Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Καταρρίφθηκε ο μύθος ότι οι φοροαπαλλαγές των πλουσίων βοηθούν την οικονομία


Από το info-war.gr - Έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανισοτήτων του London School of Economics and Political Science

Οι μειώσεις φόρων στον μεγάλο πλούτο έχουν προσφέρει μονάχα αυξημένη ανισότητα τα τελευταία πενήντα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα των αναπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη.

Η έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανισοτήτων του London School of Economics and Political Science, με συγγραφείς τον Ντέιβιντ Χόουπ του ίδιου πανεπιστημίου και τον Τζούλιαν Λίμπεργκ του King’s College London, μελέτησε τα στοιχεία 18 χωρών του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περικοπές της φορολογίας στον μεγάλο πλούτο τα τελευταία πενήντα χρόνια, προσέφεραν οφέλη μονάχα στον ίδιο τον μεγάλο πλούτο, και δεν μεταφράστηκαν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη ή μείωση της ανεργίας.

«Η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να ηγηθεί»


Τα πρόσωπα της νέας διοίκησης εκφράζουν τις επιδιώξεις για παγκόσμια κυριαρχία

 

Ο νέος Πρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, δηλώνει έτοιμος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων

Copyright 2020 The Associated

Ο νέος Πρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, δηλώνει έτοιμος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων
«Η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να ηγηθεί του κόσμου». Με αυτό το σύνθημα ως ...εναλλακτική στην πολιτική «Πρώτα η Αμερική» της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ, οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται να αναλάβουν την εξουσία στις ΗΠΑ, συνθλίβοντας τον αμερικανικό και τους άλλους λαούς με στόχο την υπεράσπιση της κυριαρχίας των αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων στον κόσμο, σε μια περίοδο που αυτή αμφισβητείται έντονα από ισχυρούς ανταγωνιστές, όπως πρωτίστως η Κίνα και άλλες ανερχόμενες δυνάμεις.

Καθώς πλησιάζει η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Γενάρη, τα πρόσωπα που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, για να πλαισιώσουν τη διοίκησή του, μετουσιώνουν αυτές τις επιδιώξεις και το ρόλο που διεκδικούν οι ΗΠΑ.

Οπως είχε υπογραμμίσει ο Μπάιντεν σε άρθρο του με τίτλο «Γιατί η Αμερική πρέπει να ηγηθεί ξανά» στο περιοδικό «Foreign Affairs», την περασμένη άνοιξη, «για 70 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς Προέδρους, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνταξη των κανόνων» του κόσμου που «προωθούν τη συλλογική ασφάλεια και ευημερία».

170 χρόνια πριν ο πρώτος ελληνικός ... «Ριζοσπάστης»


Το κείμενο που ακολουθεί έχουν συντάξει οι Αγγελική Κορφιάτη, Αφροδίτη Κορφιάτη και Χρήστος Κορφιάτης και θα δημοσιευτεί σε τρεις συνέχειες στα σαββατοκυριακάτικα φύλλα της εφημερίδας μας

 

Στην Κέρκυρα, πριν από εκατόν εβδομήντα χρόνια. Το 1850. Τότε, στη «ναυτική πολιτεία που στα μπαλκόνια της και στις κληματαριές της σκόνταφταν τα κατάρτια», όπως την προσδιόριζε αργότερα ο Γιάννης Ρίτσος, στιχουργώντας το ομηρικό παρελθόν της στην «Οδύσσεια», κάτω από την μπότα των Βρετανών που διαφέντευαν όλα τα Ιόνια Νησιά ως προτεκτοράτο τους, εκυκλοφόρησε ο πρώτος «Ριζοσπάστης».

Μαχητικός. Οπως προμηνούσε ο τίτλος του.

Ασυμβίβαστος!

Με κείμενα - κόλαφο για την εθνική και την κοινωνική καταπίεση του επτανησιακού λαού, που αργότερα, καθώς κορυφώνονταν οι βρετανικές ραδιουργίες και περιελάμβαναν τη μετατροπή της Κέρκυρας σε κανονική αποικία του βρετανικού Στέμματος, θα έβρισκαν στη δημοσιογραφική πένα του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο έναν φλογερό υποστηρικτή του λαού των Ιονίων Νήσων και αμείλικτο κατήγορο του καθεστώτος της βρετανικής «Προστασίας» στα Επτάνησα.

Να τι έγραφε:

«Η εφημερίς αύτη, πιστώς και ειλικρινώς ερμηνεύουσα τα φρονήματα των Επτανησίων και ευτόλμως υπερασπίζουσα τα δικαιώματα αυτών, διακηρύττει ότι, πάσα από μέρους της προστασίας χορηγουμένη μεταρρύθμισις δεν ήθελεν είσθαι ειμή νέα επιβουλή, νέα ένεδρα κατά των εθνικών μας δικαιωμάτων. Μέγα και αχανές υπάρχει χάσμα μεταξύ ημών και της προστασίας· ουδείς συμβιβασμός, ουδεμία συμφιλίωσις είναι δυνατόν να υπάρξη μεταξύ αυτής και των Επτανησίων· είναι πάντη ανωφελές και μάταιον παν άλλο νομιζόμενον αγαθόν, παρά την παύσιν της προστασίας» («Ο Ριζοσπάστης», φ. 1, σελ. 1, «Σκοπός και πορεία του Ριζοσπάστου»).

Το αναγκαίο όπλο δεν «σβήνει» τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία και σε μέτρα προστασίας του λαού


Copyright 2020 The Associated

Μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα lockdown, καθώς ο απολογισμός του δεύτερου κύματος της πανδημίας γίνεται όλο και πιο τραγικός, η κυβέρνηση δυναμώνει την προσπάθειά της να «κουκουλώσει» τις τεράστιες ευθύνες της για το αθωράκιστο σύστημα Υγείας, για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις συγκοινωνίες, στα σχολεία και άλλους κρίσιμους χώρους, κρυπτόμενη πίσω από τις δικαιολογημένες προσδοκίες του λαού για τον αναγκαίο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Την ώρα που καθημερινά προστίθενται δεκάδες θάνατοι, με το σύνολο να ξεπερνά πλέον τους 4.000, την ώρα που εκατοντάδες διασωληνωμένοι δίνουν μάχη για τη ζωή τους, που το δημόσιο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να στενάζει «πληρώνοντας» τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να «ξεπλύνουν» συνολικά αυτήν την πολιτική που αφήνει το λαό εκτεθειμένο για να υπηρετήσει τα κέρδη του κεφαλαίου, καλλιεργώντας την προσδοκία ότι η επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών θα σημάνει απευθείας την «απελευθέρωση» από την πανδημία και ότι άρα το μόνο που μένει να γίνει είναι... λίγη «ατομική ευθύνη» και λίγη «υπομονή» ακόμα.

Ψηφιακή... εκμετάλλευση


Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in Greece», ψηφιοποίηση της παραγωγής, 5G δίκτυα, υπερσύγχρονες εταιρείες παρακολούθησης ...της πανδημίας με «ουρές» από CIA. Διαβάζοντας κανείς όλες αυτές τις ειδήσεις για το πώς η Ελλάδα «αλλάζει πίστα» στον τομέα των τεχνολογιών, είναι να απορεί γιατί η ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει. Για παράδειγμα, ένα υπερσύγχρονο δίκτυο υποστηρίζει πλέον τις επιχειρήσεις στην ανάπτυξη της τηλεργασίας, αλλά οι όροι με τους οποίους δουλεύουν οι εργαζόμενοι από το σπίτι, με τη χρήση της τεχνολογίας, είναι ακόμα χειρότεροι! Ωράρια δεν υπάρχουν, «νέες» επαγγελματικές ασθένειες τους χτυπούν την πόρτα και ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται αντί να αυξάνεται. Αλλο παράδειγμα είναι οι «εν αναμονή» συνταξιούχοι, που ακούν για την «ψηφιοποίηση του κράτους», για το πόσο γρήγορα διεκπεραιώνεται πλέον η αδειοδότηση μιας επένδυσης, αλλά την ίδια ώρα 350.000 συντάξεις περιμένουν να εκδοθούν, επειδή σύμφωνα με την κυβέρνηση καθυστερεί η εκκαθάρισή τους! Με αυτούς τους ρυθμούς, δεν είναι απίθανο κάποιοι να μην προλάβουν να πάρουν σύνταξη.

Οσο για την αμερικανική εταιρεία που ανέλαβε να μας ...προστατέψει από την πανδημία, οι δυνατότητές της να καταγράφει και να επεξεργάζεται δεδομένα τρομάζουν, σε συνδυασμό με το βρώμικο παρελθόν της και τις αποστολές που κατά καιρούς έχει αναλάβει για μονοπώλια και κρατικές υπηρεσίες. Εν ολίγοις, δεν βγαίνουν όλοι ωφελημένοι από την «τεχνολογική εξέλιξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση. Οπως με καθετί άλλο, έτσι και με την τεχνολογία, το ποιος ωφελείται κρίνεται από το ποιος την έχει στα χέρια του. Και εδώ είναι φανερό ότι το κεφάλαιο θα συνεχίσει να «κάνει παιχνίδι», μέχρι οι εργαζόμενοι και ο λαός να του αφαιρέσουν την μπάλα από τα χέρια.