί του σε αυτή τη σημαντική εκλογική μάχη. Ιδιαίτερα απευθύνει συντροφικό χαιρετισμό στα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους οπαδούς και φίλους του, όσους συμπορευόμενους πλαισίωσαν το ψηφοδέλτιό του, που έδωσαν έναν σκληρό αγώνα όλο αυτό το διάστημα.

Το ΚΚΕ με ποσοστό 9,25% καταγράφει νέα σημαντική εκλογική άνοδο σε ποσοστό μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου (7,2%) και του Ιουνίου (7,69%) του 2023, καθώς βέβαια και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 (5,35%). Επιβεβαιώνονται θετικές διεργασίες που συντελούνται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και που εκφράστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές.

Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, της ΕΕ, που ένα τμήμα του εκφράζεται με άνοδο του κύρους και συμπόρευση με το ΚΚΕ, με απεγκλωβισμό εργατικών - λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα που, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και τον ανταγωνισμό τους για τη διακυβέρνηση, κινούνται στην ίδια γενική πολιτική γραμμή σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, την ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στη γραμμή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Το ΚΚΕ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο στην Αττική, όπου καταγράφεται ξανά ως τρίτη δύναμη, και σε μια σειρά δήμους με εργατική - λαϊκή σύνθεση καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφει και σε μια σειρά μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Κυρίως αυτό εκφράστηκε σε βιομηχανικές ζώνες και εκεί που δόθηκαν μεγάλοι εργατικοί αγώνες, όπως στην περιοχή της ΛΑΡΚΟ, αλλά και σε περιοχές με μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, σε περιοχές που έγινε πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό» απέναντι σε καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ, όπως στη Β. Εύβοια, τη Θεσσαλία και αλλού, τροφοδοτήθηκε από αγώνες για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών.

Το μήνυμα


 

Η κυβέρνηση «διάβασε» το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών... «Θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές, δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι», είπε ο πρωθυπουργός στη χτεσινή συνέντευξή του, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που καταδικάστηκε μαζικά στην κάλπη!

Μιλάμε για τέτοια ξεδιάντροπη παραποίηση της ψήφου του λαού, που έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι αυτό που αποδοκιμάστηκε δεν είναι το αντεργατικό - αντιλαϊκό ντελίριο της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά το γεγονός ότι ...κάποιοι από την κυβέρνηση υλοποιούσαν με αλαζονεία αυτήν την άγρια πολιτική! Γι' αυτό προανήγγειλε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πιστεύοντας ότι έτσι θα «μαζέψει» τη λαϊκή αγανάκτηση. Κούνια που τον κούναγε...

Δεν παρέλειψε βέβαια να καθησυχάσει και τους άμεσα ενδιαφερόμενους, το κεφάλαιο και τους διεθνείς συμμάχους του, ότι η κυβέρνηση «έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή» και ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει να είναι ένας πρωθυπουργός «που στο τέλος της τετραετίας θα έχει κάνει απλή διαχείριση». Υπερασπίστηκε, δηλαδή, τη μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την κλιμάκωσή της, που θεωρείται δεδομένη και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση.